Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten vrezen komst Roemenen en Bulgaren

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) staan Nederlanders negatief over de komst van Roemenen en Bulgaren naar Nederland. Ook gemeenten als Den Haag en Rotterdam zijn bezorgd over de arbeidsmigratie.

30 december 2013

Steden als Den Haag en Rotterdam en de politieke partijen SP en PVV maken zich zorgen over de verwachte toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten. Ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat de grens voor deze mensen te vroeg opengaat. De ongerustheid komt overeen met het gevoel van de Nederlandse bevolking. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Nederland blijkt behoorlijk negatief te denken over Oost-Europeanen die in ons land willen werken. Bijna twee derde van de Nederlanders ziet vooral nadelen aan hun komst, zo blijkt uit het vierde kwartaalbericht van het SCP.

Overlast en criminaliteit
Eveneens twee derde van de Nederlanders vindt dat er te veel Oost-Europeanen naar Nederland komen; 58 procent vindt dat de migranten misbruik maken van uitkeringen en 47 procent vindt dat ze banen afpakken van Nederlanders. Bijna de helft denkt dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Vooral lageropgeleiden staan negatief tegenover de arbeidsmigranten uit oost-Europa.

 
Oneerlijke concurrentie 

De Oost-Europeanen worden uitgebuit, vindt 60 procent, en daar moet de overheid tegen optreden. Dat is niet alleen omdat men uitbuiting afkeurenswaardig vindt, aldus de onderzoekers van het SCP. Uitbuiting in de vorm van onderbetaling en arbeidsmigranten te lange dagen laten maken, leidt tot oneerlijke concurrentie. Overheidsingrijpen zorgt dan voor een gelijk speelveld.

Roemenen en Bulgaren 

De helft van de ondervraagden is het eens met de uitspraak dat migranten uit Oost-Europa harde werkers zijn. Dat geldt met name voor Polen; Bulgaren en Roemenen worden negatiever beoordeeld.

Per 1 januari 2014 kunnen Roemenen en Bulgaren in Nederland zonder werkvergunning aan de slag. 


200 duizend Bulgaren hebben plannen

Dat er genoeg animo onder hen is om te komen blijkt uit cijfers van het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research. Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo'n 200.000 mensen, zal ,,in de nabije toekomst'' ook echt de stap maken, wordt verwacht.


Ongunstige omstandigheden

De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers ,,ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije,'' aldus het instituut.


Geruststelling

De Bulgaarse regering heeft geprobeerd de West-Europese landen gerust te stellen. ,,We delen de vrees niet dat er zo'n enorme migratiegolf plaatsvindt, zoals wordt gevreesd in Groot-Brittannië'', aldus premier Plamen Oresjarski onlangs.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Het is wel heel kortzichtig om niet te vrezen en ik durf zelfs te stellen dat wij als enige land onze Nederlandse nationaliteit gaan verliezen door onze overtolerante en veel te sociale gedoogredenatie. Als voorbeeld een tuinbouwer die nu de polen er al uit gaat zetten omdat Bulgaren en Roemenen wel bereid zijn een half uurtje langer te werken voor hetzelfde geld en Polen alweer "te Nederlands" worden in hun opvattingen!?!?!? Ditzelfde geld bij al die geldwolven, want let wel; HET DRAAIT NAMELIJK ALLEEN MAAR OM GELD!!! De ontslagen Polen komen vervolgens in de Nederlandse bijstand aangezien zij gedurende langere tijd hier hebben gewerkt en dat geld gaat naar Polen, als voorheen het grootste deel van hun salaris, aangezien men daar met een euro meer kan doen als hier, dus onze economie wordt niet meer gestimuleerd. Daarbij verschijnen er nu ook al gemeentevacatures waarin men vraagt naar het machtig zijn van de Bulgaarse en Roemeense taal en wordt er in de media gesproken over dat er niet voldoende allochtone vertegenwoordiging in directies en overheden zitten?!?!?! WIJ ZIJN NEDERLAND, IK BEN NEDERLANDER EN WENS VERTEGENWOORDIGD TE WORDEN DOOR MENSEN MET DEZELFDE WAARDEN EN NORMEN (en dat is inmiddels al moeilijk genoeg binnen de Nederlanders zelf). WIL JE NEDERLANDER ZIJN, AANSPRAAK MAKEN OP NEDERLANDSE VOORZIENINGEN EN AANSPRAAK MAKEN OP POSITIES (waarbij ik nog altijd hoop dat niet de afkomst maar de kwaliteiten leidend zijn....!?!?!?!?) LEVER JE PASPOORT IN EN WORDT OOK NEDERLANDER - JE BENT DAN VAN HARTE WELKOM - MET ANDERE WOORDEN; HEB ER OOK IETS VOOR OVER!

Kijk even naar hoe deze zelfde landen ermee omgaan, ben benieuwd of je dezelfde warme inspanningen en handreikingen krijgt. Ik kan je rustig melden; KEEP ON DREAMING!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alfred Blokhuizen
VRT Nieuws vandaag:Vliegtuigen uit Bulgarije en Roemenië normaal vol met zakenlieden, toeristen en mensen die al lang in het land wonen. Aan de grenzen is ook niets bijzonders waar te nemen.Zou de ambassadrice van Roemenië toch gelijk hebben? Ze verteld 2 maanden geleden al dat het beeld dat in de Nederlandse politiek wordt geschetst zwaar overdreven is. Ze zei dat in Buitenhof.Hoezo tsunami? Of was het aankondigen van die tsunami weer eens de zoveelste poging om de burgers bang te maken? Bang te maken om weer verder te kunnen gaan met de afbraak van privacy en het sociale stelsel? Ik denk het laatste. De angstaanjagerij is volgens mij bedoeld om af te leiden van andere zaken. Men let dan niet op andere, misschien veel ingrijpender, zaken.Ook wel jammer dat op de site van Binnenlands Bestuur, waar je toch nog kwalitatief hoge en inhoudelijke reacties verwacht, men toch ook op de man gaat spelen, zonder verdere toelichting waarom het met je oneens is.Maar ik denk dat we in een situatie zijn beland waarin politici niet meer de leiding nemen, maar luisteren naar de onderbuik van een minderheid van de samenleving. Dat is jammer en funest voor het land.We weten allemaal best dat het dorp Nederland in Europa helemaal niets voorstelt en dat we in no time economisch ten onder gaan als we de grenzen sluiten.Ziet u het voor zich? Enorm lange rijen vrachtwagens voor de grensovergangen? Je moet toch alles controleren. In iedere vrachtwagen kunnen dan immigranten zitten (vraag het de Engelsen maar) Ziet u het voor zich dat ze Antwerpen en Hamburg klaar staan om het containervervoer over te nemen, omdat ze geen zin hebben in al die paperassen en tijdverlies?En verdragen zijn er om na te leven. Onze regeringen hebben er met volle overtuiging mee ingestemd. En een grote meerderheid in de 2e Kamer staat daar gelukkig nog steeds achter.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
vandepport
Raar dat Asscher hier niets tegen doe. Als hij het niet kan, wie moet dan onze belangen verwoorden. De PVV soms???
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Karl
U bent wel erg gretig, statenlid Alfred Blokhuizen, om uw eigen (onbewezen) gelijk aan te tonen. De grens is nauwelijks 1 dag open, u ziet geen horden Bulgaren en Roemenen op de vliegvelden landen, en dan is het dus een non-probleem ?Gelukkig zijn er anderen die iets verder kijken dan hun neus lang is. Neem bv. eens kennis van dit artikel in Daily Mail (met dank aan Levy).

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2531995/ …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
"Ook minister Ascher vindt dat de grenzen voor deze mensen te vroeg open gaat". Laat hij er dan wat aan doen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
rumen / bulgara roemanen
Bulgaren moeten werken
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Twee statenleden van Groen Links en de PvdA proberen de ongewenste neveneffecten van de komst van Roemenen en Bulgaren te relativeren.

Gisteren op National Geographic gekeken naar Scam City over Amsterdam, een stad die sinds jaar en dag wordt bestuurd door de PvdA en thans ook mede door Groen Links. Ik raad beide statenleden aan naar de herhaling te kijken om de gevolgen van hun over- tolerante beleid onder ogen te zien.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alfred Blokhuizen
@ Luther. Ik relativeer niets. Ik ga niet mee in de mateloze overdrijvingen, dat is wat anders. Want naar mijn mening komt de voorspelde tsunami niet. Het zijn bepaalde politici die er een sport van maken om "buitenlanders" de schuld te geven van "alle ellende" in dit waanzinnig rijke landje met een aantal luidruchtige ontevreden burgers. Een land waar men zich drukker maakt over zwarte Piet dan over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, om maar wat te noemen. De Polen blijken het land niet te ontwrichten, het kalifaat wil maar niet komen, de sharia wordt maar niet ingevoerd dus verzin een list zal de gedachte kunnen zijn. Dus nu dan maar even de Roemenen en de Bulgaren in een kwaad daglicht zetten. Die nieuwe groep kennen we nog niet. Dus dat is makkelijk. En dan over Scam City: Ik mis in die uitzending dat Amsterdam een van de allerveiligste steden van deze planeet is. Dat zegt u er dan weer niet bij. Je kunt veel narigheid in 50 minuten proppen en dat als de complete waarheid verkopen, maar dat is natuurlijk onzin, dat weet u ook wel.Overigens zijn de Roemenen en Bulgaren als werknemers wel degelijk gewenst. Misschien niet door u, maar door het bedrijfsleven en Nederlanders die graag goedkoop willen inkopen. Want daar is het natuurlijk allemaal om begonnen. Alleen is het niet meer zo goedkoop als we deze arbeidsmigranten fatsoenlijk behandelen. Want dan worden ze opeens een stuk duurder. Ik vind dus dat we ons moeten richten op uitbuitende werkgevers en huisjesmelkers. Dat zijn de bronnen van de arbeidsmigratie en problemen in wijken, zoals overbewoning etc.Verder: Toch altijd weer verwonderlijk dat mensen reageren met het verhaal dat je ongeveer je mond moet houden als je je standpunt hier inneemt. Ook wonderlijk dat je wordt gewezen op publicaties in een tabloid, Meestal niet de meest betrouwbare en inhoudelijke krant. Zou zo'n tabloid betrouwbaarder zijn dan VRT Nieuws? Ik denk van niet.Maar we zijn al 6 januari en nog steeds is er geen tsunami. En die was ons echt door rechts Nederland beloofd op 1 januari. Er blijkt nog steeds nog geen rimpelringetje te zijn.En nu die tsunami uitblijft zie je de standpunten alweer verschuiven. Nee, niet op 1 januari precies, maar hij komt ècht aan die vloedgolf, is nu wellicht de redenatie. Wellicht is de tsunami nu gepland op 1 april.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Karl
Meneer Alfred Blokhuizen, Na 1 maand open grenzen staat de teller op 44.000 Bulgaren en 77.000 Roemenen in Nederland. En dit is nog maar het begin. Zelfs de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid waarschuwt inmiddels voor een grote stroom laaggekwalificeerde Oost-Europeanen die afkomen op de Nedrelandse vleespotten (lees: de sociale uitkeringen).Slaap gerust verder, Alfred, maar bespaar ons a.u.b. uw GroenLinkse leuterpraatjes !
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
gerrie
Europa maakt er een zooitje van.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Frits de Kaart / oud-klantmanager werk en inkomen.
Zou iemand nu ook kunnen vertellen hoeveel Polen, Roemenen en Bulgaren er nu een uitkering ontvangen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jos praat / beleidsmedewerker
Wat ik in alle berichtgeving mis is het gevolg voor de zorgkosten: wanneer iemand naar Nederland komt en medische zorg nodig heeft dan wordt die uiteraard verleend. Maar: wanneer er al premie wordt betaald, dan zal het ingelegde bedrag op korte termijn veel te weinig zijn om de werkelijke zorgkosten te dekken. En wie legt het verschil dan bij?

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Egbert ten Hoeve / vuttende (semie) ambtenaar vmlg sr adviseur trainer crismanagement
Beste Frits de Kaart, Ik reageer (nog) niet op het artikel. Het zijn onderzoeksresultaten en daar kun je niets mee. Alleen de politiek mag zich het e.e.a. aantrekken. Daar zijn ze door mij voor gekozen. Wel reageer ik op jouw vraag. Waarom wil je dat weten? Ik kan jouw vraag negatief bejegenen maar ook positief. Leg mij (ons?) eens uit wat je wilt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Gerben
@ Jos Praat

Als je de berichtgeving de laatste weken had gevolgd, wist je het antwoord al op je vraag. De zorg voor oost-europeanen is niet declarabel en komen dus voor rekening van de zorgverleners zelf (vooral ziekenhuizen).http://nos.nl/artikel/589023-strop-door-zorg-oos …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Alfred Blokhuizen
Men lijdt het meest onder het lijden dat men vreest. Men vreesde eerst de Indonesiërs, Italianen, Spanjaarden, Joegoslaven, Surinamers, Antillianen, Portugezen, Turken, Marokkanen, Polen, Tsjechen en nu dan de Roemenen. En de criminaliteit daalt al jaaaaaren.Wedden dat Nederland over 10 jaar nog steeds bestaat?Ik denk dat de politiek vooral de racisten, nationalisten en xenofoben vreest.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Loek
Statenlid Alfred: moet jij het vuurwerkmeldpunt niet eens gaan bemannen ?

Doe je ook nog eens wat nuttigs voor je partij.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
loe / zelfstandige
Iedereen (behalve de regering) weet als de grenzen open gaan wij moeten gaan concurreren met mensen die voor € 10,- per uur komen klussen!

Minimum loon? Ze hebben (gewoon?) de klus te goedkoop aangenomen!

Breng de werkgelegenheid naar die landen, daar is heel veel ruimte!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Loek
Nou, ze komen er aan. Bereid je maar voor op de invasie van Bulgaren en Roemenen.

Vluchten uit Boekarest en Sofia zijn vanaf 1januari volgeboekt. Busreizen idem, tot in ieder geval 10 januari. Bestemming Amsterdam, Brussel en Londen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk Bongers / burger
Stop de toestroom van Oost-Europeanen naar Nederland. Maak het onaantrekkelijk zodat ze weg blijven!Daarnaast een paar gedachten op een rij:1. Ik ben, denk ik, niet de enige die wil weten wat de niet Nederlanders onze staat op jaarbasis kosten. En dan wel alle kosten van werkloze allochtonen; asielzoekers; uitkeringstrekkers; kinderbijslagtrekkers in het binnen- en buitenland en de groepen die er nog meer zijn. Dan niet alleen de gemeentelijke kosten maar ook van rijk en provincie. Ben benieuwd hoeveel Euro's er dan uiteindelijk bij ons als Nederlanders uit onze zak geklopt wordt.2. Het Zwitserse systeem bevalt me wel. Geen permanente verblijfsstatus. Maximaal 3 maanden werken en dan weg. Géén recht op uitkeringen.3. Op 10 december schreef ik al:

Een paar items:

# Wanneer 80% van de Nederlanders vindt dat

de Oost-Europese mensen niets te zoeken hebben in Nederland dan is het tijd dat de regering daar naar luistert, dat signaal serieus neemt en los van Europees geleuter het die maatregelen neemt die voor Nederland noodzakelijk zijn namelijk een stop op de open grens.

# Het is wel opvallend dat Karakus, van oorsprong een allochtoon, streng beleid voorstelt. Geldt dit beleid ook voor mediterrane allochtonen, die nog niet eens tot Europa horen?

# VVD en CDA wat zijn jullie voornemens waard? Hoe hard wil je die maken of blijft het bij geblaf zonder actie en ga je mee in de pas van de regering?4. Ik zie steeds meer auto's met Oost-Europese kentekens al meer dan een jaar op de straat. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat daarvoor in Nederland geen wegenbelasting wordt betaald.

Misschien een idee om de eigenaren van die auto's te verplichten om per maand een vignet te kopen zodat zij ook een bijdrage leveren. Maak dat vignet dan zo duur dat de auto op Nederlands kenteken omzetten en wegenbelasting betalen interessanter wordt.en...... Ja meneer het statenlid Blokhuizen, Nederland bestaat over 10 jaar nog wel. Overigens, bestaat statenlid zijn uit wedden. Ja ...dat wordt wel zichtbaar kijkend naar het bestuur en de graaicultuur.

Vraag me alleen af of ik Nederland dan nog herken als mijn Nederland en niet moet constateren dat de politiek het totaal verkwanselt heeft.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bataaf / adviseur
De nieuwe instroom voor onze prachtwijken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Levy
En ook in de VK ziet men de bui al hangen.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2531440/ …
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie