Advertentie

'Aanbestedingsregels bemoeilijken hulp MKB'

Provincies en gemeenten die het midden- en kleinbedrijf tijdens de recessie willen helpen door opdrachten in kleinere delen op te knippen, worden daarin gehinderd door Europese aanbestedingsregels. Dat zegt de Zeeuwse gedeputeerde Toine Poppelaars (CDA) van financiën.

25 maart 2009

Openstellen
Veel provincies en gemeenten krijgen in deze zware economische tijd te maken met verzoeken vanuit hun regio om meer opdrachten open te stellen voor lokale en regionale bedrijven. Onder meer in Zeeland benaderde de regionale afdeling van MKB Nederland de politiek.

 

Lobby
Bij een vergadering van de Statencommissie over de economische crisis sprak het MKB in. ‘Zij hielden een pleidooi om meer gelegenheid te bieden voor het MKB om in te schrijven op overheidsopdrachten. Wij zouden als provincie lokale bedrijven de gelegenheid moeten bieden om in te schrijven,’ zegt Poppelaars.

 

Accountant
Gedeputeerde Poppelaars reageerde meteen afwijzend, op formele grond: ‘Mijn reactie was dat het niet mogelijk was om overheidsopdrachten op te knippen tot onder 206.000 euro, de grens van Europese aanbesteding.’ Dergelijke grote opdrachten zijn voor lokale en regionale bedrijven vaak niet te behappen, vandaar het pleidooi van MKB tot opknippen. ‘Maar als je zo’n grotere opdracht opknipt, dan krijg je opmerkingen van de accountant, die zegt dat het niet mag.’

 

Balpennen
De accountant van de provincie had Poppelaars voor 2008 al bekritiseerd om een vergelijkbaar ‘opknip-gedrag’, zegt Poppelaars. ‘Een deel van de provinciale organisatie zit in een ander gebouw en zij bestelden zelf balpennen en dergelijke. Dat mag niet. Dat moet je samenvoegen. Net als al het meubilair.’ Vandaar dat Poppelaars ook direct de MKB-suggestie afwees.

 

Percelen
Inmiddels hebben ambtenaren van de provincie Poppelaars gewezen op ‘een nuance’, in de regelgeving. ‘Wat wel mag, is wel dat je een aanbestedingstraject in gang brengt met percelen: de opdracht nieuw meubilair voor komend jaar is de hele opdracht maar je verdeelt die vervolgens in verschillende stukjes. Je krijgt dan bijvoorbeeld eerst het perceel stoelen. Dan de bureau’s. ‘  Nadeel is dat die procedure nogal arbeidsintensief is. Toch wil Poppelaars nu kijken of die manier uit te voeren is, als tegemoetkoming naar het MKB.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie