Advertentie

Fred Teeven verkenner voor coalitie Zuid-Holland

In steeds meer provincies heeft de BBB een verkenner aangedragen die mogelijke coalities moet onderzoeken.

ANP
18 maart 2023
Fred Teeven

Oud-staatssecretaris van justitie Fred Teeven is aangesteld als verkenner voor de coalitievorming van Zuid-Holland. Dat laat BBB weten, die als grootste partij in de provincie Teeven zaterdag heeft voorgedragen als verkenner. De oud-staatssecretaris gaat onderzoeken wat mogelijke opties zijn voor een coalitie in Zuid-Holland.

In Zuid-Holland is BBB de grootste partij met 9 zetels, gevolgd door de VVD met 8 zetels en GroenLinks met 6 zetels. Teeven stond tijdens de verkiezingen zelf op de kandidatenlijst van de VVD in Zuid-Holland, op plek 12.

Noord-Holland

Oud-staatssecretaris en oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) wordt de verkenner voor de coalitie in Noord-Holland. Dat laat de grootste partij in de provincie BBB weten, die Broekers-Knol zaterdagochtend heeft voorgedragen als verkenner. Broekers-Knol gaat de komende tijd met de partijen in gesprek om te onderzoeken welke coalitie mogelijk is in Noord-Holland, meldt de BBB.

Noord-Brabant

Ook in Noord-Brabant is zaterdag een verkenner aangesteld die was voorgedragen door de BBB; de burgemeester van Waalwijk Sacha Ausems. Ausems is niet aangesloten bij een politieke partij. 'Wij willen in een open proces de gesprekken voeren. Juist de neutrale positie van Ausems en haar bestuurlijke ervaring maken haar geschikt voor deze rol,' zegt John Frenken, BBB-fractievoorzitter in Noord-Brabant. De burgemeester laat zelf weten vereerd te zijn met de opdracht.

Limburg

In Limburg wordt oud-burgemeester van onder meer Venlo Jan Schrijen de verkenner voor de coalitie na de Provinciale Statenverkiezingen. Dat laat de BBB weten, die als winnaar van de verkiezingen Schrijen heeft voorgedragen als verkenner. Schrijen was na zijn burgemeesterschap in Venlo ook burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Sinds 2021 is Schrijen waarnemend burgemeester van Landgraaf. Verder was hij tussen 2005 en 2011 dijkgraaf van het Waterschap Roer en Overmaas en in de jaren negentig lid van het college van Gedeputeerde Staten van Limburg. 

Gelderland

In Gelderland is Gert Jan van Noort de verkenner, maakte de provincie zaterdag bekend. Van Noort is voormalig fractievoorzitter en wethouder in Harderwijk, namens de lokale partij Harderwijk Anders.

Zeeland

In Zeeland is oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink aangewezen als verkenner, meldt Omroep Zeeland. "Ik heb er wel over moeten nadenken, want het is een behoorlijke opdracht. Ik moet kijken waar de verbindingen liggen. En wat de mogelijke breekpunten zijn. Dat ga ik inventariseren", zegt Rabelink tegen de lokale omroep.

Meer verkenners

In de provincies Groningen en Utrecht waren al verkenners gevonden die gaan bekijken welke coalities daar mogelijk zijn. In Groningen gaat het om burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier en in Utrecht om burgemeester Danny de Vries van Oudewater.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Fred was al eerder een fanatieke verkenner.... bij de padvinderij :-)
Zie: "Meer dan boeven vangen" Kroniek van een crimefighter, isbn 978 90 446 4312 1
Advertentie