Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrechtse methode terugkeer Poolse daklozen werkt

De gemeente Utrecht is succesvol in het terug begeleiden van daklozen afkomstig uit Oost-Europa. In hun thuisland staan ex-daklozen uit eigen regio klaar om hen te helpen.

13 november 2013

De aanpak van Oost-Europese daklozen die in Utrecht op straat zwerven, werkt. Sinds april 2012 is de overlast die de daklozen veroorzaakten met 75 procent afgenomen en tientallen mensen zijn onder begeleiding teruggebracht naar hun vaderland, in de meeste gevallen Polen.

Mensen uit eigen regio
Dat schrijft het stadsbestuur woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Utrecht laat de Oost-Europese daklozen helpen door mensen uit hun eigen regio, die bovendien zelf ook dakloos en verslaafd zijn geweest. Het college wil dit proefproject verlengen tot juni 2014.

 
Nachtopvang vol 

Veel arbeidsmigranten die geen werk meer hebben en soms ook geen verblijfspapieren, blijken uiteindelijk in Utrecht op straat terecht te komen. ,,Dit leverde uit menselijk en maatschappelijk oogpunt problemen en veiligheidsrisico's op'', schrijft het college van burgemeester en wethouders. Ook was de nachtopvang in de stad telkens overvol. Daarom huurde de stad een organisatie in die in Engeland al succes had.


Utrechtse methode
De organisatie zorgde ervoor dat 85 daklozen in hun eigen land opgevangen werden en hulp kregen. Ook kregen 40 daklozen ander werk. Tegelijk zette de vreemdelingenpolitie 12 criminele daklozen uit. Voor 27 zwervers zonder papieren met zware psychische problemen is een maatoplossing bedacht.

De 'Utrechtse methode' is ondertussen overgenomen door de andere drie grote steden en enkele andere grote gemeenten. De grote steden zoeken ondertussen samen met het Rijk naar concrete oplossingen voor de hele groep, aldus B en W.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie