Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester wil uitkering van relschoppers afpakken

Burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt stelt voor om relschoppers die zich niet aan de plichten houden, ook maar de rechten oftewel hun…

 ,,Als je niet aan je plichten te houden bent, wordt het tijd dat je ook maar eens wat rechten inlevert.'' Burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt stelt voor dat relschoppers die zich hebben misdragen tijdens de jaarwisseling gekort worden op hun uitkering. Ook zouden ze zelf moeten betalen als ze door hun gedrag gewond raken en medische hulp nodig hebben.

Brandweer bekogeld

Gerritsen maakte zich in zijn nieuwjaarstoespraak erg boos over degenen die brandweer en politie in De Bilt bekogelden met bierflesjes en ,,vuurwerk van het zwaarste en ik neem aan ook nog illegale soort.'' Door het incident raakten een brandweerman en een agent gewond. Een andere brandweerman liep gehoorschade op doordat een zware vuurwerkbom pal naast zijn hoofd ontplofte.

Daden

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De politie hield vijf verdachten aan. ,,Personen die we sowieso al niet van hun beste kant kennen'', aldus Gerritsen. ,,Het is hoog tijd dat we in Nederland onze verontwaardiging over het gedrag van deze mensen omzetten in daden.'' Als je je zó opstelt naar de fundamentele taakuitvoering van de gemeenschap waarvan je deel uitmaakt en waar je medeverantwoordelijkheid voor dient te dragen, verdien je het niet langer daarbij te horen.'' Gerritsen noemt het geweld tegen hulpverleners - ,,vrijwilligers vaak'' - meedogenloos.

Betrokken instanties

Gerritsen snapt, zegt hij, dat hij als burgemeester wel een gebiedsverbod kan opleggen voor de volgende jaarwisseling, maar niet alleen kan beslissen om in te grijpen in uitkeringen of zorg. Hij wil daarover gaan praten met betrokken instanties. ,,We regeren met elkaar niet het heden, we moeten leidinggeven aan de toekomst'', aldus de Biltse burgemeester.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

basje hendriksen

Dit voorstel ontstaat natuurlijk in de emotie en emotie is niet altijd een goede raadgever. Toch vind ik het een discussie waard. Want hoeveel moet je als maatschappij nog over hebben voor een ander (zoals uitkering) als degene zelf de maatschappij alleen maar kapot maakt (zoals hulpverleners)?
Toch zie ik bij het intrekken van een uitkering wel weer nieuwe problemen opdoemen, want hoe komt zo'n figuur dan aan inkomen? (vermogenscriminaliteit ligt op de loer).
Ik heb de oplossing niet hoor.

Op 6 januari 2012, 10:50
Paul

Volgens mij hebben we er al iets voor bedacht, heet strafrecht. Kan je onder andere iemand een boete geven. Is heel makkelijk, geldt voor iedereen wat voor soort inkomen je ook hebt...

Op 6 januari 2012, 11:20
Mike Tomale

Kijk, dat is, in tegenstelling tot het belonen van relschoppers, een interessante invalshoek die zeker de moeite waard is om te overdenken.

Op 6 januari 2012, 13:25
Wieweet

Ik ben het nog nooit zo met iemand eens geweest.
Waarom zou je inderdaad iemand onderhouden die in de hand bijt die hem voert. Stoppen met die uitkering!

Op 6 januari 2012, 15:32
Wil Reuvers

Volledig uitsluiten kan jammer genoeg nog niet, maar de gemeentelijke verordening biedt de mogelijkheid om voor zeer lange duur een zware sanctie te geven. Sorteert op termijjn ook voldoende effect.

Op 7 januari 2012, 01:06
Ruud Mank

Korten op de uitkering zal bij dit soort randdebielen ertoe leiden dat ze op andere en criminele wijze aan hun geld gaan komen. Daar kun je op wachten. Gewoon 10 jaar lang tijdens oud en nieuw opsluiten, schade laten vergoeden van wat ze hebben aangericht en verplicht aan het (vrijwilligers-) werk tot ze een baan hebben.

Op 8 januari 2012, 00:32
gerrie

Wat is het verschil tussen gericht met dodelijke projectielen gooien naar hulpverleners en gericht met scherp schieten? Dus gewoon gericht met scherp terugschieten Triest dat dit soort tuig een uitkering krijgt. Wat een beleid.

Op 8 januari 2012, 23:52
O. ten Hove

Een overspannen reactie van een niet-functionerende burgemeester van VVD-huize. Dit is geen beeldiging. Voor mensen die de wet overtreden geldt het strafrecht. En wie tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld heeft geen recht op een uitkering. Dus het lijkt erop dat deze man absoluut niet weet waar hij het over heeft, maar dat zij wij nu wel gewend van VVD-bestuurders.
Daarnaast vraag ik mij af hoe hij weet of deze mensen een uitkering genieten. Alleen medewerkers van het UWV en de Sociale Dienst hebben inzage in de klantenbestanden, maar mogen daaruit aan derden géén informatie verstrekken. Als hij kennis heeft van de uitkering van deze relschoppers en het komt uit deze bestanden dan heeft hij de privacy en integriteit geschonden. Schande...

Op 9 januari 2012, 11:52
Jan

Het klinkt allemaal heel flink, maar je moet, zeker als burgemeester, niet alles door elkaar gaan gooien. Strafrecht is er om dit soort malloten (hopelijk zwaar) te bestraffen, het civiele recht is er om schade te verhalen (pluk ze maar kaal). Voor zover ze een sociale uitkering ontvangen, kan daarop alleen gekort worden als dat verband houdt met die uitkering. Bij fraude bijvoorbeeld. Of als ze in de gevangenis zitten. Wil die burgemeester ook de schandpaal en het rondrijden op de mestkar weer gaan invoeren?

Op 9 januari 2012, 14:31
Paul Hart

Gerritsen is een carrière-politicus die graag in Den Haag wil zitten, dus een beetje reuring kan geen kwaad, naast alle bijbaantjes in de partij..
Echt er over nagedacht heeft 'ie kennelijk óók niet.
Geef je ze namelijk een boete, dan kort je ze de facto op hun uitkering. Wordt het gevangenisstraf, dan verliezen ze het recht op een uitkering. Hij heeft dus z'n zin al gehad, meneer Gerritsen.
Je kunt je natuurlijk afvragen hoe het in zijn gemeente zit met het handhavingsbeleid voorafgaand aan oudejaarsavond. Beleid waarmee dit voorkomen had kunnen worden. Beleid waar geen wethouder of burgemeester zich de vingers aan wil branden. En waar handhavingsambtenaren zelf vaak ook geen zin hebben.
In een notedop: holle vaten klinken het hardst.

Op 9 januari 2012, 16:15
Eelco Taams

Ik kan mij de woede van Paul van der Hart goed voorstellen. Veel relschoppers hebben echter geen uitkering en raken ook niet gewond. Het recht moet wel gelijk zijn voor iedereen, dus ik zie toch meer in het vergroten van de pakkans en het verhalen van de materiële en immateriële schade.

Op 9 januari 2012, 16:48
B. Keken

Deze burgemeester legt de vinger op een zere en evenzeer gevoelige maatschappelijke plek en zwengelt een gewenste discussie aan door voor zijn politiemensen en brandweerlieden op te komen.

Op 9 januari 2012, 22:04
Wieweet

"Wie tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld heeft geen recht op een uitkering". Nee natuurlijk niet, weet wat het kost om iemand in de gevangenis te laten "logeren"? En dat gaat ook al op kosten van de maatschappij dus een uitkering daar nog bovenop zou wel heel erg van de zotte zijn. Misschien moet je ze dan ook maar de onkosten voor het in de gevangenis zitten terug laten betalen.

Op 10 januari 2012, 01:23
martin kuivenhoven

sancties werken regressief, en bovendien als een rode lap op een stier. ahmed marcouch betoogde ongeveer de zelfde aanpak als antwoord op dit probleem namelijk "the bottom up approach"

Op 11 januari 2012, 01:15
Gerard Jan de Ruiter

Ik ga er voor het gemak maar van uit dat de burgemeester de vijf daders waar hij naar verwijst in dit artikel kent, en weet of ze een uitkering hebben. Wanneer je de daders deels al kent, zoals de bugemeester aangeeft, wordt het tijd voor een dadergerichte aanpak. Waarbij de verschilende instanties ( justitie, politie, uitkeringsinstantie) op hun eigen gebied de daders intensief volgen, en met hun eigen middelen op het rechte pad brengen. Het lijkt mij dat de burgermeester bij uitstek degene is die dat kan initieren. Laat hem dat doen!

Op 12 januari 2012, 10:43
Niek

Korten op uitkeringen kan tot een bepaalde hoogte (via loonbeslag). En dat kan alleen via degene die de schade heeft geleden. De hulpverlener persoonlijk dus en of die nu zoveel zin heeft in een jarenlang juridisch getouwtrek.... Wat deze burgemeester eens moet doen, is zijn politieke vrienden warm maken dat de werkgever in dit soort gevallen heel snel en soepel een wettelijke schadeloosstellingsrecht krijgt. In de praktijk blijkt dat er namelijk teveel juridische belemmeringen zijn als je zo'n druiloor wilt kaalplukken omdat jouw personeel ziek thuis zit, vervangers moet regelen enzovoort en de kosten niet kan verhalen op de dader. Dus, hup, hup, burgemeester Gerritzen, richting Den Haag en richt je pijlen op de landelijke politiek als wetgever.

Op 19 januari 2012, 17:20

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in