Ambtenarenacties begonnen: vuilnis blijft staan in Utrecht
Vuilnisophalers in de gemeente Utrecht leggen dinsdag hun werk neer. Gedurende een etmaal wordt geen huisvuil opgehaald. Dat liet vakbond Abvakabo FNV vrijdag weten.
De vuilnisambtenaren vragen met hun actie aandacht voor het cao-conflict tussen gemeenteambtenaren en werkgever Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De vakbonden willen een loonsverhoging van 1,5 procent, maar de VNG zet in op de nullijn.
24 uur
Eerder kondigden de vakbonden al aan stiptheidsacties te houden bij reinigingsdiensten. Maar in de gemeente Utrecht bleek bij de werknemers meer steun te zijn om het werk 24 uur plat te leggen.
Zeeland
Tussen elf en één leggen Zeeuwse provincieambtenaren vandaag het werk neer om te luisteren naar een hoorcollege over ‘behoud van koopkracht in tijden van crises’. Deze ‘niet traditionele vakbondsbijeenkomst’ is het begin van acties van gemeente- en provincieambtenaren om de cao-eisen van de bonden kracht bij te zetten. De bonden vragen inflatiecorrectie en behoud van werkgelegenheid. Werkgevers houden vast aan de nullijn.
Uitspreken
De ambtenarenbonden houden de komende weken door het hele land werkonderbrekingen en stiptheidsacties. De acties hebben vooral tot doel om de gemeente- en provinciebesturen te betrekken bij het cao-conflict van de lagere overheden. Zo wordt na de werkonderbreking in het Zeeuws provinciehuis in Middelburg vanmiddag een petitie aangeboden aan het provinciebestuur met een oproep om de bonden te steunen.
Solidaire gemeenten
‘Wij vragen provincie- en gemeentebesturen om kleur te bekennen,’ zegt Ruud Kuin, CAO-onderhandelaar van Abvakabo FNV. ‘Door een Beken-kleur-brief te ondertekenen kan een college zich uitspreken voor onze heel redelijke eisen. De gemeente Heemstede heeft al zo’n brief getekend. Groningen heeft de werkgeversonderhandelaars gevraagd om weer te gaan onderhandelen en met iets structureels te komen.’ Op de websites van de bonden komt een teller hoeveel lagere overheden zich scharen achter de ambtenarenbonden.
OV en reiniging
De acties zijn gericht tegen de werkgever, niet tegen het publiek, benadrukt voorlichter Jan Spijk van CNV Publieke Zaak. Toch zal ook het publiek met de acties te maken kunnen krijgen. ‘En in de grotere gemeentes in het westen van het land willen de leden wat steviger actie dan buiten de Randstad,’ zegt Spijk. Naast werkonderbrekingen op gemeentehuizen komen er stiptheidsacties bij de reiniging waarbij zwerfafval dan niet zal worden opgeruimd. In Utrecht komt er actie in het gemeentelijke openbaar vervoer. In Noord-Holland komt een opvallende vorm van een ‘gedwongen’ werkonderbreking: samen met de brandweer zal er een ontruimingsactie worden uitgevoerd.
Bestuurder krijgen drie procent
De bonden benadrukken de ongelijkheid in de beloningsontwikkeling van bestuurders en ambtenaren. ‘Burgemeesters en wethouders krijgen er gemiddeld drie procent bij, omdat zij het Rijk volgen. Op zich prima, maar dan is het schandalig dat de bestuurders als werkgever op hun beurt vast houden aan de nullijn,’ zegt Abvakabo-bestuurder Kuin. Ook Spijk van het CNV zegt dat deze ongelijkheid in groei als ‘heel wrang’ wordt ervaren door zijn achterban.
Genoeg geld
Volgens de bonden hebben de gemeenten ook best geld voor inflatiecorrectie van 1,75 procent. ‘Er is meer geld uit het gemeentefonds naar de gemeenten gegaan. Veel gemeenten houden hier ook rekening mee op de begroting. Het is echt onzin om nu al vooruit te lopen op eventuele korting op het gemeentefonds dat dan in 2012 zou ingaan. Voor je het weet zit je vier jaar op de nullijn en krijg je dus als gemeenteambtenaar of provincieambtenaar er vier jaar niets bij.’ Doordat rijksambtenaren en werknemers in de marktsectoren wel een loonsverhoging krijgen, ontstaat er volgens de bonden een ongewenste scheefgroei en verliezen lagere overheden daarmee aantrekkingskracht als werkgever.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.