Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelderland investeert in bestrijding zorgfraude

Bij integriteitsonderzoeken kunnen Gelderse gemeenten vanaf dit najaar gebruik maken van ervaren Bibob-onderzoekers van de provincie.

Zorgfraude aanpak
− Shutterstock

De provincie Gelderland zet de komende jaren in op het aanpakken van zorgfraude. ‘We willen gemeenten helpen een vuist te maken tegen zorgcriminaliteit.’

Beter toezicht

De strijd tegen zorgcriminaliteit is als nieuw onderdeel opgenomen in het Gelders programma Weerbaarheid 2024-2027. Volgens de provincie hebben zorgcriminelen vaak vrij spel in Gelderse gemeenten, vanwege het gebrek aan toezicht. ‘In de zorgsector kan veel geld worden verdiend en dat biedt kansen voor criminelen. Zorgondernemingen worden soms gebruikt als dekmantel voor het witwassen van crimineel geld. Ongekwalificeerde mensen werken met vervalste papieren in de zorg, waardoor kwetsbare mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben of zelfs worden uitgebuit’, aldus het dagelijks bestuur van de provincie. Vanwege de aard en omvang van de problematiek heeft het onderwerp prioriteit in alle drie de Gelderse districten. Samen met veiligheidspartners gaat de provincie verkennen hoe het toezicht op zorgaanbieders beter kan.

100.000 euro

Met name door een andere schaalgrootte te kiezen in de aanpak en in te zetten op preventie, denkt Gelderland gemeenten te kunnen helpen een vuist te maken tegen zorgcriminaliteit. Dit jaar wil het Gelders college daarvoor nog maar een beperkt bedrag uittrekken – 30.000 euro – maar dat loopt in 2025 naar schatting al op tot een ton.

Bibob

Verder is de provincie voornemens gemeenten ook op ander vlak te ondersteunen in de strijd tegen ondermijning en criminaliteit. Zo wordt het project Feniks voortgezet en uitgebreid, een ondersteuning van gemeentelijke Bibob-onderzoeken. Bibob staat voor Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Met de Wet Bibob kan de gemeente bijvoorbeeld toetsen of er een gevaar bestaat dat voor­de­len uit cri­mi­ne­le ac­ti­vi­tei­ten wor­den be­nut, bij­voor­beeld door zwart geld wit te was­sen of dat er strafbare feiten worden gepleegd. De wet regelt dat de overheid vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties mag weigeren of intrekken als er gevaar bestaat dat criminelen daar misbruik van maken. Gelderland biedt vanaf dit najaar gemeenten die dat willen de mogelijkheid ervaren Bibob-onderzoekers in te zetten. Na een aanloop in 2024 wil de provincie daar uiteindelijk jaarlijks zo’n 350.000 euro voor reserveren.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in