Erik Gerritsen

Drs. Erik Gerritsen EMIM is per 1 februari 2009 Bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie. In 2008 was hij als kennisambassadeur namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor verbetering van de samenwerking tussen de gemeente en de twee Amsterdamse Universiteiten en startte hij met een promotieonderzoek over de slimme overheid waaraan hij nog steeds werkt. Van 2000 tot 2007 was hij gemeentesecretaris van de Gemeente Amsterdam. Daarvoor was hij 10 jaar werkzaam bij de Rijksoverheid, onder meer als directeur Financieel-Economische Zaken en Plaatsvervangend Secretaris-Generaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend directeur Financieel-Economische Zaken bij het Ministerie van Financiën. Erik Gerritsen is afgestudeerd politicoloog en Master of Information Management. Zijn specialisatie en passie is: de slimme overheid en het oplossen van ongetemde problemen
  • sociaal / Column

    Op weg naar een duurzame jeugdzorg: Discussie GGZ deel 2

    In eerdere weblogs ging ik in op de rol van de GGZ in een duurzame jeugdzorg en ging ik in op een reactie daarop van Jos Rietveld en Paul Willems. Onlangs reageerde Rietveld en Willems op mijn reactie. En ik reageer daar nu weer op.

    18 februari 2010
    Op weg naar een duurzame jeugdzorg: Discussie GGZ deel 2
  • sociaal / Column

    UITVERKOCHT!, Jeugdzorg en de media

    Afgelopen woensdag 10 februari bezocht ik het debat “Klem in de jeugdzorg” in de Rode Hoed naar aanleiding van de NCRV documentaire “Document Klem” die de maandag daarvoor was uitgezonden. Gelukkig had ik van te voren al een kaartje gekocht want het debat bleek uitverkocht. Nu is 'de Jeugdzorg' al jaren zeer regelmatig (vooral negatief) in het nieuws maar de laatste tijd lijken de publiciteitsgolven extra hoog. Ik weet niet precies waar dat aan ligt en wellicht is het toeval of een kwestie van eb en vloed, maar het is voor mij wel aanleiding om eens wat nader stil te staan bij het onderwerp Jeugdzorg en de media.

    16 februari 2010
    UITVERKOCHT!, Jeugdzorg en de media
  • sociaal / Column

    Over rituele en contraproductieve wachtlijstdiscussies in de jeugdzorg

    De afgelopen weken laaide de discussies over de wachtlijsten in de jeugdzorg weer eens op. Dit keer ging het vooral over de wachtlijsten bij de instellingen voor Jeugd en Opvoedhulp zoals de jeugzorgaanbieders zich tegenwoordig noemen. Wachtlijsten die schadelijk zijn voor de kinderen die aan de verantwoordelijkheid van de Bureaus Jeugdzorg zijn toevertrouwd. Wachtlijsten waar de Bureaus Jeugdzorg dus ook veel last van hebben en ten onrechte vaak de schuld van krijgen. Het is dan ook van groot belang dat die wachtlijsten worden opgelost. Maar de discussies daarover tussen Minister Rouvoet, de Provincies/stadsregio's en de instellingen voor Jeugd en Opvoedhulp hebben een hoog ritueel karakter en een contraproductief effect. Het politieke gevecht voor de bühne gaat al jaren ten koste van de structurele oplossing van het probleem. De meest kwetsbare kinderen staan in de kou en de Bureaus Jeugdzorg moeten maar zien hoe ze de situatie beheersbaar houden voor kinderen die te lang moeten wachten op een plek. Een vrijwel ondoenlijke opgave. Hieronder verklaar ik mij nader.

    05 september 2009
    Over rituele en contraproductieve wachtlijstdiscussies in de jeugdzorg
  • sociaal / Column

    Jeugdzorg en de Haagse schijnwerkelijkheid

    Het worden spannende maanden voor de jeugdzorg. Eind dit jaar worden de resultaten van de evaluatie van het jeugdzorgstelsel verwacht, wellicht nog gevolgd door een parlementair onderzoek. De messen worden geslepen. Stort de politiek de sector voor de zoveelste keer in een voor de meest kwetsbare kinderen schadelijke stelselwijziging of wordt men eindelijk verstandig in Den Haag? De eerste voortekenen voorspellen niet veel goeds. De Haagse schijnwerkelijkheid heerst nog steeds over de echte uitvoeringswerkelijkheid.

    16 augustus 2009
    Jeugdzorg en de Haagse schijnwerkelijkheid