Advertentie
sociaal / Nieuws

Volumegroei jeugdhulp ‘bewezen’

Er is inderdaad sprake van een flinke volumegroei in de jeugdhulp. Dat blijkt uit het concept-onderzoeksrapport naar de tekorten op de jeugdhulpbudgetten en de volumegroei. De VNG heeft de druk bij het kabinet opgevoerd om te komen met een adequate financiële compensatie hiervoor.

12 april 2019

Er is sprake van een flinke volumegroei in de jeugdhulp. Dat zou blijken uit het concept-onderzoeksrapport naar de oorzaak van de tekorten en volumegroei in de jeugdhulp. De VNG heeft de druk bij het kabinet opgevoerd om met extra geld over de brug te komen.

Compensatie

In diverse ambtelijke en bestuurlijke gesprekken met het ministerie van VWS is gehamerd op extra geld. Dat is recentelijk ook gebeurd bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën, zo stelt VNG-directeur Jantine Kriens in een video op de website van de VNG. Het is nog niet duidelijk hoe groot die volumegroei daadwerkelijk is en hoeveel extra geld de gemeenten als compensatie daarvoor willen hebben. De VNG kon daar vrijdagmiddag verder geen mededelingen over doen.

Onafhankelijk onderzoek

Gemeenten stellen al langer dat er sprake is van volumegroei. Minister De Jonge wilde dit zelf vaststellen en gaf opdracht tot een onafhankelijk onderzoek. Naar verwachting verschijnt het onderzoek eind deze of begin volgende maand, aldus een woordvoerder van de VNG. Bij de voorjaarsnota van het kabinet zal duidelijk worden of en hoeveel geld het kabinet ter beschikking wil stellen. De voorjaarsnota verschijnt begin volgende maand.   

Oplopende tekorten

De ene na de andere gemeenten meldt fors oplopende tekorten op de jeugdhulp. Om de gaten die daardoor in de begroting vallen te dichten, moet flink worden bezuinigd, zo blijkt uit de vele berichten van gemeenten. De VNG adviseert gemeenten om in aanloop naar hun eigen kader- of voorjaarsnota’s rekening te houden met verschillende scenario’s, uiteenlopend van een gedeeltelijke tot geen compensatie van de tekorten door het kabinet. Het kabinetsbesluit, en de reactie daarop van de VNG, zal in ieder geval worden besproken op de algemene ledenvergadering (ALV) van de VNG op 5 juni.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie