Advertentie
sociaal / Nieuws

'Schrappen asieleis voor gemeenten zorgwekkend'

VNG reageert op het voornemen van staatsecretaris Van der Burg over het schrappen van restricties bij de opvang door gemeenten.

ANP
25 mei 2023
Asielzoekers
Shutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het zorgelijk dat gemeenten geen eisenlijst meer mogen opstellen om asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) vindt dat gemeenten bepaalde asielzoekers niet meer mogen weigeren en dus geen restricties moeten hanteren.

Planeconoom Grondzaken

Gemeente Assen
Planeconoom Grondzaken

Teammanager Fysieke Schade Regulier

JS Consultancy
Teammanager Fysieke Schade Regulier

Afspraken met COA

De VNG zegt zich in een reactie te verbazen over 'de toon en inhoud' van het bericht van de staatssecretaris. Volgens de vereniging is het standpunt van Van der Burg weliswaar begrijpelijk, maar moeten gemeenten wel de ruimte hebben om zelf gesprekken over asielopvang te voeren in de gemeenteraad en met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Rutger Groot Wassink, voorzitter van de commissie Asiel en Migratie bij de VNG, liet zich donderdag bij Goedemorgen Nederland op NPO in soortgelijke bewoordingen uit. Hij zei daar verbaasd te zijn dat het schrappen van de eisenlijst 'zo prominent naar voren komt'.

'Desnoods ongevraagd'

Staatssecretaris Van der Burg waarschuwt in een Kamerbrief dat gemeenten ook alleenstaande mannen moeten opvangen en niet alleen vrouwen en kinderen. Als gemeenten zich daar niet aan houden, worden asielzoekers 'desnoods ongevraagd' op opvanglocaties ondergebracht die beperkingen hanteren. Eisenlijsten leiden er volgens de staatssecretaris toe dat beschikbare plekken leeg blijven, terwijl die hard nodig zijn.

Opvang in hotels

Van der Burg zegt in zijn brief ook dat statushouders en asielzoekers in uiterste gevallen'ook in hotels zullen worden ondergebracht, als de nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hoog is. Ook daarover is de VNG verbolgen. Volgens de vereniging doen gemeenten enorm hun best om opvang en woonruimte voor statushouders te organiseren. 'Nu wil de staatssecretaris zonder overleg met betreffende gemeente statushouders in hotels huisvesten. Dat is geen oplossing. Zo ga je als overheden niet met elkaar om.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Goed dat de VNG aan de bel trekt! We hebben hier te maken met een zelf benoemde VVD dictator met enorme oogkleppen (voormalig sergeant "vuurregelaar" bij de stoottroepen). Uitspraak Erik van der Burg in 2017: "hoe meer asielzoekers, hoe beter!". Over Amsterdammers die dat niet bevalt, zei hij: "In een eerste reflex zou je zeggen: als het je niet bevalt, pak een vliegtuig, of rijd met bus 114 de roomblanke provincie in." zie het artikel met deze stupide uitspraken in het AD, link:
https://www.ad.nl/amsterdam/van-der-burg-hoe-meer-asielzoekers-hoe-beter~a42b7d9e/
Hans Bakker
Recht en maatschappij staan steeds meer met elkaar op gespannen voet. De maatschappij wil geen asielzoekers, maar volgens het recht zijn we daartoe verplicht. Dat is geen gezonde situatie. Politici wensen dat niet te veranderen omdat zij bang zijn om in het “ultra rechtse” kamp te worden gezet. Zij verschuilen zich verder achter Europese regels en Europa die het maar moet oplossen. Maar Europa zal nooit met een oplossing komen. Dat speelt al jaren en er is nog niets geregeld. Wat je nu ziet in Griekenland dat is dat de meerderheid van de bevolking push backs gewoon goedkeurt. Die vinden dat goed. Als de druk op de samenleving maar groot genoeg wordt, dan gaat het die kant in Nederland ook op. We hebben helaas nog steeds te maken met een bepaalde laag die nog steeds het “oude” denken aanhangt. Die zit o.m. in de journalistiek, de politiek en bij internationale organisaties. Dat verandert maar langzaam. Als we een bepaald recht niet meer willen, dan moeten we daarvan af. Ikzelf ben een groot voorstander van vluchtelingenhulp, maar niet op de manier zoals we dat nu doen. Als we vluchtelingen willen opvangen, dan kunnen we het ook wel zonder het asiel-toetsingscircus. Veel beter. Het principe dat iedereen op aarde naar Ter Apel kan reizen om daar asiel aan te vragen, functioneer niet. In Jemen zijn nu miljoenen oorlogsvluchtelingen. Die voldoen allemaal aan de criteria van het VN Vluchtelingenverdrag. Daar kan je er zo 100.000 van gaan halen. Dat is een groot humanitair effect tegen veel lagere kosten. We leggen nu steeds meer rollen prikkeldraad tussen brandhaarden en Ter Apel. Dat is het zelfde om van mensen te eisen om eerst een triatlon te doen alvorens zij het verpleeghuis in mogen. “Instroom beperken” is de weg die de Nederlandse politiek nu kiest. Die weg loopt dood. Dat betekent nog meer rollen prikkeldraad en wat krijg je dan. Dan krijg je jonge mannen als vooruitgeschoven post. En daar verzetten gemeenten zich tegen.
Advertentie