Advertentie
sociaal / Nieuws

Venlo komt 12 miljoen tekort door jeugdzorg

Venlo zit met een gat in de begroting van 11,9 miljoen euro, voornamelijk veroorzaakt door jeugdzorg. De gemeente had een tekort van 3,4 miljoen wel voorzien. Maar het gat groeide mede door extra uitgaven voor jeugdzorg (5,5 miljoen) en Beschermd Wonen (3,3 miljoen).

17 mei 2017

Venlo zit met een gat in de begroting van 11,9 miljoen euro, voornamelijk veroorzaakt door jeugdzorg. De gemeente had een tekort van 3,4 miljoen wel voorzien. Maar het gat groeide mede door extra uitgaven voor jeugdzorg (5,5 miljoen) en Beschermd Wonen (3,3 miljoen).

Verwijzingen
Burgemeester en wethouders schrijven dat woensdag aan de gemeenteraad. Volgens het college had de gemeente achthonderd jongeren die vorig jaar van jeugdzorg gebruik maakten, eerder niet in beeld. Het gaat hierbij om onder meer verwijzingen door huisartsen en specialisten. In de Venlose gemeenteraad is hierover onrust ontstaan, temeer omdat de accountant al in januari aan de bel trok.

Haperende communicatie
Volgens het college zijn de problemen mede veroorzaakt door een haperende communicatie tussen gemeente en zorgaanbieders. De gemeente trekt in deze ook zelf het boetekleed aan, er was te weinig controle. Maar zorgaanbieders van hun kant meldden nieuwe zorgprojecten niet altijd tijdig bij de gemeente. Zo werden de declaraties over de achthonderd jongeren voor jeugdzorg pas het eerste kwartaal van dit jaar ingediend. Daar bovenop werden ook de kosten voor beschermd wonen voor veertig cliënten laat ingediend.

Betere controle
B en W willen een betere controle op de talloze vaak kleine zorgaanbieders. Het college wijst er verder op dat ook andere grotere steden worstelen met problemen rond de zorg. De 32 grote steden willen dat het Rijk honderden miljoenen extra uittrekt voor de zorg, waarvoor de gemeenten sinds 2015 moeten opdraaien. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Edwin De boer / Niks
Te veel personeel ik denk dat er te veel geld ergens anders heen gaat! Kijk wat die opvang gezinnen in de maand krijgen gewoon te gek voor woorden een kind voed je met liefde op niet voor het geld en maar geld te kort en worden nog gesteund ook criminelen zijn het eerste klasse en alles wat erover hun word beweerd is niets van waar Nederland moet eens in actief komen en gewone gezinnen die van 30 euro leven het geld geven en zo is het dat en niet anders
Jan
Als je alle kinderen diagnostiseert wat en als onervaren gemeente altijd maar geld geeft als het team dat wil dan heb je milarden nodig en altijd tekort. De meeste kinderen hebben helemaal geen hulp nodig. Het levert de ggz gewoon veel geld op voor de lange termijn..
Heukers
Zowat alle gemeenten komen tekort op jeugdzorg. Met dank aan mevr. Kriens, directeur VNG. Zij heeft nl. richting haar PvdA-partijgenoten in het kabinet beweerd dat gemeenten gemakkelijk met 30% minder budget dezelfde zorg konden bieden. Nu zitten de gemeenten dus met de miljoenen tekorten. Die kunnen de burgers gaan betalen via opnieuw een verhoging van de gemeentelijke belastingen.
Henk
Er is veel te veel personeel wat allemaal moet worden bekostigd te veel instanties ( honderden hulpverleners krijgen het dossier en mogen zich er mee bemoeien ) die zich bezig houden met 1 gezin die altijd multicomplex is natuurlijk want dat verdient beter en er zijn veel te veel zorgcontracten afgesloten.
Advertentie