Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Nijmegen gaat door met bed-bad-brood

Eerder besloten onder meer Amsterdam, Utrecht en Groningen al om de kosten zelf te dragen.

Een locatie in Utrecht voor de bed-bad-en-brood-regeling.
Een locatie in Utrecht voor de bed-bad-en-brood-regeling. − ANP

Nijmegen gaat volgend jaar door met de opvang van asielzoekers zonder documenten, omdat de gemeente het belangrijk vindt dat niemand op straat slaapt. Het rijk financiert de bed-bad-broodregeling vanaf 1 januari niet meer, maar Nijmegen wil in elk geval in 2025 geld vrijmaken voor een sobere regeling voor deze vluchtelingen, zo is dinsdag bekendgemaakt.

Welkom

Burgemeester en wethouders van Nijmegen hebben dinsdagmorgen het beleidskader Asiel en Integratie ‘Welkom in Nijmegen’ vastgesteld. Zij vinden het belangrijk dat vluchtelingen op een veilige en gezonde manier in de regio kunnen verblijven en vinden dat zij recht hebben op solidariteit, menswaardigheid en gelijkwaardigheid. Daarom wil Nijmegen dat iedereen toegang heeft tot basisvoorzieningen.

Andere gemeenten

Eerder besloten onder meer Amsterdam, Utrecht en Groningen al om de kosten zelf te dragen. Rotterdam maakte begin deze maand juist bekend per 1 januari te stoppen met de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV).

Straat

Vluchtelingen zonder papieren zijn meestal uitgeprocedeerd en moeten terug naar hun land van herkomst. Als er geen opvang is, belandt deze groep op straat. Het Nijmeegse college wil dat niet en zorgt daarom voor voldoende opvangplekken. Daar krijgen de asielzoekers de nodige zorg en welzijnsondersteuning. Nijmegen wil er ook voor zorgen dat de ongedocumenteerden zo nodig veilig aangifte kunnen doen en dat ze een vast contactpersoon hebben bij de gemeente. De opvang is gericht op terugkeer naar het eigen land, naar een ander land of op legalisering van het verblijf, aldus B en W.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Noodopvang

Nijmegen wil ook opnieuw meewerken aan een tijdelijke noodopvanglocatie, als het Centraal Orgaan opvang (COA) asielzoekers daarom vraagt. Nijmegen had al tweemaal eerder een grote noodopvanglocatie. Zo’n locatie zou minimaal drie jaar kunnen blijven bestaan en eventueel verschillende doelgroepen kunnen herbergen. De gemeenteraad moet binnenkort instemmen met het beleidskader.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

De vraag rijst of Nijmegen hiermee niet een deel van de Rijkstaak, namelijk het uitwijzen van zgn. veiligelanders, niet blijft faciliteren en dus in stand houden. Bovendien loopt deze Gemeente het risico dat het er erg druk gaat worden.

Op 30 oktober 2024, 11:34

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in