of 63623 LinkedIn

Mystery Burger: Tot in de puntjes voorbereid en toch niet af

Voor politici zijn de algemene beschouwingen het belangrijkste moment van het politieke jaar. Voor burgers op de publieke tribune zijn ze soms wat saai – en voor bestuurders vaag. De gemeenteraad van Leiderdorp heeft er iets op gevonden.

Op het eerste gezicht gaan de beschouwingen niet anders dan elders. Nadat eerder de conceptbegroting aan de raad is aangeboden, houdt elke fractie een betoog over de koers van de gemeente. ‘De volgorde is bepaald door de kiezer,’ grapt burgemeester Laila Driessen. Ze laat het aantal zetels de spreekvolgorde bepalen – en dat betekent dat D66-fractievoorzitter Corine Hamer als eerste mag.

 

‘Hoe we met elkaar, de omgeving en de wereld omgaan, is bepalend voor ons welzijn,’ begint Hamer. Ze is trots op de onlangs georganiseerde vluchtelingenopvang, maar maakt zich zorgen over de veranderingen door de decentralisaties. Tevreden is ze over het tempo waarmee de buitenruimte verandert. ‘Er wordt in de openbare ruimte hard aan weggetimmerd, of beter: geasfalteerd,’ zegt ze vanaf het spreekgestoelte.

 

‘Voor de VVD zijn economie, werkgelegenheid en bereikbaarheid reeds lang speerpunten,’ zegt fractievoorzitter Ino Cooimans. De liberalen noemen verruiming van de vestigingsmogelijkheden en verbetering van de toegang. Verder klaagt de partij dat het sportbeleid traag verloopt.

 

En zo heeft iedere partij tien minuten lang een eigen inbreng. CDA’er Mirjam van der Stelt vindt dat de bibliotheek behouden moet blijven, Jeannette Hofman (GroenLinks) moppert met een circusmetafoor over de bijdrage die ze als oppositie kan leveren en de flamboyante PvdA’er Olaf McDaniel complimenteert de begroting. ‘Hij sluit, dus dat is positief.’

 

Als daarna ook Hugo Langenberg van Lokale Partij Leiderdorp heeft gesproken, is het de beurt aan het college. Een schorsing is daar niet voor nodig. Het college heeft namelijk net als de lokale pers de bijdragen van de fracties van de eerste termijn al in mogen zien. Ze wist, op de interrupties na, precies wat er gezegd ging worden. Dat is te merken. De collegeleden weten gestructureerd en overzichtelijk te reageren op de raadsbijdragen.

 

‘De decentralisaties gaan in financiële zin knellen, terwijl het beleid, de zorgontvangers én de zorgaanbieders nog niet zover zijn dat het past,’ zegt wethouder financiën Michiel van der Eng als eerste. ‘We zullen er alles aan doen om de Leidsche Ring-noord een succes te maken,’ stelt wethouder ruimtelijke ordening Kees Wassenaar over de bereikbaarheid. Helemaal de ruimte voor een monoloog krijgt het college niet. De raadsleden interrumperen flink. En dan niet alleen de fractievoorzitters. Ook de woordvoerders ondervragen de wethouders flink.

 

Daarna is het wel op. De raad debatteert in tweede termijn nog over enkele moties en een amendement, maar niemand gaat écht meer in op wat er in de eerste termijn door de fracties ter berde is gebracht. Een spannend debat over hoe om te gaan met de knellende zorgbegroting, waar de balans tussen groen en bereikbaar moet worden gezocht of hoe je als raad een oppositie idee precies plaatst, blijft uit.

 

Afgeleid door de begroting, lijken de raadsleden elkaars bijdragen uit de eerste termijn te zijn vergeten. ‘Misschien moeten we volgend jaar de algemene beschouwingen in het voorjaar bij de kadernota doen,’ stelde raadslid Langenberg al voor. Geen gek idee. Als ze in mei 2016 beginnen met de tweede termijn van deze vergadering, zijn ze al aardig op koers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door willem van de meent (burger) op
Regelmatig komt er een nieuw soort hamburger op de markt onder een goed klinkende naam, maar de Mystery Burger kende ik nog niet.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!