of 64621 LinkedIn

Stemhulp voor mensen met dementie

Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart moeten medewerkers op de stembureaus voorbereid zijn op stemmers met dementie. Alzheimer Nederland roept gemeenten op om dementievriendelijke stembureaus in te richten. Dat geldt ook voor de gemeenten waar op 21 maart alleen het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) (de ‘sleepwet) wordt gehouden. Het gaat hierbij om (herindelings)gemeenten die afgelopen november raadsverkiezingen hebben gehouden of in november een nieuwe raad kiezen. 

Problemen
Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.

Bewegwijzering
‘Begrip en een gemakkelijk toegankelijke locatie mét goede bewegwijzering zijn dan eenvoudig te realiseren’, stelt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland. ‘Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt’ en ‘Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt’, zijn de belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen, aldus de Stichting. Op een speciale website https://samendementievriendelijk.nl/dementievriendelijke-stembureaus staat een vijftien minuten durende online training ‘Goed omgaan met dementie’ voor stembureauleden. Ook staat daar meer informatie voor stembureauleden. 

Onbegrip
Jacqueline de Kreek, medewerker Burgerzaken van de gemeente Binnenmaas, was een van de ambtenaren die na de Kamerverkiezingen de problematiek bij de Alzheimer Nederland aankaartte. ‘We hebben toen een aantal problemen gehad. Zo stuitten mensen op onbegrip van de stembureauleden.’ Onder begeleiders was er op hun beurt onbegrip over het feit dat ze niet mee het stemhokje in mochten. ‘En dat leverde weer bij de mensen met Alzheimer verwarring op. Ik wilde tips hebben hoe we daar in de toekomst mee konden omgaan.’

Online training
De stembureauleden in de zeventien stembureaus in Binnenmaas krijgen voor 21 maart de online training, ook al kunnen de inwoners in maart zich alleen over de sleepwet uitspreken. Als Tweede en Eerste Kamer met het herindelingsvoorstel instemmen, fuseert Binnenmaas met Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Nel Doornenbal-Notenboom op 13 februari 2018 12:21 U zult het goed bedoelen, maar het is niet oplossingsgericht; triest maar waar.Immers, er zal hulp van een assistent nodig zijn in de zin van 1-2-veel. En dat is de problematiek.
Dementie noemt men in de volksmond ook wel kindsheid. We weten waarom en ook waarom je pas vanaf een bepaalde leeftijd en bij geacht vol vermogen aan stemmen toe bent.
Door Nel Doornenbal-Notenboom op
Men zou voor mensen met dementie alleen een stembiljet moeten hebben met enkel de partij dus b.v lijst 1 VVD ..lijst 2 CDA ..geen namen er onder voor de zetels ..zo hou met toch overzicht..en de partij namen weten mensen meestal wel met dementie ??
Door INTEGRITEIT-weet-je-wel (ervaringsdeskundige) op
"…handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus…". Ja, ja, het is handig als mensen/leden op het stembureau weten waar ze mee bezig zijn i.p.v. iets 'vergeten zijn'. :-)
"Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland." Loekoek omschrijft het helemaal CORRECT !! Indien men niet 'bekwaam' is om te stemmen dan biedt de Kieswet nu/altijd al voldoende opties. Anders krijgen we zeer ongewenste en bovendien onwettelijke toestanden dat – middels de (schijn)argumentatie 'deze persoon heeft dementie' {en wie kan?/zal dat controleren?}, en er andere personen mee in het stemhok gaan om de zaak te beïnvloeden zoals bijv. in Rotterdam al eerder het geval is geweest. :-( De ervaring leert dat al onterecht beïnvloed wordt door meekomende persoonbegeleiders met kretologie als: 'je wilde toch op … stemmen, zet daar je kruisje maar.'
Goed omgaan met Kiezers door/voor stembureauleden, is AL VOORAF {ook/juist door de medewerk(st)er Burgerzaken EN stembureauleden} te bestuderen/vinden in de Kieswet. En de rijksambtenaren van mevrouw K.O. moeten dat analoog kunnen verduidelijken aan onwetende gemeentelijke medewerk(st)ers, als ze in het Haagse even niet bezig zijn met de 'beïnvloeding' door vermeende digitale hackers. Buitendien kan je bij mensen met een handicap weldegelijk voortijdig enigszins behulpzaam zijn en hen deugdelijk informeren. :-|
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Alzheimer Nederland zowel als een of meer gemeenten lijken van het padje. Als iemand, blijkens zijn naaste omgeving,niet meer zelfstandig functioneert dan moet er door die omgeving voor gezorgd worden dat iemand anders namens deze persoon op machtiging gaat stemmen (of dat er niet gestemd wordt). Dan is er ook geen vermeend probleem in het kieslokaal. Trouwens dit lijkt me meer iets waar je een uitspraak van de Kiesraad voor vraagt. Dan wacht je dus, als ziener van een zgn. probleem, ook niet tot vlak voor nieuwe verkiezingen om dit in de openbaarheid te brengen. Dan gaat het nl. lijken op kijk mij eens belangrijk doen. Nederland is groter dan Binnenmaas.

Vacatures

Van onze partners