Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Zaanstad had niet mee moeten gaan in homofobie’

De gemeente Zaanstad had, achteraf bezien, niet moeten toegeven aan de wens van kopers van een nieuwbouwkavel om de naam van de Hobostraat te veranderen. De kopers vonden het woord ‘hobo’ (een rietblaasinstrument, of een Amerikaanse rondreizende dakloze) te veel op ‘homo’ lijken.

24 augustus 2018

De gemeente Zaanstad had, achteraf bezien, niet moeten toegeven aan de wens van kopers van een nieuwbouwkavel om de naam van de Hobostraat te veranderen. De kopers vonden het woord ‘hobo’ (een rietblaasinstrument, of een Amerikaanse rondreizende dakloze) te veel op ‘homo’ lijken.

Man was grapjes vrienden zat

De naamsverandering werd door een stel in gang gezet toen de straat, gelegen in een buurt Zaanse Eilanden (waar andere straten ook naar muziekinstrumenten of -vormen zijn vernoemd) nog in aanbouw was. Het Dagblad Zaanstreek schrijft dat het idee om de straatnaam om te dopen afkomstig is van een stel. De man was grapjes van zijn vrienden over de naam van zijn woonstraat in spe dermate zat, dat hij samen met zijn vrouw (een gemeenteambtenaar) handtekeningen bij andere kavelkopers is gaan ophalen om een naamsverandering aan te vragen, die er dankzij de gemeente Zaanstad uiteindelijk ook kwam. De straat heet nu ‘Piccolo’, vernoemd naar een kleine fluit.

Homofobe gedachten

Dat had dus niet moeten gebeuren, geeft de gemeentesecretaris toe na herhaaldelijke verzoeken om uitleg door het Bureau Discriminatiezaken Zaanstad Waterland. Klagers hadden de zaak daar aanhangig gemaakt na een onsuccesvolle bezwaarprocedure bij de gemeente. De gemeente had niet mee moeten gaan in de homofobe gedachten van de aanvragers, liet gemeentesecretaris Cis Apeldoorn weten aan het Bureau Discriminatiezaken.

Regenbooggemeente

De uitglijer is extra pijnlijk voor de gemeente Zaanstad omdat die zich juist afficheert als ‘regenbooggemeente’. De gemeente Zaanstad, die tevens een regenboogzebrapad heeft, geeft daarmee uiting aan het streven er zoveel mogelijk voor te doen dat seksuele minderheden gelijke rechten en een gelijkwaardige positie in de samenleving genieten.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob Essers / burger
Volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is de naam Hobo (openbare ruimte ID 0479300000001974) zonder achtervoegsel al op 08-07-2014 vastgesteld en op 17-11-2015 gewijzigd in Piccolo. Het adres Hobo 2 Zaandam (begindatum 27-02-2015) bestaat nog steeds. Op 22-03-2016 is de naam Hobo (openbare ruimte ID 0479300000001984) opnieuw vastgesteld. Het eerste deel van Piccolo heet nog altijd Hobo.Het 'probleem' van toekomstige bewoners had vermeden kunnen worden door straatnamen van een behoorlijk achtervoegsel te voorzien. De naam Hobostraat zou met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet tot problemen hebben geleid. Het wijzigen van een vastgestelde naam maakt de verwarring alleen maar groter.
Bernard
De beste man voelde zich kennelijk op zijn Piccolo getrapt. De gemeente had de poot stijf moeten houden; de Hobo is gewoon een muziekinstrument. Juridisch gezien had de gemeente 100% zeker gewonnen.
Cor
De man had zich beter zorgen kunnen maken om het gevoel voor humor van zijn vrienden.
Jan van Tol
Ook de redactie laat zijn associaties wat al te vrij ronddwalen. In een wijk die naar muziekinstrumenten genoemd is kan hobo toch alleen verwijzen naar het bekende blaasinstrument en niet naar een Amerikaanse term voor zwerver? Tenzij er in dezelfde buurt ook een bohemienstraat, een daklozendreef of een clochardallee te vinden zijn.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@Cor Netto, en Jan van Tol: zeer goed !
Advertentie