Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn: grootste problemen pgb voorbij

De grootste problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) zijn volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voorbij. Ruim 94 procent van de zorgverleners die hun gewerkte uren correct declareren, krijgen binnen vijf tot tien dagen uitbetaald.

18 mei 2015

De grootste problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) zijn volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voorbij. Ruim 94 procent van de zorgverleners die hun gewerkte uren correct declareren, krijgen binnen vijf tot tien dagen uitbetaald.

Regen van klachten
Ook de uitbetaling aan mensen met een vast loon uit een pgb gaat goed. Dat heeft Van Rijn maandag geschreven aan de Tweede Kamer, die hem tot 15 mei de tijd had gegeven het systeem op orde te krijgen.

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Resterende problemen
Volgens de staatssecretaris, die maatregelen nam om de problemen aan te pakken, zijn de toegezegde resultaten behaald. Omdat nog niet alles goed gaat, blijft het team bestaan dat in zo'n geval spoedbetalingen kan doen. Ondertussen wordt er volgens Van Rijn alles aan gedaan om te zorgen dat de resterende problemen worden opgelost.

Ongelofelijk balen
'Ik baal ongelooflijk van de betalingsproblemen waar budgethouders en hun zorgverleners last van hebben gehad de afgelopen maanden en betreur de daarmee gepaard gaande overlast voor betrokkenen zeer. Het is goed dat de genomen maatregelen effect hebben. Daarmee is het werk allerminst klaar, maar het is wel een belangrijke stap', aldus Van Rijn.


Mooie woorden

Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) is 'nog alles behalve overtuigd door de mooie woorden' van Van Rijn. 'Nog steeds ontvang ik dagelijks mails met schrijnende verhalen. Mensen die dag in dag uit keihard werken, maar al maanden geen salaris ontvangen. Mensen die bovendien wel gewoon hun huur en andere rekeningen moeten betalen. Deze brief van de staatssecretaris heeft mijn zorgen nog niet weggenomen. Hij heeft woensdag nog heel wat uit te leggen', aldus Voortman.


Problemen
Staatssecretaris Van Rijn moet zich woensdagavond opnieuw in de Tweede Kamer verantwoorden voor de uitbetalingsproblemen. Oppositiepartijen vroegen eind vorig jaar herhaaldelijk of de SVB de nieuwe taak wel aankon.

Varianten
Het kabinet kijkt naar een regeling om in bijzondere gevallen compensatie te geven voor de schade die is geleden door te late betalingen. Maar eerst wil Van Rijn meer inzicht krijgen in de doelgroepen, de omvang daarvan en de aard van de geleden schade. Oud-Tweede Kamerlid Andrée van Es en een topambtenaar, die samen de regie voeren op de uitvoering van het pgb-herstelplan, hebben de varianten van een mogelijke tegemoetkoming onderzocht en concluderen dat het het meest voor de hand ligt om iemands echte materiële schade te vergoeden. Daarbij moet dan wel een bepaald 'drempelbedrag' gelden. (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lilianne
Het aantal PGB-houders wordt geschat op ca. 130.000.

6% daarvan is 7800 houders die al bijna 5 maanden niets gehad hebben.

Het is maar wat je 'voorbij' noemt.
Jaap Koome / Voorzitter
Het is toch ongelooflijk dat dit heerschap er telkens mee weg komt. Duizenden pgb houders zijn de wanhoop nabij

en dhr van Rijn zegt vlotjes dat het bijna voorbij is!



Een tegemoetkoming is zeker op zijn plaatst!



J. Koome



Frysk platform GGz cliënten.
JJMoes
Mooi trio Asscher, Kleinsma en Van Rhijn. Vroeger kenden we een trio Hellenique, dit is trio hellenique.... Gelukkig zijn de peilingen de goede (Agnes) Kant op.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het probleem PGB mag dan voorlopig opgelost zijn, het probleem Van Rijn blijft. Over drie jaar weten we echter welke gemeentes het goed doen met de zorgverlening en in welke gemeentes je beter maar niet ziek en oud kan zijn, omdat ze daar kiezen voor het recht van de sterkste. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook BB kiest voor slecht nieuws, want er zijn ook een paar enthousiaste en betrokken wethouders in dit land die echt werken aan prima zorg op maat binnen hun gemeente. Die verdienen het ook om in het zonnetje te worden gezet.
Willem / AS
"Grootste problemen voorbij". Is Van Rijn eindelijk opgestapt dan?!
René / bel.adv.
"Oud-Tweede Kamerlid Andrée van Es en een topambtenaar, die samen de regie voeren op de uitvoering van het pgb-herstelplan, hebben de varianten van een mogelijke tegemoetkoming onderzocht en concluderen dat het het meest voor de hand ligt om iemands echte materiële schade te vergoeden. Daarbij moet dan wel een bepaald 'drempelbedrag' gelden." Het zou Van Rijn (c.q. Van Es en de topambtenaar) sieren als met dat drempelbedrag een minimumbedrag van bijv. 10% van de geleden schade wordt bedoeld.



En hoe dacht men de slapeloze nachten a.g.v. het falen van de SVB en Tweede Kamer/Kabinet te vergoeden?



henk bongers / burger
Wanneer ik alle al gegeven reacties over de grenzeloze arrogante miskleunen van van Rijn en zijn pogingen om wat krom is recht te oreren achter elkaar plak heb je een plot voor een krimi serie van ongekende grootte.

Je vind er waarschijnlijk geen zich zelf respecterende regisseur en acteur voor.

Dat is maar goed ook.



Hoe kun je voor een man als van Rijn nog enig respect opbrengen.

Net zoals ik zo langzaam stevig ga twijfelen aan de kamerleden, die hem met dit vertoon van onredelijke onkunde laten wegkomen. Schande!
de Goot
Een minister of stas moet niet achteraf bálen of treuren, maar tijdig actie (laten) ondernemen. Met deze uitspraak is hij weer een paar weken extra te laat. En het wordt gewoon weer door de media als zoete koek geslikt. De pgb-ers, die na 5 maanden nog steeds niets hebben gehad (toch altijd nog vele duizenden !), worden als zeuren weg gezet.
Jan
Wie gelooft die Van Rijn nog? Ik niet. En die decentralisatie is het stomste wat ze hadden kunnen besluiten.
doeterniettoe / -
Alsof er ook maar iets zou veranderen.

De VVD sloopt de verzorgingsstaat, daarbij gesteund door de PvdA. Zelfs al zou er een motie van wantrouwen komen, dan moet die nog steeds langs de VVD en PvdA, dus er is eigenlijk geen enkele kans van slagen. Beide partijen houden elkaar in het pluche, ten koste van alles.

En stel dat hij weg gaat, dan komt er een ander, en die zal hetzelfde beleid moeten uitvoeren, anders moet Rutte en co. iets veranderen en dat gaat gewoon niet gebeuren want dat past niet in de visie van Rutte. Meer marktwerking, dus meer ellende, dat is het devies.
Advertentie