Advertentie
sociaal / Nieuws

Verzoek om crisisnoodopvang langer open te houden

Staatssecretaris Van der Burg (Asielzaken) zegt de crisisnoodopvang nog niet te kunnen missen en heeft gevraagd de opvang open kan blijvn.

ANP
03 februari 2023
gereedmaken-noodopvang-Dijnselburg.JPG

De crisisnoodopvang voor asielzoekers moet langer dan tot 1 april openblijven. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd. Veel burgemeesters gingen daarmee akkoord, zei hij. Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad kunnen hierdoor 'een paar duizend plaatsen' langer openblijven.

Niet missen

Van der Burg zegt de crisisnoodopvang nog niet te kunnen missen. Een aantal regio's heeft aangegeven die opvang in de huidige vorm niet te kunnen voortzetten, maar wil wel kijken naar wat ze nog kunnen doen. 'En enkele zeiden heel helder en duidelijk: dat gaan we niet doen', zei de staatssecretaris.

Voorzieningen

Alle burgemeesters hebben wel aangegeven dat ze het niet meer redden om voor alle asielzoekers de benodigde voorzieningen te regelen. Het gaat dan om zaken als onderwijs, dagbesteding en zorg. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden zei hierover 'dat we aan onze grens zijn'.

Vastlopen

Volgens Bruls moeten de regels versoepeld worden om de voorzieningen te regelen. 'Anders gaat het helemaal vastlopen.' De ministers van Onderwijs en van Volksgezondheid moeten 'water bij de wijn doen', vindt Bruls. Zet maar gepensioneerde onderwijzers voor de klas, zei hij.

Derdelanders

Verder is in het extra overleg gesproken over de zogeheten derdelanders. Dat zijn vluchtelingen uit Oekraïne die daar oorspronkelijk niet vandaan komen. Het gaat om zo'n 4700 mensen. De regeling waar zij onder vallen loopt begin maart af en de burgemeesters hebben gevraagd om die te verlengen om te voorkomen dat de mensen op straat komen. Van der Burg is hier positief over. 'Een vrij zinnig voorstel', noemde hij het. Hij gaat onderzoeken wat de effecten zijn van een verlenging.

Meer opvang

Er is een groot tekort aan opvangplekken. Asielcentra zitten overvol en voor mensen die mogen blijven is geen huis beschikbaar. De komende maanden komen naar verwachting meer asielzoekers naar Nederland, terwijl het aantal opvangplekken daalt. Daarom is Van der Burg naarstig op zoek naar meer opvang.

Weer dicht

Van der Burg liet onlangs weten voor 1 juli nog 19.000 opvangplekken nodig te hebben. Met het openhouden van de crisisnoodopvang is hij er nog lang niet, gaf hij toe. 'Maar het gaat helpen.' Hij heeft geen datum aangegeven wanneer de crisisnoodopvang dicht kan gaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het structureel aantal benodigde opvangplekken is 80 miljoen. Dat is namelijk het door de VN erkende aantal echte vluchtelingen wereldwijd. Het aantal asielzoekers - mensen die proberen erkend te worden als vluchteling - dat naar Nederland komt wordt door andere factoren bepaald. Een belangrijke factor is de mensensmokkelaar. Mensensmokkelaars bepalen hoeveel opvangplekken Nederland nodig heeft en niet de staatssecretaris. Er is geen logisch verband tussen de hoeveelheid vluchtelingen dat naar Nederland wandelt (de Somaliers konden nog gewoon met het vliegtuig) en het aantal echte vluchtelingen wereldwijd. Dus verplaats Ter Apel maar naar Yemen. Dan heb je zo miljoenen echte oorlogsvluchtelingen die je direct zonder asiel aanvraagtoets in een sociale huurwoning kan stoppen. Maar dat doen we niet. De geest van de D66 hypocrisie is overal. Het asielrecht, het uithangbord van het neoliberale D66 en kletspartijen als GroenLinks, moet en zal overeind blijven. Dus we kennen asielrecht toe aan een groep die je beleidsmatig niet wil hebben. Halve vluchtelingen, opportunisten en oorlogsmisdadigers met poen. Dus al met al heeft Nederland hierdoor een zeer inefficiënt en inhumaan vluchtelingenbeleid. Dankzij Sjoerd Sjoerdsma en Sigrid Kaag en andere slapjanussen, idioten en halve garen in de landelijke politiek.
Advertentie