Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal jongeren in schuldhulpverlening verdubbeld

Het aantal jongeren dat gebruik maakt van schuldhulpverlening is tussen 2017 en 2018 verdubbeld, meldt de NVVK naar aanleiding van een…

Het aantal jongeren dat gebruik maakt van schuldhulpverlening is tussen 2017 en 2018 verdubbeld, meldt de NVVK naar aanleiding van een ledenpeiling op verzoek van NOS op 3. De kenmerken van de groep jongeren in de schuldhulpverlening zijn ook ingrijpend veranderd.

Jongeren met studiefinanciering

Het aantal jongeren tussen de 18 en 26 jaar oud dat schuldhulpverlening kreeg, steeg in één jaar van 5.000 naar ongeveer 10.000. Zij maken inmiddels 4 procent uit van het totale klantenbestand van de NVVK-leden. Volgens de NVVK is er sprake van een forse aanwas van het aantal studenten dat voor hulp aanklopt. ‘Voorheen werd de jongere doelgroep vooral gekenmerkt door meervoudige problematiek waarbij een mix van dakloosheid, verslaving, werkloosheid en psychische problemen kan spelen. Aan de groep nieuwe cliënten valt op dat het vaak jongeren met studiefinanciering zijn’, aldus een woordvoerder van de NVVK.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Beschikbaarheid arbeidsmarkt

De toename van het aantal studenten in de schuldhulpverlening heeft volgens de NVVK een tweeledige oorzaak. De toename komt enerzijds op conto van het leenstelsel. Anderzijds ziet de NVVK dat steeds meer gemeenten studenten toelaten tot de hulpverlening. ‘Een van de voorwaarden voor schuldhulpverlening is dat iemand beschikbaar is voor de arbeidsmarkt’, legt de woordvoerder van de NVVK uit. ‘Dat is een hele logische eis, maar niet voor jongeren waarvan het toekomstperspectief vooral gebaat is bij een studie of opleiding. Het is dan ook goed dat de beschikbaarheidseis steeds minder vaak geldt voor studerende jongeren. Daardoor zien we het aantal van hen dat schuldhulp krijgt nu wel toenemen.’ Hoeveel gemeenten inmiddels studerende jongeren toelaten tot de schuldhulpverlening kon de NVVK-woordvoerder niet zeggen. Ook kon de woordvoerder niet aangeven of, en in welke gemeenten het aantal studenten in de schuldhulpverlening geconcentreerd is.

Spreekuur met gemeente

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De NVVK beveelt onder meer aan dat docenten op universiteiten, hbo- en mbo-scholen wordt geleerd alert te zijn op signalen die op schulden kunnen wijzen. Daarnaast zouden onderwijsinstellingen een loket of aanspreekpunt voor schuldenproblematiek kunnen openen. ‘Gemeenten kunnen daaraan bijdragen in ervaring en expertise’, zegt de NVVK-woordvoerder desgevraagd. ‘Een goed voorbeeld daarvan zie je bijvoorbeeld in Amersfoort, waar Stadsring51 [de uitvoerder van de schuldhulpverlening voor de gemeenten Amersfoort en Leusden, red.] al twee jaar geregeld spreekuur houdt op mbo-scholen.’

Dubbel spoor

De NVVK vindt het een positieve ontwikkeling dat jongeren die schuldhulpverlening nodig hebben niet meer per se met hun studie moeten stoppen. ‘Dat is een van de belangrijke ingrediënten van het succes in gemeenten als Den Haag en Apeldoorn, die pionieren op het gebied van schuldhulpverlening voor jongeren; dat er niet alleen iets wordt gedaan aan het schuldenprobleem, maar dat er een dubbel spoor wordt gevolgd waarbij ook aandacht is voor een opleiding en dus een toekomstperspectief voor de jongeren die het betreft.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wat een gezeik.

Werken, stage lopen, college volgen, geen beurs en 4 jaar lang geen dag vrij, daarna mijn HBO op zak, en door naar de uni, dus wat lullen die jongeren nu?
Slappe hap. Waarschijnlijk de hersenen kapot, door drank, drugs , pilletjes en pamperen.

Op 2 april 2019, 11:50

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in