Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer minder mensen in wettelijke schuldsanering

De afname van het aantal mensen dat via de rechter in de schuldsanering belandt zet door. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

CBS Kantoor
− ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Ook vorig jaar nam het aantal mensen in de wettelijke schuldsanering af. Zo meldt het CBS. In 2022 werden 1.900 mensen toegelaten tot de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp). Dat is 17 procent minder dan in 2021, en een afname van 86 procent in 10 jaar. De coronacrisis lijkt weinig effect te hebben gehad op de instroom, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Daling sinds 2012

Sinds 2012 daalt het aantal mensen dat instroomt in de Wsnp. Dat jaar kwamen er nog 13.700 mensen in de schuldsanering. Tussen 2012 en 2022 is de instroom in de Wsnp daarmee met 86 procent afgenomen. Sinds 2012 is dan ook de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht. Mensen met schulden krijgen nu allereerst hulp van de gemeente, voordat ze eventueel instromen in de wettelijke schuldsanering.

Nog 7.000

Het aantal van 1.900 toelatingen tot de Wsnp is 400 minder dan een jaar eerder. Tegelijkertijd beëindigde de rechter in 2022 4.900 schuldsaneringstrajecten. In 2021 waren dat er 5.800. Op 31 december 2022 zaten er in Nederland nog ruim 7.000 mensen in de wettelijke schuldsanering. Dat is bijna 3.000 mensen minder dan het jaar ervoor.

Niet automatisch minder problemen

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, ziet de afname van het aantal Wsnp trajecten als een positieve ontwikkeling. Toch is daarmee niet alles gezegd. ‘De wettelijke schuldsanering is geen pretje voor de meeste mensen. Deze afname betekent echter niet automatisch dat er minder mensen met financiële problemen zijn. Ze worden elders opgevangen, grotendeels door de gemeenten.’ Het is volgens Van Mulligen lastig om daarover op basis van de CBS cijfers conclusies te trekken.

Eurocrisis

Naast de verschuiving van de wettelijke verantwoordelijkheid noemt Van Mulligen ook andere verklarende factoren voor de Wsnp cijfers. ‘In 2012, het nulpunt dat wordt gebruikt, zaten we in het dieptepunt van de eurocrisis. Meer mensen kwamen toen financieel in de problemen. Nu zitten we met een enorm krappe arbeidsmarkt. De banen liggen voor het oprapen, dus zal iemand minder snel in de schulden raken.’

Corona

De invloed van de coronacrisis op de schuldsanering lijkt minimaal te zijn geweest. ‘Aan het begin van de crisis was er een effect. Vooral in de horeca verloren veel mensen hun baan, maar dat ging relatief vaak om een bijbaan, dus dan blijft de schade beperkt. Vervolgens daalde het aantal faillissementen juist, door de steunmaatregelen die in het leven werden geroepen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in