Advertentie

Honderden miljoenen extra nodig tegen drugscriminaliteit

De bestrijding van de drugscriminaliteit in Nederland heeft een andere aanpak nodig. Om de prominente rol van Nederland in de drugsindustrie te dammen is de komende tien jaar structureel 400 miljoen euro extra per jaar nodig. Dat schrijft de voorzitter Strategisch Beraad Ondermijning, Peter Noordanus, in een 'pact voor de rechtsstaat, een advies aan de overheid.

05 september 2020
drugsafval.jpg

De bestrijding van de drugscriminaliteit in Nederland heeft een andere aanpak nodig. Om de prominente rol van Nederland in de drugsindustrie te dammen is de komende tien jaar structureel 400 miljoen euro extra per jaar nodig. Dat schrijft de voorzitter Strategisch Beraad Ondermijning, Peter Noordanus, in een 'pact voor de rechtsstaat, een advies aan de overheid.

Mondiaal drugsknooppunt
'Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een mondiaal drugsknooppunt en het "pact" strekt ertoe om met een langjarige gezamenlijke aanpak de omvang daarvan sterk terug te brengen', aldus Noordanus. Het SBO is een adviescommissie waarin het OM, de Nationale Politie, de Belastingdienst, verschillende ministeries en stedennetwerken als de Nederlandse gemeenten (VNG) en de G40 samenwerken.

 

Lokaal en nationaal
Volgens het advies moet de strafrechtketen worden versterkt. Er moet worden geïnvesteerd in opsporing, handhaving en er moet meer geld naar het Openbaar Ministerie en de rechtbanken. Ook is er een versterking van de lokale, regionale en nationale aanpak nodig omdat volgens de commissie de drugscriminaliteit lokaal is geworteld en nationaal en internationaal opereert. Daarnaast is er veel meer tijd, aandacht en geld nodig voor preventie om kwetsbare mensen te beschermen tegen de aantrekkingskracht van de criminele drugsindustrie. Ook stelt het SBO dat drugsgebruik moet worden ontmoedigd en dat er campagnes gevoerd moeten worden tegen tabak en alcoholgebruik.

 

Straf

Volgens Noordanus is Nederland voor buitenlandse criminelen een interessant land. 'Waarom denk je dat drugspillen die voor de Australische markt zijn bedoeld hier worden geproduceerd en niet daar? Omdat je hier maar een minimale straf krijgt als je wordt gepakt. En daar niet. Dus verhoog die straf.' (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Die honderden miljoenen kunnen we beter besteden als we de handel in drugs legaliseren.
Henk Donkers / medewerker
@Broadcaster.

Maar daarmee los je dus niet de export naar Australië op.

Ik zou pleiten voor een publiciteitscampagne waarin de gebruikers van de drugs/pillen nadrukkelijk worden geconfronteerd met de verantwoordelijkheid voor het in stand houden van de criminaliteit.

Het gebruik van een pilletje op een party is niet onschuldig maar een belangrijke voedingsbodem voor gewelddadige criminaliteit. Maar ook daarmee los je de export niet op dus is strenger straffen de enige andere optie.
Keijzer
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/09/06/bart-de- …In de link ziet u de VRT en het gaat om een soort evenknie van Buitenhof, De Zevende Dag. Met een buitengewoon links georiënteerde presentatrice, die meer als een parlementariër van de Groenlinks oppositie aldaar optreedt. Helaas is die links politieke signatuur, ook bij Vlaamse “publieke” omroep een zeer herkenbaar patroon, zoals ook aan de praattafels bij onze “publieke” omroep. Zitten en/of zenden uit in hoofdsteden, met overwegend links Bestuur en de omstandigheden en visies in die grootsteden, via journalistieke weg, opgedrongen worden aan heel het land. Eigenlijk geldt dat in alle West Europese hoofdsteden helaas. Van de burgermeester van Antwerpen gaat u horen, hoe diep en ingewikkeld het drugs probleem is. Mede door (net als in Rotterdamse Haven) de Haven in Antwerpen. Hij noemt Nederland een narco staat.Het eerste deel gaat over de gigantische bestuurlijke problemen van België zelf (5 parlementen op 11 miljoen inwoners). Hier zien we de schokkende en gigantische hiaten, die in de liberale democratie kunnen opdoemen, in optima forma. De coalitievorming is een Netflix politieke serie te noemen. Bart de Wever is ook politiek leider van de N-VA, een centrum rechtse partij, de grootste van het land, maar dreigt 2de te gaan worden, door de enorme groei weer van Vlaams Belang. Indien tussentijdse verkiezingen gaan plaatsvinden. PVV groeit hier ook in peilingen.Het tweede deel gaat over de eveneens gigantische problemen met de drugsbestrijding. Dit begint op 13.35 / 21.10. De hopeloosheid hiervan is zeer deprimerend.

Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Keijzer, fijn dat de een informative link plaatst. Maar ...allemachtig, waarom moet je dat nou weer voorzien van een tirade tegen die volgens jou als links moeten worden gekwalificeerd. Ik begin me zo onderhand af te vragen war het ideaalbeeld van een land voor jou is: een in naam democratisch land geleid door een narcistische filosoof wiens achternaam slechts één klank verwijderd is van een bidet? Dan is de rechtsstaat ten einde en zijn we niet veel beter af dan de mensen in Belarus nu
Keijzer
@Rood Hesje

Onze instituten worden beheerst door die disproportioneel dominerende, onhoudbare ideologische dogmatiek vanuit linkerzijde, waar u onmiskenbaar een aanhanger van bent.

Als daar dan wederom een (protest) antwoord op komt via PVV of Vlaams Belang, dan richt de verbale inquisitie zich daarop, zoals onmiddellijk ook op Fortuyn destijds en nu Dhr. Baudet. Kunt u nou werkelijk niets originelers verzinnen m.b.t. die naam?Alles wat zich tegen de neomarxistische doctrine schaart, vormt een potentieel gevaar, volgens die ideologie, die zelf de legale weerzin daartegen baart en organiseert ter rechterzijde van de politieke middenlijn. Fortuyn vormde begin-code-oranje. We zitten nu in begin-code-rood en uw rode hesje is dus zeer toepasselijk daarvoor! Neomarxisme verguist wat in werkelijkheid en aantoonbaar, bij henzelf huist. Zoals de waard is vertrouwt die zijn gasten, gaat hier dus op. Die ideologie erodeert de liberale democratie en dus de rechtstaat (op veel fronten beheerst men hier en in EU de gigantische problemen niet meer) en maakte het Volkerenrecht irrelevant voor dit deel van de wereld. Door de hopeloosheid keren ook veel hoogopgeleide mensen zich af van politiek, die van het wanbeleid wel weer de minste last hebben.Fortuyn en De Wever hebben overeenkomstige visies op politiek, mens en samenleving: realistisch, integer, menselijke maat, in dienst van het algemeen belang en burgerschap bij een ieder en in alle geledingen, vanuit een collectief basisfundament. Roerend mee eens ben ik daarmee, als antwoord op uw vraag, op risico af, dat u uw eigen neomarxistische perceptie daaraan geeft en die vervolgens als de mijne gaat verkopen en aanvallen (ergerlijke debatmethode).

Fortuyn zei bij de eeuwwisseling al, dat we op een kruispunt staan: of er komt realisme bovendrijven en een gezond verstand revival van politiek en bestuur in NL en West Europa, of we glijden af naar verval, wat langzaam kan gaan, maar als meerdere meters op rood staan kan dat, naarmate het aantal daarvan, steeds sneller gaan en vredelievendheid daarbij geen garantie vormt.

Echter, als neomarxistische ogen niet willen/kunnen zien en die oren niet willen/kunnen horen, is West Europa verloren.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Keijzer: Toch jammer dat u mij direct in een bepaalde hoek kwalificeert. Ik zou heel goed liberaal kunnen zijn een VVD kunnen stemmen. Maar dat is ook al links voor u geloof ik. De Wever en Fortuyn over één kam scheren daarmee doet u De Wever te veel eer aan. In de kretologische woordenbrei die u hier ten toon spreid op deze Dag voor de Laaggeletterdheid, is werkelijk geen touw aan vast te knopen.

En Ja een Volmondig JA: ik ben een fervent tegenstander van politieke partijen zoals de PVV en FvD die wat mij betreft racistisch, anti-democratisch en narcistisch zijn. Op allerlei vlakken ondermijnen zij onze democratische rechtsstaat en heulen met semi-dictators en achter dictators in Oost-Europa en elders.
Keijzer
@Rood Hesje

Dat u moeite heeft met interpreteren van teksten, was mij al eerder duidelijk geworden. Wat u trouwens stelt over De Wever is naar mijn mening een complete losse flodder, waar geen enkele ondergrond voor bestaat die hout snijdt. U bent duidelijk niet ingevoerd in deze!Mark Rutte behoort m.i. wel tot de linkervleugel van de VVD, die als partij zondermeer rechts is. Het is dat Mark Rutte een heel flexibele, goedlachse politicus is, gemakelijk in de omgang, met inmiddels enorme ervaring hoe de hazen lopen, maar roeit nu met linkse partijen, incl. deels CDA. Dus dat Rutte/VVD in huidige constructie, centrum links, uw genade heeft, is te verklaren.De structuur van de PVV vind ik niet ondemocratisch. Na 4 jaar kun je die wegstemmen. Dat Wilders of Baudet naar een autocratische staat streven volgens u, is volstrekt belachelijk. Die demonisering kreeg Fortuyn en de Wever - en nu Baudet, ook naar hun hoofd gesmeten. Met die lat gemeten heeft politiek correct links hetzelfde oogmerk. Hun streven naar linkse blokken overal toont daar juist autocratische trekken (genen van marxisme).De stijl van Wilders is niet de mijne. Wilders is niet veroordeeld naar mijn weten voor racisme, wel groepsbelediging. Wanneer echter, het afro Nederlands activisme (met ruimhartige hulp en podium van “publieke” omroep) voortdurend dit land doordesemd noemt van racisme en daar meteen de koloniale tijd en slavernij bij sleept, is dat m.i. een collectieve aanduiding van een specifieke bevolkingsgroep, omdat het duidelijk gaat, met die extra verwijzing, om autochtoon Nederland. Dat is ook naar mijn mening groepsbelediging, maar daar kraait geen haan naar. Het proberen uitschakelen van politieke tegenstanders via rechter en het voortdurend diskwalificeren d.m.v. de bekende negatieve labels, is een patroon binnen politiek correct Nederland, in BE en in EU. U doet dat hier zwart op wit, dus bekent u zichzelf daarmee tot die groep en is mijn eerdere conclusie m.b.t. uw politieke signatuur, gerechtvaardigd.Van Fortuyn wordt ook gezegd dat hij narcistische trekken heeft, nou als dat zo is, geen probleem, geef mij maar een heel parlement vol mensen met diens uitzonderlijke goede politiek gezond verstand en kennis van sociologie en economie en bredere oriëntatie, of een vol parlement met Bart de Wevers. Die heeft geen last van narcistische labels, maar heeft wel een overeenkomstige visie met die van Fortuyn. Balkenende was het overigens ook met de analyses van Fortuyn eens. Kreeg ook geen narcistische labels of Nazi intenties toegeworpen. Hier hou ik het bij. Fijne dag verder.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Keijzer:

U en ik leven gelukkig in een ander universum en toch in hetzelfde land. Fijn dat die verdraagzaamheid ondanks onze meningsverschillen kan blijven bestaan. En ik pleit er voor dat die ook voort blijft bestaan. Dat zal ongetwijfeld ook zo zijn, want ik las net een verslag van een FvD bijeenkomst, die gisteren gehouden werd. Daardoor wordt bevestigd dat de heer Baudet in Fantasialand leeft. Gelukkig maar.

Ik wens u ook verder alle goeds en veel geluk.

Advertentie