Advertentie
sociaal / Nieuws

Spreekuur door rechter goed en goedkoop

Een proef met rechters die spreekuur houden voor mensen met conflicten, blijkt redelijk succesvol.

16 oktober 2018

Een proef met rechters die spreekuur houden voor mensen met conflicten, blijkt redelijk succesvol.

Schikking

In de eerste anderhalf jaar dat het experiment liep voor de rechtbank Noord-Nederland werden 64 zaken behandeld. Daarvan eindigden 58 zaken in een schikking, relatief veel vaker dan bij een kantonrechter gebeurt. Bijna negen op de tien deelnemers zijn positief, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeksbureau Pro Facto.

Burenruzies

De zeven kantonrechters die spreekuur hielden, traden vooral op in kleine conflicten zoals burenruzies of onenigheid over een verbouwing. De rechters gingen vaak ter plekke kijken en hoorden dan beide partijen. Daarna stuurde hij aan op een compromis of volgde een besluit.

Lage kosten

De betrokkenen waardeerden vooral de snelle behandeling, lage kosten en de menselijke benadering door de rechter. Sommigen vonden wel dat ze onder druk werden gezet om tot een schikking te komen. Toch was 71 procent van de deelnemers na enige tijd nog steeds tevreden met het resultaat. De Raad voor de Rechtspraak wil graag verder experimenteren met dit soort laagdrempelige procedures. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Dat dit project succesvol is verlopen is natuurlijk prachtig. Maar dat de kosten voor het ministerie van Justitie laag uitpakken waag ik te betwijfelen. Daarvoor ontbreekt ook de onderbouwing in dit artikel.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie