Een rijbewijs mag straks maximaal 38,48 euro kosten. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister Melanie Schultz (Infrastructuur) daartoe.
Rijbewijs mag maximaal 38,48 euro kosten
Met het invoeren van een maximumtarief van 38,48 euro wil minister Schultz (infrastructuur) een einde maken aan de grote verschillen tussen…
Einde aan verschillen
Met het invoeren van een maximumtarief wil Schultz een einde maken aan de grote verschillen tussen de prijzen in gemeenten. Volgens de minister werd er al lang gesproken over een maximumtarief. ,,We hebben eerst gekeken of gemeenten zelf de prijs spontaan naar beneden lieten gaan. Maar dat gebeurde niet, dus was er wetgeving nodig.'' Schultz sprak van een goede, redelijke prijs.
Nieuw tarief in 2014
Het is de bedoeling dat het nieuwe tarief vanaf 2014 ingaat. Voor die tijd moet de Tweede Kamer nog wel instemmen met een wetsvoorstel dat de maximering mogelijk maakt. Gemeenten mochten tot nog toe zelf de prijs van een rijbewijs bepalen. Ondanks dat de productie ervan 9,70 euro kost, lag de gemiddelde prijs enkele jaren terug op 42,31 euro. Maar er waren ook gemeenten die 60 euro vroegen voor het afleveren van een rijbewijs.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En weer werd de autonomie van de gemeente aangetast. Dus dit bedoelt het rijk met minder regeltjes? Vooral die 48 cent, die maken wel het wezenlijke verschil!
Als er iets belachelijk is, is het dat mijn energierekening voor de helft uit heffingen van de Haagse Rovers bestaat. En dan een beetje de held uit hangen op rijbewijzen...
Ja Pierre, en dat komt ook nog eens elk jaar terug en een rijbewijs maar eens in de 10 jaar. Hoeveel heeft het maken van het wetsvoorstel gekost en wat kost het straks om het in te voeren en uit te voeren? En wie betaalt dat dan? Waar zijn we in dit land mee bezig!
Een prijs van € 38,48 (waarvan bijna een "tientje" naar het Rijk gaat, althans het "papiertje" zelf kost) ... en dat moet kostendekkend zijn, incl. afhandeling, registratie, etc.? De rest moeten de gemeente uit eigen kas maar weer bijleggen...ergo: betalen van gemeenschapsgeld. Betaal je als belastingbetaler dus ook al weer mee aan producten (i.c. rijbewijzen) die anderen afnemen.....betalen voor minder bedeelden is niks mis mee, maar daar blijft op deze manier niet veel meer voor over.
Wel een (inhoudelijk) beter artikel dat over ditzelfde onderwerp op Gemeente.nu ... volgens die site stelt de burgemeester het tarief voor een rijbewijsaanvraag af.........je zou m.i. van die site toch mogen verwachten dat ze weten dat het hier om een belastingaanslag gaat en dat het tarief door de wetgever (in dit geval de gemeentelijke, dus de gemeenteraad) wordt vastgesteld.........
Ons rijbewijs is centraal bekend en geregistreerd. Zo je wilt een digitaal register artikel.
Is het dan niet voldoende voor een burger, zich te kunnen legitimeren?
Even online zoeken in een digitaal register of database is snel te doen vanaf een controlepunt. Hebben we een rijbewijs dan nog nodig? Is het niet tijd voor een beetje innovatie? Ook internationaal!!!
Het heeft vele voordelen dit een keer anders te regelen. Het gaat fraude tegen, verlies, moeite en kosten of moeilijke acties om het fysieke ding te herzien. Digitaal maakt het sneller eenvoudiger en gebruikersvriendelijker. Dus lijkt het digitale register me voor vele doeleinden geschikt. Onder het motto: Concenteert u op hoofdzaken...begin bij het wederzijds voordeel en gemak.
Nederland innoveert, toon leiderschap!