Advertentie
sociaal / Nieuws

Fors minder WOZ door beroep op vrijstelling Gemeentewet

Volgens Limburgse zorginstellingen hebben hun bedrijfspanden óók een woonfunctie.

10 augustus 2022
Een man met tatoeages zit op een bed en kijkt op zijn telefoon, je ziet zijn gezicht niet.
ANP

Een fors aantal Limburgse zorginstellingen hoeft minder WOZ-belasting te betalen na tussenkomst van de rechter. Zij deden met succes een beroep op de ‘woondelenvrijstelling’ uit de Gemeentewet. 

Adviseur Kunst en Cultuur

Gemeente Assen
Adviseur Kunst en Cultuur

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Minder belasting

Recentelijk tekenden in totaal 45 Limburgse zorginstellingen bezwaar aan tegen de hoogte van de WOZ-waarde bij de rechtbank, zo meldt de Limburger. De rechter stelde 20 instellingen in het gelijk - zij hoeven fors minder belasting af te dragen aan Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW).

Begeleid wonen

Het gaat onder andere om Daelzicht in Heel (onder meer beschermd wonen), Pergamijn in Echt (onder meer begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke beperking) en PSW in Roermond (onder meer begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke beperking). In 12 gevallen kwam het volgens de krant tot een overeenstemming met de gemeente voordat de rechter uitspraak deed.

Woondelenvrijstelling

Het draait in de rechtszaken om de zogeheten ‘woondelenvrijstelling’ uit de Gemeentewet voor die gedeelten van een bedrijfsgebouw die een woonfunctie hebben. Dankzij deze vrijstelling kon de totale WOZ-waarde van de 20 zorginstellingen omlaag, volgens De Limburger met gemiddeld 275.000 euro per gebouw.

Georkestreerd

De rechtszaken zijn volgens de krant allemaal georkestreerd door Previcus Vastgoed uit Boxmeer, gespecialiseerd in het aanvechten van WOZ-waardes.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

k.harting
Heeft de jongste stagiare deze tekst mogen schrijven? WOZ-belasting? Werkelijk? Dat bestaat niet. Het heet OZB: onroerende-zaakbelastingen.
Hielco Wiersma
Het aantal WOZ-vrijstellingen neemt jaarlijks flink toe, omdat hogere uitkeringen van de sociale voorzieningen de steeds hogere inflatie helemaal niet volgen. Het gevolg is dat andere burgers hoger worden belast omdat gemeenten de inkomsten uit de WOZ minimaal op hetzelfde niveau moeten houden. Echter in feite is hier sprake van indirecte subsidie/uitkering.
Voor een juiste en eerlijker kostenbenadering voor de burgers is het beter om de WOZ-wetgeving te vervangen door een ingezetenenbelasting zonder enige vorm van vrijstelling. Voor bedrijven e.a. kan een andere methode worden gevolgd (via jaaromzet/aantal werknemers o.i.d.).
In de hoogte van de sociale uitkeringen behoren uiteraard de lasten van alle gemeentelijke - en andere belastingen te worden meegerekend. Een dergelijk systeem voorkomt veel overbodige bureaucratie en levert veel arbeidsplaatsen op voor de schaarse arbeidsmarkt.
Advertentie