Het nieuwe kabinet wil investeren in de zorg. Zo moeten er alleen al in de ouderenzorg 12.000 extra mensen gaan werken. Maar de zorg moet het voor het oplossen van het personeelstekort voornamelijk hebben van mensen die zich laten omscholen, zegt de MBO Raad. 'Van de 60.000 deelnemers 30+ die we in het mbo hebben, volgen er 22.000 een zorgopleiding. De werkgevers in de zorg hebben al aangegeven geen geld te hebben om in opleidingen te investeren', aldus voorzitter Jan van Zijl.
MBO Raad voorziet 'kleine ramp' met kabinetsplannen
Het kabinetsplan om de kosten voor scholing voor mensen van boven de 30 jaar niet meer te vergoeden, is 'een kleine ramp voor de economie'.…
De plannen hebben volgens hem grote gevolgen voor werknemers die willen bijscholen of herintreders die willen omscholen. 'Het kabinet gaat er te gemakkelijk van uit dat mensen dat zelf wel betalen of dat de werkgever wel investeert.' Ook mensen die werkloos zijn of die dat dreigen te raken en dat met om- of bijscholing willen oplossen, zijn de dupe.
Voor de onderwijsinstellingen in het mbo zelf betekenen de plannen van het nieuwe kabinet rond een leven lang leren afbraak van de infrastructuur voor bij- en omscholing en daarmee banenverlies. Van Zijl: 'Het kwijtraken van de groep deelnemers boven de 30 jaar heeft uiteraard gevolgen voor de werkgelegenheid in het mbo. We hebben uitgerekend dat dit ruim 3000 fte aan banenverlies betekent.'