Advertentie

Gemeente ontvangt bezwaren tegen intocht Sinterklaas

De aanwezigheid van Zwarte Piet is voor de 21 bezwaarmakers reden om in actie te komen. Zij vinden dit discriminerend.

04 oktober 2013

De sinterklaasintocht in Amsterdam op 17 november ligt onder vuur. Voor het eerst zijn er bij de gemeente bezwaren ingediend tegen de aankomst van de goedheiligman in de hoofdstad, zo bevestigde een woordvoerder een bericht hierover in Het Parool.

Racistisch
De aanwezigheid van Zwarte Piet is voor de 21 bezwaarmakers reden om in actie te komen. Zij vinden dit discriminerend. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente buigt zich over 2 weken over de kwestie. Het fenomeen Zwarte Piet ligt al langer onder vuur. Bij de intocht van Sinterklaas in 2011 in Amsterdam hield de politie enkele activisten aan die pamfletten uitdeelden waarop ze Zwarte Piet als racistisch betitelden.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

t. faber / gepensioneerd
Op deze bezwaarmakers is m.i. een aloude wijsheid van toepassing, t.w.: gek is lastig. Misschien een goed idee om deze querulanten tijdens de hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie op een kopje koffie met een lekkere foute negerzoen of jode(n)koek te tracteren!
Paul / projectleider
Ach ja, bezwaar maken tegen de patroonehilige van je stad-moet kunnen, toch?Maar ik heb het vermoeden dat zelfs kinderen het verschil zien tussen een Afrikaans Nederlandse medeburger en een geschminkt persoon in een maillot
Roy
Als een zwarte man zijn gezicht wit zou verven,zou mij dat worst wezen.

Dus waarom zou het niet andersom mogen.

En als er iemand niet tegen zou kunnen,dan moet die maar terug naar het land van herkomst...Oké
Roy
Door Roy op 18 oktober 2013 23:13

Als een zwarte man zijn gezicht wit zou verven,zou mij dat worst wezen.

Dus waarom zou het niet andersom mogen.

En als er iemand niet tegen zou kunnen,dan moet die maar terug naar het land van herkomst...Oké

We mogen hoop ik wel, in ons eigen Nederland zelf bepalen hoe we sinterklaas vieren.
E.A. Jansen
De slavernij was lang geleden en de huidige generatie heeft geen boodschap aan deze discussie over zwarte piet. Zwarte piet hoort in de traditie van ons land en daar moet je van af blijven. Als dit wordt gewijzigd of aangepast, kunnen we ook tradities als offerfeest, suikerfeest en vastenmaand aanpakken.

Beval je onze tradities niet, ga dan terug naar je eigen land.
Sinterklaas
Het nieuws heeft mij bereikt in Madrid. Deze mensen hadden beter eerst even met Sinterklaas kunnen overleggen, waarom er zwarte pieten zijn en zullen blijven. Discriminatie/ racisme, zegt veel over deze mensen maar bij 100.000en is dit nooit, nooit gelinkt aan zwarte Piet.
John / Adm. medewerker
Gaan we weer richting december? Dit wordt een traditie in de aanloop naar 6 december.
Irene
Wat een gekte! is er nu echt niets anders om je druk over te maken. Is echt te gek voor woorden dat iedere actualiteiten programma hier uitgebreid aandacht aan besteedt. In dit land waar zoveel mensen in grote financiële nood verkeren en veel ellende is en waar ik als geboren en getogen Nederlander me niet meer veilig voel, vraagt men zich in alle media af of wij Zwarte Piet, net als zovelen, moeten ontslaan. Het is een kinderfeest beste mensen een feest dat bij ons hoort en laten we dat zo houden graag!!!
Reschot
Te belachelijk voor woorden dat hierop ook nog serieus moet worden ingegaan. Twijfel aan de verstandelijke vermogens van deze bezwaarmakers.
Bert / partime zwarte piet
Bert van der Graaf ze zijn niet goed wies,laten ze iets anders bedenken om over te zeuren dan over een oernederlands volksfeest.Ik zal je vertellen hoeveel mensen lol beleven aan dit feest waar niks discriminerend mee is bedoeld.Sinterklaas en zijn knechten(zwart of niet)moet blijven!!!
john / pannekoekenbakker
waar maken we ons weer druk om zeg het is een traditie maar oke zwart is een negatieve kleur staat voor de dood maar waarom is er nog steeds blanke vla te koop of staat kaaskop nog in het woordenboek of witte lampen .. smink alles groen .. nu zal je denken groen ??? ja groen is positief .. auto's hebben groen label boodschappen groen blaadje omdat het gezond is voor je .. groene thee ook gezond allemaal positief dus smink de sint licht groen en de pieten donkergroen of hoe dan ook kleur het zelf maar in en anders vragen we de 1ste en 2e kamer om opheldering over deze kwestie gewoon belachelijk dit weer en dit omdat een kunstenaar en actvist bezwaar maakt verkopen zijn kunstwerken niet heeft hij media aandacht nodig ik ga nu een film kijken met groene acteurs die elkaar nigger noemen en biatch en elkaar neerschieten en beroven maar groen is positief toch ........
Robert / Sinterklaas acteur
Eén van de leukste Nederlandse tradities in gevaar brengen, dat is pas discriminatie! Ik zeg: "blijf er van af"! Als zoiets weg zou vallen, dat zou pas echt zonde zijn! En vooral sneu voor al de kinderen in Nederland en België. Iedereen is toch kind geweest? Er zit niets kwaads in, in tegendeel! Zwarte Piet is al lang geen knecht meer! Zonder deze rol is Sinterklaas echt nergens meer! Wie dit niet zo ervaart, heeft niet goed opgelet. En de kleur? Ach blauwe smurfen mogen toch ook? Waar zijn we met zijn allen nou toch mee bezig? Kinderen zijn onbevangen en ervaren Sint en de pieten niet als een baas met slaven! Ik mag zelf de rol van Sinterklaas soms vervullen, en vind het een eer om dit te kunnen en te mogen doen, maar gelijk ook een plicht naar onze eigen cultuur om deze geweldig leuke traditie in stand te houden! Er is niet voor niets serieus over nagedacht om het op de Unesco lijst te krijgen, helaas is dat niet mogelijk omdat deze traditie nog steeds in beweging is. Mensen die ik ontmoet en die zich gediscrimineerd zouden kunnen voelen, hebben er in mijn ervaring totaal geen moeite mee, en staan bij festiviteiten ook vaak nog vooraan en genieten er zichtbaar van. Sint en Piet is er voor iedereen!
True
waarom die Spanjaard niet vervangen door goedheiligman Joop, de pieten mogen dan blijven als stemvee.
Jules Vismale
Die Quinsy Gario en zijn overige 20 medestanders, die alweer op een kleinzielige bezwaar maken tegen Sinterklaas als die in Amsterdam opduikt met Zwarte Pieten, doen zélf (net als bepaalde linkse, multiculturele en allochtoon-liefhebbende figuren) aan discriminatie! Is het soms de bedoeling dat hierna in Nederland alle tradities en feestdagen moeten gaan verdwijnen en anderen, zoals het Suikerfeest, daarvoor in de plaats komen? Die lui maken zich ironisch genoeg steeds gehater bij de overige Nederlanders met hun mooraal: 'Weg-met-ons!" Moet dadelijk bij Pasen ook de Paashaas worden weggehouden omdat dit zielig is voor échte hazen? Mag de Kerstman soms geen rendieren meer bezitten omdat dit dierenmishandeling zou zijn? Of moet een superheld zoals de Hulk grijs worden geschilderd omdat groen weer afstotelijk is en de Smurfen bijvoorbeeld paars worden omdat blauw niet mooi is?

Zo werd in het eerste album van de Smurfen, De zwarte Smurfen, al geklaagd over zwart hoewel de desbetreffende Smurfen hierin alleen maar zo waren omdat ze besmet werden met een vreemd virus. Gario en zijn collega's lijken zich echter ook steeds meer te gedragen als zwarte Smurfen die rondspringen als kangoeroes, alleen maar "Gnap!" zeggen en andere Smurfen eveneens willen besmetten om hen daarna (letterlijk en figuurlijk) zwart te maken! Wat mij betreft stuurt Sinterklaas een heel leger Zwarte Pieten (gewapend met roes en zakken) op multiculturele of linkse zeurpieten, EU-bestuurders, verfoeide politici, criminelen, Marokkaanse relschoppers, radicale imams, moslimextremisten en werkschuwe labzwansen af om hun achterwerken te tuchtigen en hen mee te nemen naar Spanje toe! En laten ze dan in Spanje maar keihard gaan werken om de ellende daarginder op te lossen door arme kinderen pepernoten, snoep en cadeau's te overhandigen. Sinterklaas en Zwarte Piet mogen nóóit en te nimmer uit Nederland verdwijnen!
Rex Rotary / Coördinator
Zijn er nu echt geen andere problemen om je druk over te maken? Als we ons hier serieus mee bezig gaan houden weet ik nog wel wat voor de volgende bezuinigingsronde!
gerrie
In Amsterdam is het hele jaar Sinterklaas. Net zoals in Opsporing verzocht, dat lijkt erg op het Sinterklaasjournaal. Daar is witte piet al een uitzondering. Moet niet gekker worden in dit land.
Rik / journalist
Blijf van mijn knecht af, of je gaat in de zak mee naar Spanje!
Annemarie Wagenmakers / jurist
misschien helpt het als aan de mensen eens uitgelegd wordt wat sinterklaas en zwarte piet van oorsprong symboliseren; het is een mooi verhaal wat zeer de moeite waard is, voorzover mij bekend. Piet symbolisert het onderbewuste van de mens, als je goed oplet zie je dat hij feitelijke de baas is en het paard leidt. Sinterklaas denkt alleen dat hij alles onder controle heeft en de teugels in de hand, hij symboliseert het aardse en het paard het materiele). S&P stammen uit de tijd dat er hier Germanen woonden, die nog nooit van hun leven een neger hadden gezien.
JaapvV / adviseur
Een van de inzenders twijfelt aan de verstandelijke vermogens van de bezwaarmakers. Ik vooral aan die van de overheid die serieus op dit soort zaken ingaat. Het moet niet moeilijk zijn om de ontvankelijkheid van dit soort en heel veel andere onzin (zoals de Ajaxstraat in Rotterdam en de uitbanning van de negerzoen) voortaan te koppelen aan, zeg maar, 10 duizend handtekeningen.
Jos praat / beleidsmedewerker
En weer wordt de diskussie opgerakeld door mensen die nooit zullen snappen wat Sint en Piet symboliseren en betekenen voor de kinderen. Het getuigt van een enorme arrogantie om bezwaar aan te tekenen tegen dit traditionele, Nederlandse, feest.

Ik hoop dat de bezwaarcommissie hier korte metten mee maakt.
Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
Als iedereen, die commentaar heeft op onze cultuur, nou eens zijn heil elders gaat zoeken of terug gaat naar zijn eigen achterlijke moederland. Of je accepteert onze gebruiken en cultuur of je flikkert maar op!!

Als je niet wilt snappen, dat zwarte piet gewoon een blanke is, die zwart is geworden van schoorsteenroet, dan moet je een nieuwe inburgeringscursus volgen (op eigen kosten natuurlijk).
Advertentie