Overslaan en naar de inhoud gaan

Consultant provincie vangt 2400 euro per dag

In de Limburgse politiek is opschudding ontstaan over de dagvergoeding voor de ‘kwartiermaker’ van de op te richten overheids-nv…

Tienduizend per week
De kwartiermaker werkt volgens het college van GS ‘gemiddeld vier dagen per week’, en kost daarmee dus wekelijks bijna 10.000 euro. Het Limburgse Statenlid Pierre Diederen (SPD) reageert furieus: ‘Dit is waanzinnig, en het ondergraaft het draagvlak voor dit project.’

Provincie en gemeenten
Het geld van de dagvergoeding wordt opgebracht door de provincie Limburg en de gemeenten die bij het project zijn betrokken: Venlo, Horst aan de Maas, Sevenum en Maasbree.

 

Werkkapitaal
Provincie en gemeenten hebben eind 2006 ‘werkkapitaal’ voor een op te richten overheids-nv beschikbaar gesteld. Uit dit budget wordt de kwartiermaker betaald. De provincie is budgethouder en formeel opdrachtgever.

Vragen
De hoogte van de dagvergoeding is woensdag aan het licht gekomen door de beantwoording van vragen van Diederen. Hij had zijn vragen ambtelijk gesteld, maar ‘gelet op de aard van het onderwerp’, kwamen de antwoorden via GS.

'Opstartfase'
Het college beaamt in zijn brief dat de salariëring van de kwartiermaker de Balkenende-norm overtreft. De toekomstig directeur van de overheids-nv moet er volgens GS rekening mee houden dat de bezoldiging aan banden wordt gelegd. Volgens het college gelden in de ‘opstartfase’ echter andere normen ‘dan wanneer de onderneming in een meer stabiele, routinematige operatie is geraakt’.

Balkenendenorm
Diederen vindt dit onzin. ‘Bovendien presenteert de kwartiermaker zich op dit moment overal als directeur van Klavertje 4 / Greenport Venlo.’ Diederen is inmiddels in overleg met andere statenfracties om de zaak op de politieke agenda te krijgen. Een motie om het salaris van de toekomstig directeur te beperken tot maximaal de Balkenende-norm (177.000 euro per jaar), haalde drie weken geleden geen meerderheid.

'Marktconform'
Een woordvoerder van de provincie laat desgevraagd weten dat voor de consultant ‘een marktconforme prijs’ wordt betaald. ‘De oprichting van een overheids-nv is een complexe klus waarvoor specifieke kennis en deskundigheid zijn vereist.’ De kwartiermaker wordt ingehuurd sinds februari 2008; aanvankelijk voor drie dagen per week, sinds oktober 2008 voor vier dagen per week.

Voorbeeldproject
Klavertje 4 / Greenport Venlo behelst de aanleg en ontwikkeling van een groot agro-industrieel bedrijvenpark bij Venlo. In 2012 wordt hier de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Klavertje 4 geldt als een voorbeeldproject in het kader van de Nota Ruimte, en ontving vorig jaar van het kabinet een subsidie van 22,9 miljoen euro.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toon Cornelissen

Het argument dat "De oprichting van een overheids-nv een complexe klus is waarvoor specifieke kennis en deskundigheid zijn vereist" en daarom de Balkenende norm zou mogen overtreffen treft geen doel. Is de provincie Limburg soms van mening dat leiding geven aan dit kabinet een eenvoudiger klus zou zijn?

Op 23 april 2009, 09:02
Jan Beerenhout azn

Toen ik lang geleden gedwongen met pensioen ging was er behoefte aan mijn kennis en ervaring - merkte ik. Op mijn verzoek meldde de VNG dat ik als richtlijn voor mijn dag-tarief (=8 uur werken) 100x mijn salarisgroep in rekening kon brengen. Dat was in 1994 dus al E 1400 per dag. Dat komt gewoon omdat een ZZP-er raadgever (=consultant) door eigen acquisitie (moet ook betaald worden) zelden 52 weken per jaar 38 uur per dag betaald 'werk' heeft.

Op 23 april 2009, 09:19
Martha Vonk

Ik doe het voor de helft, ondanks dat ik ook de kosten en risico's heb die de heer Beerenhout noemt, maar dan moet ik wel rechtstreeks benaderd worden. De tussenbureaus vragen een fee van 25 tot 40 % (Boer & Croon) op het tarief van de adviseur en brengen daar alleen de adviseur voor binnen. € 2400 is dus 140% van wat de adviseur zelf ontvangt.

Op 23 april 2009, 10:25
Johan Vissers

We hebben, ook de overheid, kennelijk nog steeds niets geleerd van alle problemen van de afgelopen maanden.
En maar zeggen "we moeten samen bezuinigen".

Op 23 april 2009, 13:03
J van Epskeuten

In Groningen noemen we dit: Nait goud, geld weg (niet goed, geld weg).

Op 23 april 2009, 21:24
Mulder

Nooit achteraf zeuren over wat iemand ontvangt. Dat had je vooraf moeten regelen en je"slachtoffert" wellicht iemand die een goede klus doet. Je doet de zaak hier geen goed mee. En die Balkenende norm; kwaliteit kost geld en dat betekend dus dat je onder die norm geen kwaliteit krijgt!

Op 24 april 2009, 09:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in