De huidige coronamaatregelen worden zoals verwacht verlengd tot en met 20 april. ‘Dat valt tegen’, erkent demissionair minister-president Mark Rutte.
Coronamaatregelen verlengd tot en met 20 april
De avondklok gaat, vanwege de zomertijd, vanaf woensdag 31 maart in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. ‘Voor de rest blijft alles…
Geen keuze
Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zei hij dinsdag. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie over de situatie en maatregelen.
Avondklok
Op één punt maakt het kabinet een uitzondering: de avondklok gaat, vanwege de zomertijd, vanaf woensdag 31 maart in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De eindtijd blijft 04.30 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen en afhaallocaties voor eten en drinken, mogen met de verruimde tijden open zijn tot 21.45 uur. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad drongen maandag al aan op een latere begintijd van de avondklok. De zomertijd gaat komende zondag 28 maart in; dan blijft het in de avond langer licht.
Ongeduld
‘Voor de rest blijft alles zoals het is’, aldus Rutte. ‘Ik begrijp, dit valt tegen. Ik snap het ongeduld.’ Mochten de cijfers in de tussentijd onverwacht meevallen en er zijn verruimingen mogelijk, dan wacht het demissionair kabinet niet tot het volgende beslismoment, laat Rutte weten.
Vakantie
Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot en met 15 mei. Dat betekent dat mensen ook in de meivakantie – die in het begin van de maand valt – dringend wordt afgeraden naar het buitenland te gaan. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt ‘zo snel mogelijk’. Rutte zegt ‘goede hoop’ te hebben dat er tegen die tijd meer kan.
Bedrijven
Het demissionaire kabinet werkt aan nieuw plan om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt, belooft minister-president Mark Rutte. Hij begrijpt dat de verlenging van de coronamaatregelen tot zeker 20 april ‘een enorme domper’ is voor ondernemers die het water ‘financieel en emotioneel’ toch al aan de lippen staat.
Miljarden
Het kabinet heeft al vele tientallen miljarden gestoken in steunpakketten om getroffen bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Het zal ook de komende tijd blijven kijken wat daarvoor nodig is, nu horecagelegenheden langer dicht moeten blijven en bijvoorbeeld winkels langer te maken hebben met forse beperkingen. ‘We zeggen straks niet ineens: U zoekt het maar uit’, verzekert Rutte. (ANP)