Advertentie
sociaal / Nieuws

Meldpunt Zorgwekkend Gedrag haalt drempel weg

Melders hoeven straks geen postcode meer te geven, de naam van de woonplaats of gemeente volstaat.

02 augustus 2022
call centre
Shutterstock

Mensen die het Landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen hoeven binnenkort niet langer een postcode in te toetsen. Hiermee moet worden voorkomen dat bellers ophangen nog voordat zij zijn doorverbonden met het lokale meldpunt.

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Postcode

Dit staat in een nieuwsbrief van het ministerie van VWS. Uit analyses van het landelijk Meldpunt Zorgwekkend gedrag blijkt dat relatief veel beller ophangen, nog voordat zij kunnen worden doorverbonden met een lokaal of regionaal meldpunt. Het vermoeden bestaat dit komt doordat bellers wordt gevraagd om een postcode in te toetsen. Mogelijk kennen zij de postcode niet van de persoon over wie ze een melding doen, of vinden ze deze informatie te persoonlijk.

Naam woonplaats

Om deze drempel weg te nemen hoeven bellers binnenkort geen postcode meer in te toetsen. In plaats daarvan kunnen zij de naam van de woonplaats of de gemeente inspreken. Op dit moment wordt dit technisch mogelijk gemaakt. Wanneer de wijziging is doorgevoerd is nog niet bekend.

MIND Korrelatie

Inmiddels is elke gemeente aangesloten op het landelijke meldpunt. Doorschakeling door gemeenten naar MIND Korrelatie is binnenkort niet meer mogelijk. Deze organisatie beantwoordde tussen juli en 2020 en december 2021 telefoontjes voor regio's die nog geen eigen meldpunt hadden. Op dit moment schakelen lokale meldpunten hier nog naar door buiten openingstijden. 

Zorgen

Bij het meldpunt Zorgwekkend Gedrag kunnen mensen doorgeven dat ze zich zorgen maken om iemand. Bij voorbeeld om een buurtgenoot die zichzelf ernstig verwaarloost. Doel is dat er hierdoor hulp op gang komt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie