Advertentie
sociaal / Nieuws

Platteland kan tekorten jeugd niet opvangen

Ook de grootschalige plattelandsgemeenten, verenigd in de P10, zien zich geconfronteerd met oplopende tekorten op de jeugdhulp. De P10 hamert op structureel extra rijksgeld.

26 april 2019
sociaal---jeugdzorg.jpg

Ook de grootschalige plattelandsgemeenten, verenigd in de P10, kampen met oplopende tekorten op de jeugdhulp. Omdat de tekorten lastig kunnen worden opgevangen door inkomsten uit andere beleidsdomeinen, bestaat het gevaar dat wordt gestuurd op vermindering van instroom en tarieven. De P10 hamert daarom op structureel extra rijksgeld.

Ongelijkheid

'De tekorten lopen op tot in de miljoenen', stelt P10-voorzitter en burgemeester Ellen van Selm van Opsterland. Een totaalbeeld kon vrijdag nog niet worden gegeven. De plattelandsgemeenten staan niet alleen met de (oplopende) tekorten op de jeugdhulp. Ook de P10- gemeenten hebben te maken met toename van het aantal jongeren in jeugdhulp, complexere problematiek en te weinig rijksbudget. Specifiek geldt voor de P10 dat nadeel wordt ondervonden door de uitgestrektheid en de lage bevolkingsdichtheid. 

Druk op begroting

Daarnaast hebben traditionele krimpge­bieden het minst kunnen profiteren van de aantrekkende economie, benadrukt de P10. Sterke vergrijzing, relatief weinig economische activiteiten en in verhouding hoge uitgaven in het sociaal domein spelen deze gemeenten parten. ‘De oplopende tekorten worden versterkt door ongelijkheid in inkomsten en uitgaven’, aldus Van Selm. Het sociaal domein geeft zoveel druk op de gemeentebegroting 'dat het gevaar bestaat dat er enkel gestuurd wordt op verminderen van instroom en volume en prijs. Kinderen en gezinnen en de transformatie van de jeugdhulp komen daarmee ernstig in het gedrang’, aldus de P10.

De P10 onderschrijft de inzet van gemeentekoepel VNG om structureel meer geld voor jeugdhulp aan het kabinet te vragen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie