Advertentie
sociaal / Nieuws

Peuterspeelzalen Leeuwarden vervangen door speelleergroepen

Amsterdam heeft plannen om de kinderopvang te reorganiseren en Rotterdam is ermee bezig. Maar in Leeuwarden is het al een feit, vertelt wethouder Thea Koster.

20 september 2013

De gemeente Leeuwarden heeft de voorschoolse opvang niet alleen ‘Asscher-proof’ gemaakt, maar ook meteen een bezuiniging van een half miljoen euro gerealiseerd. Dat meldt wethouder Thea Koster (CDA, Jeugdbeleid). Bovendien nemen niet alleen peuters met een achterstand maar álle peuters nu deel aan het programma Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE).

Geen aparte peuterspeelzalen
Amsterdam heeft plannen om de kinderopvang te reorganiseren en Rotterdam is ermee bezig. Maar in Leeuwarden is het al een feit. In 2012 werd gestart en sinds dit jaar zijn er geen aparte peuterspeelzalen meer. Die zijn vervangen door ‘speelleergroepen’ en vallen onder de Wet Kinderopvang. Daar kunnen alle kinderen tussen 2,5 en 4 jaar nu terecht. Op de groep staan medewerkers die geschoold zijn in het VVE-programma.


Wachtlijsten
Veel gemeenten bezuinigen op peuterspeelzaalwerk, omdat er minder geld beschikbaar is. Tegelijkertijd groeien de wachtlijsten omdat ouders willen dat hun kind naar de voorschoolse opvang gaat. ‘Elk kind heeft recht op een goede begeleiding. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een goede pedagogische begeleiding in de leeftijd van 0 tot 6 jaar de basis legt voor succes op school en later in de maatschappij’, aldus Koster. ‘Daarom vinden ouders het belangrijk als hun peuters naar voorschoolse voorzieningen gaan.’

Tweeverdieners
De nieuwe opvang wordt gefinancierd door de toeslag via de belastingdienst voor tweeverdieners,n de toeslag voor kinderen die geïndiceerd zijn als VVE-peuter en door de kostwinnerstoeslag voor ouders die niet in aanmerking komen voor deze twee toeslagen. Daarnaast is er een ouderbijdrage van maximaal 240 euro per jaar. De financiële winst zit ‘m erin dat de gemeente nu niet meer de toeslag voor ouders die tweeverdieners zijn betaalt.


Bezuiniging
Volgens wethouder Koster is de verandering van de peuterspeelzalen naar speelleergroepen soepel verlopen. ‘Het systeem voldoet prima met een bezetting die boven verwachting is.’Bovendien heeft Leeuwarden hiermee 500 duizend euro bezuinigd. En het voldoet al aan de beleidsvoornemens van minister Asscher om kinderopvang voor alle peuters toegankelijk te maken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Als ik het goed begrijp zijn de kosten van wat eerst peuterspeelzalen waren via een wijziging in kinseropvangvoorziening afgewenteld op de fiscus. Dat is wel slim maar om het nou een bezuinigingen te noemen vind ik ook wel weer wat ver gaan.
Teleurgesteld
Wij zijn tweeverdieners maar daar is ook alles meer gezet. We zijn eigenlijk samen 1-verdiener en ik ben zzpér met weinig inkomsten. Die 3e VVE dag waarvoor onze dochter nu wel in aanmerking komt (ook al is ze autochtoon net als wij) kunnen we niet meer betalen en we zullen het waarschijnlijk terug draaien. Het is gewoon niet meer te doen.
Advertentie