Advertentie
sociaal / Nieuws

ZZP’er straft traag betalende overheid

ZZP’ers keren de traag betalende overheid de rug toe zodra de economie aantrekt. Tweederde van de Zelfstandigen Zonder Personeel die voor de overheid werken, werkt liever voor het bedrijfsleven, vanwege de slechte betaalmoraal bij de overheid.

12 mei 2010

Tarief
Dit blijkt uit een enquête die ZZP Netwerk Nederland heeft gehouden onder ondernemende ZZP’ers in Nederland die voor de overheid werken. 67 Procent van de ZZP’ers zegt dat zij een hoger tarief (gemiddeld zeven procent) rekenen aan de overheid als vergoeding voor het te laat betalen van rekeningen.

Twee maanden
46 Procent van de 131 ondervraagden zegt dat de rekening gemiddeld anderhalve maand te laat wordt betaald. Bij dertien procent van de ZZP’ers wordt de rekening meer dan twee maanden te laat voldaan. De rest ondervindt geen problemen of een acceptabele overschrijding van twee weken. Het onderzoek toont geen verschillende uitkomsten voor de diverse disciplines of type overheid waarvoor wordt gewerkt.

Dupe
Onlangs concludeerden MKB Nederland en incassobureau Intrum Justitia al dat de (lokale) overheid een trage betaler is en dat kleine ondernemers door de economische crisis daar de dupe van kunnen worden.

Gevolgen
ZZP Netwerk Nederland constateert nu dat uiteindelijk ook de overheid de rekening betaalt. ‘We snijden elkaar in de vingers’, zegt Miranda Brugman, een van de twee voorzitters van ZZP Netwerk Nederland. ‘De trage betalingen zijn echt een probleem waar aandacht voor moet komen, want het heeft gevolgen aan beide kanten.’

Keuze
Volgens Brugman, zelf ZZP’er is ‘niets zo irritant’ als een klant die te laat betaalt. ‘Als dat structureel is en je hebt straks, wanneer de crisis voorbij is, de keuze voor opdrachtgevers die wel op tijd betalen, dan maak je die keuze.’

 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Cornelder / strateeg
Als de overheid - 'voorbeeldwerking' weet u wel? - zo'n allerbelabberdst betaalgedrag vertoont jegens burgers; op basis waarvan haalt dezelfde overheid - de afdeling belastingdienst - het recht vandaan om burgers (ZZPers voorop) méér dan regelmatig de duimschroeven aan te doen als het om innen van verschuldigd belastinggeld gaat? Waartoe zij niet-zelden niet (op tijd) in staat zijn, vanwege het eerder genoemde allerbelabberdste betaalgedrag van dezelfde overheid.
Inderdaad: hond die zijn eigen staart achterna rent, met burgers/ZZPers als slachtoffer. Bizar en onacceptabel.
florinus
Ja, dat is een oud verhaal, en wellicht de grootste reden waarom het vertrouwen in de overheid zo fors is gedaald...ze doet zelf alles slechter dan zij van haar burgers eist... ze betalen te laat, ze beantwoorden brieven te laat of niet, ze gaan onvoldoende zorgvuldig om met privacy , ze hebben een bereikbaarheidsniveau van voor het ICT-tijdperk, ze laten je eindeloos op een stoeltje wachten......Monopoliegedrag....als er een markt zou zijn voor overheidsdiensten zou ik steevast voor een andere aanbieder kiezen dan de huidige lamlendige overheid. En dan hebben we het nog niet over de soms belabberde kwaliteit.
Jasper / ZZP'er
Al lang geleden heb ik besloten alle opdrachten van de overheid niet aan te nemen, een luxe die ik me tot op de dag nog goed kan veroorloven en een keuze waar ik, gezien de huidige beschamende omstandigheden, nog steeds volledig achter sta.

Helaas lopen vullen dezelfde minkukels de werkplekken bij de Belastingdienst, maar daar komen we helaas nooit vanaf.

Alle overheidsgerelateerde bedrijvigheid is besmet met de welbekende "I really don't care"-houding, de houding wat de ambtenaar typeert en voor altijd zal blijven typeren...
Peter
Na afloop van de gestelde termijn een (aangetekend) briefje sturen met bijv.: "Ik verzoek u bovengenoemde genoemde rekening vóór [datum] te voldoen. Bij uitblijven van de betaling stel ik u reeds nu voor alsdan in gebreke en bent u vanaf deze datum de wettelijke rente verschuldigd. Tevens acht ik mij vrij u, zonder nadere ingebrekestelling te dagvaarden."
Morsnova / commentator
@jasper....helaas vormt de overheid een belangrijk deel van mijn klantenkring. Het is niet alleen de betalingsmoraal, maar inderdaad die door u geschetste houding, die een ondernemer tot wanhoop brengt.

Zo moest ik eens een offerte in concurrentie indienen bij een gemeente en kreeg ik een hele lijst aan eisen aan die offerte. Ik moest het binnen een paar dagen doen. Dus dat werd avonden tot erg laat doorwerken. Toen ik de offerte mocht verdedigen trof ik een onvoorbereid groepje ambtenaren en werd mij gezegd, dat de gemeente weliswaar had toegezegd om een keuze tussen de vijf aanbieders binnen een week te maken, maar dat dat gezien de werkdruk (!!!!) onmogelijk was. Het werd een half jaar......

En dan denk je bij jezelf: waarom moest ik mijn avonden een een deel van mijn nachtrust opofferen terwijl het die gemeenteambtenaren kennelijk nauwelijks iets interesseerde.........

Die ambtenaren zijn nog zo dom, dat ze niet eens beseffen wat ze met hun laksheid aanrichten,,,,,

Ik wou, dat ik net als u alle overheidsklanten links kon laten liggen.
Victor Alting van Geusau / project manager
Ook de ambtenaren van ministeries en gemeenten vergeten dat zij een baan hebben die betaalt wordt door de burger. Bovendien heeft men het fatsoen niet om te reageren op de vraag waarom er niet betaald wordt. Iemand die een dergelijke maatschappelijke rol vervuld moet toch begrijpen dat de economie voor een groot deel drijft op het MKB? Deze mensen moesten zich schamen! Ik kan heel goed begrijpen dat een leverancier geen respect meer kan opbrengen voor zo'n klant!
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
gutteguttegut, de ZZP'er - vaak overigens voorheen gewoon ook ambtenaar geweest bij diezelfde "luie"overheid. Wellicht dat dit dé oplossing wordt om het ambtelijk apparaat zelfvoorzienend en onafhankelijk van externen te laten worden. Veel hoge ambtenaren hebben namelijk de illussie dat wat van buiten komt beter is of beter wordt opgepakt, terwijl als ze zelf - dan maar even door noodzaak - voldoende oplossingsinzicht en -gericht gaat werken, men al die dure externen niet nodig heeft. Veelal zijn het voormalig ambtenaren die door hun eerdere baas als onmisbaar worden geacht en ze vervolgens weer inhuren tegen penning 16, terwijl er gewoon personeel in huis is die, wanneer ingewerkt hierin, zeker zo goed zijn. Het een is geen principe kent de overheid echter niet, dus deze denkt nog in gemis. Wordt eindelijk wakker kapitaalzuchtigen en inzichtgebrekkigen en zie wat voor kapitaal je in huis hebt! Wat van buiten komt geeft geen enkele garantie op kwaliteit alleen op goedpraterij voor de baas want, tja, die second opinion of die externe, tja daar had de baas toch geen hand in......
Veel kapitaalwijsheid toegewenst!
H. Dingemans
Ik ben door omstandigheden geen ZZP'er meer (zelf gekozen om weer een pracht nieuwe job in loondienst aan te nemen), maar het klopt wel: de overheid betaalt te traag en ze betaalt dus logischerwijze de rekening; een beetje ondernemer is niet gek, te begrijpen dus dat de nota hoger is dan misschien feitelijk nodig is en dat de zzp'er op een gegeven moment geen zin meer heeft om voor die overheid te werken!
Alexander / Interim in publiek domein
Mijn ervaring is geheel anders. Na wat opstart problemen krijg ik altijd binnen 4 en 6 weken uitbetaald. Je moet jezelf (in het begin) alleen ervan vergewissen dat de verplichting is aangemaakt en getekend. Handig is na te gaan hoe het accorderingsproces verloopt zodat je weet waar het nog een zetje te geven.
Advertentie