Opdoeken
D66-coryfee, oud-minister en huidig bestuursvoorzitter van AkzoNobel Hans Wijers vindt de huidige crisis hét moment voor aanpassing van de inrichting van het openbaar bestuur. Zowel ‘het grote aantal provincies’ als ‘het grote aantal departementen op Rijksniveau’ komen volgens Wijers in aanmerking voor fusie of om simpelweg op te doeken, zei Wijers bij de jaarlijkse Hofstadlezing, georganiseerd door Ernst en Young en het AD.
Oud-minister Wijers: 'provincies weg'
Een recessie is niet alleen vervelend, het biedt ook mogelijkheden ‘Achterhaalde ideeën, zwakke bedrijven en andere typen…
Inefficiënt
In dezelfde krant zei Wijers ter toelichting: ‘We kletsen hier heel wat af met elkaar. Erg inefficiënt. De provincies kunnen wel weg. Die heeft een klein land als Nederland toch helemaal niet nodig? 1848 is echt heel lang geleden hoor! We kunnen onze samenleving nú anders inrichten.’
Bestuurlijke drukte
In de Hofstadlezing was de toon van Wijers wat voorzichtiger. ‘Als ik meer strategisch over de inrichting en richting van de Nederlandse samenleving probeer na te denken komt een aantal duidelijke prioriteiten naar voren: (1) Principieel beschermen van alle karakteristieken van een open, internationale, pro-Europese samenleving. En (2) Drastische vermindering van de bestuurlijke drukte in Nederland: minder/geen provincies, minder verschillende inspecties, minder departementen en minder gedetailleerde regelgeving.’
Onzin
Het IPO, het Inter Provinciaal Overleg, wil niet reageren op de ‘onzinnige bewering’ dat de provincies zouden moeten verdwijnen. Ook Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland konden of wilden woensdagmiddag niet reageren op het pleidooi van de oud-minister.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Eens!
De overheid legt steeds meer taken bij de gemeentes omdat die het meest dichtbij de burgers staat.
Mooie voorzet van voormalig minister Wijers.
Ja, de overheid zou langzamerhand op meer fronten aandacht moeten besteden aan de kansen die deze crisis biedt. Dan doel ik op het ambtenarenkorps. De dreigende vergrijzing van het personeelsbestand zou de overheid moeten beschouwen als een uitgelezen kans om te komen tot een slanke, efficiënte overheid die weer gezag en vertrouwen uitstraalt in de maatschappij. De ambtenaar van 2020 moet breder inzetbaar zijn en vooral een echte professional zijn. Werken voor de overheid moet weer een status gaan uitstralen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.
De ambtenaar van 2020 moet ook een salaris verdienen dat in overeenstemming is met zijn status als professional. Daar hoort natuurlijk ook een hrm-beleid bij ruimte biedt aan professionals. Dit vereist een totaal andere mentaliteit dan regeltjes bewaken en toepassen !
Het zal een grote omwenteling betekenen, maar het lijkt hard nodig om daar nu al aan te werken.