Toen ze niets meer hoorde na haar aangifte, nam ze contact op met het politiebureau Zuid. Als antwoord ontving ze de volgende brief: ‘Ik weet dat de zaak voor u HEEEL belangijk is en zeker de gevolgen ervan, maar U zult ook moeten begrijpen: wij zitten aan het eind van het jaar, waarbij wij overuren en dagen moeten opmaken, voordat we ze kwijt zijn. Wij hebben al personeelstekort.
Verlof HEEL belangrijk
Een inwoonster van Enschede, die eind november werd aangereden en daarvan aangifte deed bij de politie, kreeg een wel heel opmerkelijke…
Bakker is deze maand overgeplaatst naar de Vreemdelingendienst. Dan de weersomstandigheden, die ons nopen om van hot naar her te vliegen waardoor weinig tijd voor andere lopende zaken over blijft. Nogmaals, ik begrijp de belangrijkheid van Uw zaak, maar ik ben bang dat de zaak over de jaarwisseling getild zal worden. Ik wens U en Uw gezin toch fijne feestdagen en een gezond 2011.’
De persvoorlichtster van de politie Enschede noemt het ‘klungelig en eigenhandig optreden’. De agent is inmiddels op het matje geroepen bij de korpsleiding. Hij bleek ook nog van plan te zijn een kerstgeschenk bij de inwoonster van Enschede af te leveren.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Graag wil ik reageren op het artikel op pagina 5 van Binnenlands Bestuur van 24 december waarin melding wordt gemaakt van een agent, die naar eigen inzicht een kerstwens verzond aan een inwoner van Enschede in verband met haar aangifte. (In de brief maakt de agent excuses voor het feit dat haar aangifte is blijven liggen wegens de hoge werkdruk red.)
Buiten kijf staat dat het management van het politiekorps Enschede zelf verantwoordelijkheid dient te nemen voor de communicatie met aangevers over het verloop van het eventueel strafrechtelijk onderzoek. Toch wil ik de agent in kwestie complimenteren met zijn actie. De redenen die hij opgeeft in zijn kerstwens waarom het onderzoek (nog) niet gestart kon worden, geven een goed beeld van de werkelijkheid en de werkdruk die bij de politie heerst. Het feit dat hij zich gedwongen voelde om aangeefster althans voorlopig een reden op te geven waarom zij geen respons krijgt op haar aangifte, geeft aan dat het hier gaat om een politieambtenaar die zich mede verantwoordelijk voelt voor zijn organisatie en het product van zijn organisatie.
Mijns inziens heeft het politiekorps op het gebied van communicatie zelf een steekje laten vallen. Goed dat er kennelijk een gesprek heeft plaatsgevonden tussen de betrokken agent en de korpsleiding. Doch het feit dat hij ‘op het matje geroepen is’, vind ik in dit geval een onterechte maatregel. Graag wens ik het politiekorps van Enschede in de komende jaren een stroom van dergelijk betrokken politieagenten toe.