Advertentie

Amsterdam voert coronapolsbandjes niet in

Amsterdam gaat geen gebruik maken van coronapolsbandjes voor toegang tot een restaurant, café, theater of bioscoop. De gemeente heeft dat besloten omdat de meeste horecaondernemers in de stad "geen toegevoegde waarde" zien in zulke polsbandjes, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Horecagasten moeten nog wel steeds een QR-code laten zien als ze naar binnen willen.

08 oktober 2021
Polsbandje-shutterstock-1173794866.jpg

De Amsterdamse horeca gaat geen gebruik maken van coronapolsbandjes voor toegang tot een restaurant, café, theater of bioscoop. De horeca heeft dat besloten omdat de meeste horecaondernemers in de stad 'geen toegevoegde waarde' zien in zulke polsbandjes, zeggen woordvoerders van horecabranchevereniging KHN en de gemeente. Horecagasten moeten nog wel steeds een QR-code laten zien als ze naar binnen willen.

Controles makkelijker

De polsbandjes worden inmiddels onder meer gebruikt in Groningen, Heerenveen, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Breda, Maastricht, Arnhem, Alkmaar en Roosendaal. Mensen ontvangen het bandje wanneer ze de QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost en hoeven de code dan niet meer bij elke voordeur te laten zien. Dat moet de controles ook voor uitbaters gemakkelijker maken. Een polsbandje is in die steden overigens niet verplicht want de app is gewoon te gebruiken.

 

Goede doorstroom

Amsterdamse horecaondernemers merken dat het controleren van de QR-code aan de deur nu 'best goed' gaat. 'Het stroomt redelijk goed door en veel gasten zijn goed voorbereid', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse afdeling van KHN. 'Als we polsbandjes invoeren, moet er nog steeds een controle aan de deur plaatsvinden, dus wij denken dat we daar geen winst mee behalen. Daarbij willen we niet van alles optuigen, terwijl we niet precies weten hoe lang we het gaan gebruiken.'

 

Extra ondersteuning

De controle aan de deur blijft lastig voor veel horecaondernemers, ziet KHN. 'Zo’n controle aan de deur kost tijd en er moet personeel beschikbaar zijn om dat soort zaken goed te doen. Dat terwijl er krapte op de arbeidsmarkt is. Dus dat is voor veel ondernemers lastig.' Verder merkt de branchevereniging dat de verplichte sluiting om middernacht soms voor problemen zorgt in Amsterdam. 'Natuurlijk voor ondernemers die hun gasten op een piekmoment naar buiten moeten zetten, maar ook omdat er dan enorme mensenmassa’s op straat zijn, die overlast veroorzaken.'

 

Toeristen informeren

De komende drie weekenden gaat de gemeente teams inzetten in de uitgaansgebieden om de horeca extra te ondersteunen bij de QR-controles. De teams maken bezoekers op straat of in rijen erop attent dat zij hun code alvast gereed moeten houden. Ook worden toeristen zoveel mogelijk van tevoren geïnformeerd over de regels in de horeca. 'Bijvoorbeeld al direct via de reserveringen bij hun hotel', aldus de KHN-woordvoerder. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie