Advertentie

Minder asielzoekers naar Drents dorp na onrust

Het Drentse dorpje Oranje wordt niet in één klap 'overvallen' door de komst van 1400 asielzoekers. De grote stroom vluchtelingen zorgt nu voor onrust in het 200 inwoners tellende gehucht, meldden de gemeente Midden-Drenthe en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

15 oktober 2014

Klachten
Tijdens spoedoverleg tussen gemeente en COA is nu besloten om de toestroom van nieuwe asielzoekers voorlopig te beperken. De gemeente Midden-Drenthe kreeg de afgelopen tijd veel klachten van inwoners, vooral over een groep van zo'n 100 alleenstaande mannen die regelmatig het dorp introkken. Deze groep wordt nu versneld elders geplaatst, zei een woordvoerder van het COA woensdag.


Geen draagvlak in Rekken

De opvang van asielzoekers in de voormalige tbs-kliniek in het Achterhoekse Rekken is van de baan. De gemeente Berkelland, waar Rekken deel van uitmaakt, heeft het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om de opvang te gedogen afgewezen. Burgemeester Joost van Oostrum heeft het COA schriftelijk laten weten dat er in het dorp geen draagvlak is, aldus de gemeente woensdag. Bewoners protesteerden 2 weken geleden fel op een informatiebijeenkomst van het COA. De bewoners vrezen ontwrichting van de dorpsgemeenschap.


Bestemmingsplan
Het COA wilde maximaal 750 asielzoekers in de voormalige kliniek Oldenkotte vestigen. Het bestemmingsplan zou veranderd moeten worden om opvang alsnog mogelijk te maken. Daarover gaan gemeente en COA nog wel praten, staat in de brief waarin het gedoogbesluit wordt afgewezen.ANP 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans
Berkelland zegt nee tegen snelle vestiging asielzoekerscentrum in Rekkenhttp://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/berkella …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Anoniem / Bezorgde burger
@Flipper,Helemaal met je eens. Hulp moet geboden worden in de regio, niet op deze afstand. Daarmee worden ook cultuurgebonden problemen voorkomen.Omringende arabische staten hebben hier echter geen enkel belang bij. Kijk maar naar de zogenaamde palestijnen, wat ook gewone arabieren zijn. Zij zijn als drukmiddel richting Israel door de omringende Arabische staten in de steek gelaten. Hierdoor zijn ze gedwongen in de palestijnse gebieden te leven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Kaas !
Drenten zijn overwegend links, maar niet in hun achtertuin. Wat dat betreft zijn het net Friezen..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
't Blijft lastig: asielzoekers. Een van de punten is echter: als je zelf in zo'n situatie komt, wil je ook geholpen worden.Voorkeur moet echter blijven om de mensen in de regio zelf te helpen. Hoe kan het, niet altijd, maar toch heel vaak: dat die mensen zulke grote sommen geld kunnen spenderen om uiteindelijk hier te komen ? Met dat geld kan men toch ook ergens in die regio iets opbouwen ? Zeker als je weet dat de bedragen daar vaak veel meer waard zijn.Verder een aanverwant punt: gevoelens van racisme e.d. vloeien vaak niet voort doordat hier anders gekleurde mensen zijn, dat hier asielzoekers zijn, maar vloeit vaak voort uit het gedrag van die mensen. De Zwarte Pieten discussie is daar een mooi voorbeeld van. Niemand van ons (behoudens misschien ergens een kleine extreme kern) had ooit gevoelens van slavernij en racisme bij het Sinterklaasfeest, maar dat wordt ons nu door mensen die wij geholpen hebben nota bene aangepraat. Hierdoor zal helaas racisme toenemen en de PVV groeien. Willen we dat.Met andere woorden: als je naar Nederland komt, dan heb je je wel een beetje aan te passen aan onze tradities, rituelen en gebruiken. Doe je dat ? Dan wordt je minder snel slachtoffer van racisme enzovoorts. Daarbij mag je ook moskeeën bouwen, je eigen geloof belijden enzovoorts. Doen we niet moeilijk over. Is ook goed dat je wat van je eigen cultuur behoud.Maar ga bijvoorbeeld geen shariawetgeving proberen in te voeren in bepaalde wijken, geen oproepen tot de Jihad enzovoorts. Accepteer gewoon dat je hier beter af bent dan vanwaar je wegkwam, en ga hier dan dus geen rotzooi trappen. Waarom zou je ook ?Vluchtelingen, asielzoekers die hier toch komen, goed screenen. Mogen ze hier blijven- en hebben ze dan ook werkelijk goede intensies en bedoelingen ? Dan moeten we hen ook welkom blijven heten, en moeten we ze helpen. Dat van hen velen een uitkering krijgen, daar heb ik dan nog niet eens veel moeite mee, in elk geval minder dan als ze zich niet een beetje aanpassen.Het is namelijk inderdaad echt daadwerkelijk zo dat je bijvoorbeeld als zijnde autochtone vrouw (neen, je hoeft er geen minirokje voor aan te hebben), in grote steden 's avonds te vaak niet meer over straat kunt zonder voor bv.: "hoer", of erger uitgemaakt te worden, te vaak door (helaas) allochtonen. En je mag blij zijn als het daarbij blijft. En dit is geen verzinsel !!!

Zeg nu zelf allemaal: is dat een goed voorbeeld van integratie ? Willen we dat ?

En bij al dat soort zaken zit 'em vooral de pijn.Het is goed mogelijk dat ik het over een minderheid heb. Maar die minderheid is dan wel zo groot- en negatief dominant aanwezig dat dit tot zorgen moet baren- en moet leiden tot een andere aanpak.

Flipper

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Gewoon errug DOM! Een ondernemer heeft geld geroken en de overheid is onnadenkend over de consequenties hierin meegegaan. Ongelooflijk dat er mensen zijn die hiertoe hebben kunnen beslissen, het dorp wordt gewoonweg overgenomen; de bewoners worden in het eigen dorp een minderheid; een enclave! Er gaat na verloop van tijd een compleet andere cultuur gelden; wat heeft wie bezield!!! Ik neig naar de uitspraak INCOMPETENT en NIET GESCHIKT!

Overigens zullen er ook lokale ondernemers zijn die hier "brood" in zien...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie