Het Rotterdams college van burgemeester en wethouders boekt nauwelijks vooruitgang in het verwezenlijken van zijn doelen. Van één op de drie doelstellingen kan worden vastgesteld dat er geen of onvoldoende resultaat is.
Rotterdams college mist één op de drie targets
Het Rotterdams college van burgemeester en wethouders boekt nauwelijks vooruitgang in het verwezenlijken van zijn doelen. Van één op de…
37 procent doelstellingen niet bereikt
Dat is de harde conclusie van de Rekenkamer Rotterdam. De rekenkamer presenteerde vanmiddag haar onderzoek naar de realisatie van de collegedoelstellingen 2010-2014. Aantoonbaar is dat het college van alle doelstellingen 21 procent volledig heeft gerealiseerd en dat 37 procent van de doelstellingen niet zijn bereikt. Van één op de 10 doelstellingen kan worden gezegd dat ze grotendeels zijn behaald.
Onderzoek Rekenkamer Rotterdam
In het collegewerkprogramma 2010-2014 heeft het college 23 doelstellingen geformuleerd. Die geven de maatschappelijke effecten weer die het college aan het einde van deze collegeperiode gerealiseerd wil hebben. Met het einde van de collegeperiode in zicht, onderzoekt de Rekenkamer Rotterdam traditiegetrouw in welke mate het college de doelstellingen inmiddels heeft gerealiseerd.
Meer groen in de stad
Tot de 21 procent behaalde doelstellingen behoort onder andere het behouden van meer hbo-afgestudeerden voor de stad, het realiseren van meer groene plekken in de stad en het laten toenemen van het aantal vrijwilligers. Voor 9 procent van de doelen geldt dat die niet volledig, maar wel voor meer dan 80 procent zijn gerealiseerd. Dat betreft onder meer de doelstelling met betrekking tot de bereikbaarheid van de stad.
Uitstroom hoger opgeleiden
Vast staat volgens de rekenkamer dat van de 23 colleges 37 procent niet is gerealiseerd. Zo is het bijvoorbeeld niet gelukt om de doelen op het gebied van schooluitval, geluidshinder, sportparticipatie en de uitstroom van bijstand naar werk te behalen. Daarnaast blijkt het college er nauwelijks in geslaagd de doelstellingen, waarvan de tussentijdse realisatie in 2011 en 2012 achterliep, dusdanig te verbeteren dat ze alsnog zouden kunnen worden gerealiseerd. Dat betreft onder andere de doelstellingen met betrekking tot betere onderwijsresultaten en het terugdringen van de uitstroom van gezinnen en hoger opgeleiden uit de stad.
Onbetrouwbare registratie resultaten
Uiteindelijk blijkt het bij één op de drie doelen onmogelijk een resultaat vast te stellen. De oorzaak is volgens de rekenkamer drieledig. Voor een deel van de doelstellingen ligt de oorzaak in het niet tijdig beschikbaar zijn van gegevens over het gerealiseerde resultaat. ‘Bij de doelstellingen omtrent de gezondheid van de Rotterdammers, de wijkveiligheid en de jeugdoverlast is het college er al twee jaar achtereen niet in geslaagd een resultaat te verantwoorden’, moppert de rekenkamer. Daarnaast is in enkele gevallen de verantwoorde informatie volgens de rekenkamer niet relevant of is de registratie van de resultaten onbetrouwbaar.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Laat vooral heel duidelijk worden dat het huidige bestuur er niets van gebakken heeft.
In maart hebben we gemeenteraadsverkiezingen en ik roep alle burgers van Rotterdam op om dan duidelijk af te rekenen met dit college.
Oppositie maak het falen duidelijk en maak je beleid voor de komende jaren duidelijk.
Ofwel huidig college CONCLUSIE: ONGESCHIKT
Tja, en dan wordt er zo ontzettend veel salaris uitbetaald aan praters die nog geen doelstelling SMART! kunnen wegzetten... Hebben ze dan misschien wel degenen die verantwoordelijk waren met naam vastgelegd, want dan kan daar als eerste op worden bezuinigd. Het kost de maatschappij toch zo'n enorme berg geld om een hoop geblaat in stand te houden. De maatschappij verdient een pragmatischer, doordacht en verantwoordelijker bestuur. Hoe is het toch mogelijk dat wij hen nog serieus nemen, wanneer we toch telkens weer serieus door hen worden genomen...
Gewoon een kwestie van sturen en de vinger aan de pols houden. Hoe simpel kan het zijn. We hebben hier dus te maken met falende bestuurders en managers!