Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG wil bezuiniging Wsw terugdraaien

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat de Tweede Kamer de bezuinigingen van 120 miljoen euro op de Wsw terugdraait. Volgens de vereniging baseert het kabinet haar plannen op verkeerde aannames en zijn de bezuinigingen ook niet goed onderbouwd. In een brief roept de VNG de Kamer op in te grijpen.

24 november 2010

In de begroting van het ministerie van Sociale Zaken staat dat de taakstelling voor volgend jaar, ruim 90.000 'arbeidsjaren' (voltijds arbeidsplekken) in de SW-sector, ongewijzigd blijft. Maar dat kan met minder geld. Want, zo is de redenering, oudere (en dus duurdere) mensen gaan met pensioen en worden vervangen door jongere, goedkopere krachten. Bovendien is de sector volgens het ministerie de afgelopen jaren  meer dan gemiddeld gecompenseerd voor de loonstijgingen. Het ministerie kort daarom de Sociale werkvoorziening met 120 miljoen euro.

 

Maar de VNG noemt dat een slechte zaak. Gemeenten kampen nu al met tekorten op de Wsw. Die zullen alleen maar groter worden als er bezuinigingen komen. Volgens de vereniging hebben nieuwe SW'ers vaak meerdere en zwaardere problemen waardoor ze minder rendabel zijn op het werk. Ook moeten gemeenten extra investeren in begeleiding en scholing.

 

De VNG vindt dat het rijk niet achteraf en met terugwerkende kracht eerder afgesproken arbeidsvoorwaardenruimte in negatieve zin mag aanpassen. Dat is tegen de gemaakte afspraken, vindt de vereniging. De gemeenten willen niet dat ze voor iedere - door het rijk veronderstelde - besparing meteen door het rijk gekort worden op hun budget. Want het rijk springt ook niet bij als de SW-bedrijven geld tekort komen, zo redeneert de VNG.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
1-0 voor de VNG. Maar of het appel zal helpen betwijfel ik
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Herman Hobus / productiemedewerker Westrom Roermond
De VNG moet niet toelaten dat dit kabinet deze bezuinigingen voortzet. Als wij als WSWer op straat komen te staan, en een uitkering moeten ontvangen is dit Kabinet nog meer Geld kwijt dan wat ze nu willen bezuinigen, alleen al aan de uitkeringen, huurtoeslag en zorgtoeslag.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie