Advertentie
sociaal / Nieuws

Haagse verhuisregeling daklozen is ‘passend’

Wel vindt de staatssecretaris dat de gemeente Den Haag in overleg moet treden met de betreffende krimpgemeente waar een dakloze naartoe begeleid wordt. Dat gebeurde namelijk in eerste instantie niet, wat leidde tot boze reacties uit Heerlen, Delfzijl en Vlissingen.

18 maart 2020
Homeless-dakloos-thuisloos.jpg

De controversiële pilot van de gemeente Den Haag om daklozen te helpen met een verhuizing naar een krimpgemeente is ‘passend bij de zoektocht naar het bieden van maatwerk in het sociaal domein.’ Dat antwoordde staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Zorg op Kamervragen hierover.

Overleg
Wel vindt de staatssecretaris dat de gemeente Den Haag in overleg moet treden met de betreffende krimpgemeente waar een dakloze naartoe wordt begeleid. Dat gebeurde namelijk in eerste instantie niet, wat leidde tot boze reacties uit Heerlen, Delfzijl en Vlissingen. Die vonden het Haagse plan getuigen van een typische Randstandmentaliteit.

Schutting
De pilot is erop gericht om Haagse daklozen die klaar zijn voor een zelfstandige woning, maar door de oververhitte woningmarkt in Den Haag geen plek kunnen vinden, te begeleiden naar krimpgemeenten, waar de huizenprijzen lager zijn. Daarmee worden daklozen bij krimpgemeenten ‘over de schutting gekieperd’, vond Heerlens wethouder Peter van Zutphen (armoedebestrijding, SP). Kamerlid Maarten Hijink (SP) wilde van de staatssecretaris weten waarom Haagse daklozen ‘geld krijgen om de stad te verlaten’.

Passend
De staatssecretaris ziet het niet als ‘over de schutting kieperen’, zo blijkt uit het antwoord op de vragen: ‘De pilot is dus nadrukkelijk bedoeld voor mensen die zélf aangeven ergens anders te willen wonen dan in Den Haag. Daarbij hecht ik eraan te benadrukken dat het mensen vrij staat zich te vestigen waar zij willen.’ Staatssecretaris Blokhuis ondersteunt de pilot dan ook. Hij vindt het ‘passend bij de zoektocht naar het bieden van maatwerk in het sociaal domein.’

Lessen
Ook beschouwt hij de pilot als een goede poging van de gemeente om te onderzoeken hoe ze inwoners beter kan ondersteunen in de huisvesting- en begeleidingsbehoefte. Blokhuis is geïnteresseerd in de lessen van de pilot. Maar of daklozen daadwerkelijk behoefte hebben aan die lessen, is nog de vraag. Aan de Haagse pilot deden niet meer dan drie gezinnen mee en tot nu toe meldde één persoon zich bij de gemeente met interesse in de regeling. Maar ‘de pilot kan ook geslaagd zijn als het voor kleine aantallen een mooie oplossing biedt’, laat staatssecretaris Blokhuis via een woordvoerder weten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits
Passend, ja voor de randstad. Veiligelanders naar Ter Apel, zwervers/daklozen naar Delfzijl maar de aardgasproblematiek laten we fijn in het noorden. Zo kennen we weer de rand(stad)debielen.
René / bel.adv.
Vreemde reactie van dhr. Blokhuis, i.c. het kabinet. Mariniers hoeven niet naar Vlissingen, ook niet onder dwang, maar een dakloze moet "vrijwillig" wel.
H. Wiersma / gepens.
Op zichzelf is uitvoering van een dergelijke regeling mogelijk mits met de krimpgemeente (waar dus huizen leeg staan en/of beschikbaar zijn) afspraken worden gemaakt over eventuele extra kosten voor deze gemeente (o.a. bijstand, sociale hulpverlening e.d.).
Frits
En ja hoor, passend voor de randstad:https://www.trouw.nl/binnenland/noodopvang-asiel …
Advertentie