Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgeverssubsidie geschrapt vanwege uitvoeringsproblemen

Een subsidieregeling die werkgevers moest aansporen om meer mensen uit het 'onbenut arbeidspotentieel' aan te nemen, blijkt onuitvoerbaar.

Horeca in Amersfoort (mei 2022)
Onder andere de horeca kampt met personeelstekorten. − ANP / Ramon van Flymen

Werkgevers zouden 1500 euro aan subsidie krijgen als ze een werkzoeker aan een baan hielpen. Daarmee wilde het kabinet de kansen van mensen in het 'onbenut arbeidspotentieel' vergroten. Maar er is geen partij te vinden om de regeling uit te voeren.

Open hiring

Daarom gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zoek naar een alternatieve besteding van de ruim 17 miljoen euro die ervoor begroot was. Een van de mogelijkheden is dat er geld naar de arbeidsmarktregio's gaat om innovatieve wervingsmethodes te stimuleren. Zo wordt onder meer 'open hiring' genoemd – waarbij mensen een baan krijgen zonder cv of sollicitatiegesprek.

Onbenut

Onder de subsidieregeling zouden werkgevers 1500 euro kunnen krijgen als ze iemand uit het 'onbenut arbeidspotentieel' aannemen. Dat wil zeggen: een van de 1,2 miljoen Nederlanders die werkloos zijn of meer uren zouden willen maken. Dat moest dan wel via een van de vier 'beproefde wervingsroutes' die het ministerie heeft aangewezen.

Capaciteit

Het was de bedoeling dat de subsidieregeling zou worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die heeft echter onvoldoende capaciteit om de regeling dit jaar nog uit te voeren. Een andere uitvoerende partij bleek niet te vinden. 'Daarom hebben wij helaas moeten besluiten om te stoppen met de ontwikkeling van de subsidieregeling', meldden de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Begeleiding

De subsidie was een belangrijk onderdeel van het actieplan 'Dichterbij dan je denkt', dat het ministerie heeft opgesteld om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Van de 40 miljoen euro bestemd voor het plan, was ruim 17 miljoen gereserveerd voor de werkgeverssubsidie. Hoewel het stimuleren van werkgelegenheid overbodig lijkt in de huidige krappe arbeidsmarkt, geloofde het ministerie toch dat de subsidie kon bijdragen aan het invullen van vacatures. De subsidie zou werkgevers kunnen verleiden om mensen aan te nemen die mogelijk extra begeleiding nodig hebben op het werk.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Het lijkt in het huidige financieel economische toekomstbeeld en de arbeidsmarktsituatie meer een overbodige regeling.

Op 25 oktober 2022, 15:10

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in