De Rotterdamse gemeenteraad wil dat er actie wordt ondernomen tegen uitingen van haat van supporters tegen de zogenoemde lhbtqia+-gemeenschap in de voetbalwereld. Aanleiding daarvoor waren de spandoeken die een groep Feyenoordsupporters, de zogeheten Rotterdamse Jongeren Kern (RJK), vorige week toonden rond de finale tegen AS Roma in Tirana. Daarop waren ernstige bedreigingen aan onder meer deze gemeenschap en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb te lezen.
Rotterdamse raad wil ‘regenboogakkoord’
De gemeenteraad stemde in met een motie om met voetbalclubs en belangenorganisaties in gesprek te gaan over een ‘regenboogakkoord’.

Inclusieve voetbalwereld
De gemeenteraad stemde in met een motie om met voetbalclubs en belangenorganisaties in gesprek te gaan over een ‘regenboogakkoord’. Hiermee moet een inclusieve voetbalwereld worden bereikt die voor lhbtiqia+-spelers en supporters vriendelijk en veilig is. Ook wil de raad dat zowel het college van burgemeester en wethouders als Feyenoord aanwezig is op Roze Zaterdag op 18 juni. Met dit landelijke evenement, dat dit jaar is toegekend aan Rotterdam, wordt stilgestaan bij de bewustwording en acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit. De raad wil dat het college zo betrokkenheid toont en steun geeft aan de regenbooggemeenschap en dat Feyenoord achter de Roze Kameraden staat.
Haat en fobie
'We keuren elke vorm van haat en fobie tegen de lhbtqia+-gemeenschap, of dat nou op straat, school of in het stadion is, even streng af', sprak wethouder Samenleven Vincent Karremans. Volgens de wethouder heeft Feyenoord, dat eerder al met afschuw op de uitingen reageerde, gevraagd om een nieuw gesprek met de gemeente en de lhbti-supportersgroep Roze Kameraden. Karremans omarmt dit en zei dat er al sinds september gesprekken zijn. Het overleg moet wel vanuit de club en de Roze Kameraden komen, de gemeente kan daarin een aanjagende rol vervullen. Ook heeft Karremans toegezegd belangenorganisatie COC in het overleg te betrekken. Met de RJK is nog geen gesprek geweest, aldus de wethouder, aangezien het niet bekend is wie achter de bedreigingen zitten. (ANP)