Advertentie
sociaal / Nieuws

Toch extraatje voor minima

Inkomenspolitiek is voor gemeenten verboden terrein. Eindejaarsuitkeringen geven aan minima mogen ze dan ook niet. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken, VVD) liet pas nog weten daar streng op te zullen letten. Maar goed nieuws voor minima in Kampen: wethouder Lidi Kievit-Braakman (ChristenUnie) houdt vol. Huishoudens met een inkomen tot 115 procent van het bijstandsniveau kunnen nog steeds een extraatje krijgen.

17 december 2010

Spraakmaker: Lidi Kievit-Braakman

 

Wat u doet mag helemaal niet.
Oh jawel hoor. De lokale pers maakt ervan dat we een eindejaarsuitkering verstrekken, maar het gaat om een eenmalige bijdrage in de kosten voor meedoen in de maatschappij. Die eenmalige bijdrage kan alleen worden aangevraagd door mensen die al eerder gebruik hebben gemaakt van een regeling die we in Kampen hebben voor minima.

 

Wat maakt dan dat dit geen inkomenspolitiek is?
Het belangrijkste verschil is dat deze regeling niet zonder meer voor alle minima geldt. Het is geen ongerichte uitkering, want dat mag inderdaad niet. Om voor de bijdrage in aanmerking te komen, moet iemand al eerder een vergoeding hebben aangevraagd voor zoiets als een sportclub, een cursus of een kranten- of telefoonabonnement. Huishoudens kunnen nu nog eens 46 euro krijgen. Om te kunnen declareren moeten mensen ook bonnetjes of andere bewijzen inleveren. Deze regeling kent dus wel bepaalde kaders. Maar ik geef toe, we zoeken de grenzen van de wet op.

 

Bent u niet bang de Inspectie Werk en Inkomen op uw dak te krijgen?
We doen dit al een paar jaar. We zijn ervan overtuigd dat dit gewoon kan, omdat het geen ongerichte uitkering is.

 

Een goede tip dus voor andere gemeenten?
Ik ben het ermee eens dat gemeenten niet aan inkomenspolitiek mogen doen. Het lijkt me bijvoorbeeld niet wenselijk dat er grote verschillen ontstaan tussen gemeenten als het gaat over waar minima het beste af zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niks kan. Dit is een mooie manier om binnen de regels te blijven en toch iets extra’s te doen.

 

Maar waarom zou u het willen? Het moet toch wel aantrekkelijk blijven om te gaan werken?
Je loopt in je eigen gemeente nu eenmaal tegen schrijnende gevallen aan. Daar hebben we ook die declaratieregeling voor.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie