Advertentie

49 burgersuggesties voor democratischer Europa

De Europese Commissie komt in juni met een oordeel over de voorstellen van 800 willekeurige burgers over een andere toekomst van Europa.

16 mei 2022
Future Europe
Shutterstock

800 willekeurig gekozen burgers hebben 49 voorstellen gedaan over waar het naartoe moet met Europa. De Europese Commissie besluit volgende maand wat daarmee gaat gebeuren. De burgers maakten deel uit van het Europees burgerpanel van de Conferentie over de Toekomst van Europa. De 49 voorstellen die hun sessies hebben opgeleverd, moeten leiden tot liefst 325 acties. Dat wil zeggen, als ze allemaal worden uitgevoerd.

Manager ontwikkeling internationale voertuigregelgeving

RDW
Manager ontwikkeling internationale voertuigregelgeving

Strategisch Adviseur Jeugd

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Huizen
Strategisch Adviseur Jeugd

Veto

De voorstellen variëren van meer onderwijs over de Europese Unie (EU), meer taalonderwijs in Europese talen, maar ook bijvoorbeeld een einde aan het vetorecht over het buitenlands beleid. Ook kreeg de EU wind in de zeilen als het gaat om de klimaatwetgeving en het klimaatpakket Fit for 55, de broeikasgasreductie waar de EU aan werkt. Diplomatieke bronnen meldden dat de lidstaten eerst ‘goed gaan nadenken’ over de gedane voorstellen. Maar de Franse president Macron zei op de persconferentie na de overhandiging ervan door de burgers, dat hij tijdens de Europese top in juni al over de voorstellen wil praten.

Korrel zout

Bij voornamelijk de kleinere fracties in het Europees Parlement is kritiek te horen over de Conferentie over de Toekomst van Europa. Zo heeft Europarlementariër Michiel Hoogeveen van JA21 een rapport gepresenteerd waaruit zou blijken dat enkele lidstaten deelnemers niet willekeurig hebben geselecteerd maar hebben uitgekozen op basis van hun houding ten aanzien van Europa. Dat is volgens Bert-Jan Ruissen van de SGP – die samen met JA21 in de groep van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) zit – een reden om de Conferentie ‘met een flinke korrel zout te nemen.’

50 dagen

Burgerpanellid Huub Verhoeven is het daar niet mee eens. Hij werd gebeld en geselecteerd, terwijl hij op dat moment nog niets van de Europese Unie wist. De student aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen deed aan alle sessies actief mee en denkt dat het hem alles bij elkaar 50 dagen heeft gekost. Ruissen mag dan vinden dat hij als Europarlementariër zelf ook informatie kan ophalen bij ‘de burger’, maar volgens Verhoeven gaat de Conferentie veel verder. Het kent meer deelnemers uit alle politieke richtingen en alle lidstaten. Bovendien kunnen burgers hun ideeën delen en bediscussiëren met alle betrokken en niet met één afgevaardigde.

Brussels speaking - de podcast

Brussels speaking is de nieuwe podcastserie van Binnenlands Bestuur over Europa en de decentrale overheden. Simon Trommel is onze reizende EU-correspondent. Hij haalt de verhalen over Europa op in Brussel, Straatsburg en elders in de Europese Unie. Over burgerparticipatie, het klimaat, digitalisering, democratie en samenwerken over de grens. Het eerste deel van de podcastserie Brussels speaking gaat over de Conferentie over de Toekomst van Europa. 800 burgers hebben 49 voorstellen gedaan voor een democratischer Europa. Wat gaat er met deze voorstellen gebeuren? Hoe realistisch zijn ze? Wie binnen het Europees Parlement gaat tot actie over om de voorstellen tot realiteit te maken?

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie