Advertentie
sociaal / Nieuws

Uitwerking spreidingswet goedgekeurd

De uitgangspunten van de wet blijven hetzelfde.

ANP
26 mei 2023
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)
Staatssecretaris Eric van der Burg (asiel, VVD)ANP / Phil Nijhuis

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld. Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel ‘buitengewoon gevoelig’ ligt in de Nederlandse samenleving, de Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk niets veranderd aan het wetsvoorstel, geeft hij toe.

Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Ministerie van Justitie en Veiligheid
Senior Inspecteur Toezichtgebied Security

Strategisch adviseur Kraaiennest

Gemeente Eindhoven
Strategisch adviseur Kraaiennest

Woensdagavond schreef Van der Burg nog dat de AMvB ‘op zijn vroegst’ volgende week vrijdag in de ministerraad zou worden vastgesteld. Daarop besloot de Tweede Kamer het rondetafelgesprek met onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op het laatste moment uit te stellen. Dat gesprek was voor de Kamer bedoeld als voorbereiding op de uiteindelijke wetsbehandeling.

De wortel en de stok

De uitgangspunten van de spreidingswet – die in maart naar de Kamer is gestuurd – blijft hetzelfde. Belangrijkste doel is het eerlijk spreiden van asielzoekers over Nederland. Gemeenten krijgen een bonus als ze extra asielzoekers opnemen, dat is ‘de wortel’. Dwang kan volgen (de ‘stok’) als gemeenten niet vrijwillig asielzoekers of onvoldoende asielzoekers opnemen. In de onderliggende regelgeving moest dit ‘net even wat preciezer worden opgeschreven’ en dat duurde langer gezien de gevoeligheid. ‘We doen het op zijn egeltjes’, zegt de staatssecretaris.

Moeite met dwang

Het blijft onduidelijk waar de pijn de afgelopen dagen zat die moest worden ‘weggemasseerd’. Ingewijden bevestigden deze week aan het ANP dat de VVD opnieuw dwars lag. De liberalen hebben vooral moeite met de dwang in de wet. Van der Burg hield daarover zowel voor als na de ministerraad de kaken stijf op elkaar. De bewindsman denkt dat hij als staatssecretaris maar in een enkel geval gemeenten met een aanwijzing hoeft te dwingen om asielzoekers op te nemen.

Rondetafelgesprek donderdag

Nu de AMvB er ligt, kan de Tweede Kamer het rondetafelgesprek met de uitvoerders van de wet gaan voeren. De Kamer wilde dat pas doen als de uitwerking van de wet er lag, ‘aangezien een belangrijk deel van de uitvoering nog in onderliggende wetgeving moet zijn geregeld’, stelden PvdA en GroenLinks eerder in hun verzoek om de AMvB te ontvangen. Die hoorzitting staat nu vooralsnog op de Kameragenda van donderdag.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Het wordt tijd voor gemeentelijke ongehoorzaamheid op dit dossier. Dweilen met de kraan open heeft nog nooit gewerkt.
Advertentie