Dat zegt de belangenvereniging van mensen met een pbg Per Saldo. ‘Veertig procent van de gebruikers van een pgb kiest uit nood hiervoor, omdat hun zorg niet in natura wordt geleverd. Zij kunnen hun zorg alleen maar zelf inkopen bij vaak kleine organisaties die veel flexibeler zijn dan de aanbieders van naturadiensten. Als je mensen met problematische schulden uitsluit van het pgb, sluit je ze uit van zorg,’ zegt Aline Saers, directeur van Per Saldo.
‘Ook met schulden moet je zorg kunnen inkopen’
Een groot deel van zorgbehoeftigen die zorg inkopen via een persoonsgebonden budget (pgb), doen dit omdat die zorg niet in natura geleverd…
Ontlasten
Als voorbeeld noemt zij het ‘tijdelijk verblijf’ waarbij een gezinslid bijvoorbeeld een weekend ergens anders wordt ondergebracht om het gezin tijdelijk te ontlasten. Ook zorg op meerdere locaties, bijvoorbeeld op verschillende vestigingen van scholen, is vaak alleen door gespecialiseerde kleine bureaus te verkrijgen via het pgb.
Schuldsanering
Bij de Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren, de NVVK, is het bestaan van een probleem rond mensen met schulden met een pgb niet bekend. NVVK-voorzitter Joke de Cock ‘begrijpt’ dat het ministerie oneigenlijk gebruik van het pgb voor schuldsanering wil voorkomen, maar herkent het niet als een omvangrijk probleem. ‘Ook vraag ik mij af hoe je mensen met schulden wilt uitsluiten van deze vorm van zorgverlening? Om welke schulden gaat het dan die je niet mag hebben?’
Zaakwaarnemer
De Cock ziet wel dat het soms misgaat bij mensen met een pgb die ook persoonlijke schulden hebben. ‘Als er wordt gedreigd om je huis uitgezet te worden en je hebt een persoonsgebonden budget, dan voorkom je daarmee allicht je huisuitzetting.’ Volgens haar is het echter geen oplossing om dan maar het gebruik van het pgb voor een groep mensen met problemen onmogelijk te maken, juist omdat je hen dan van een deel van de zorg uitsluit. ‘Je moet mensen die een pgb krijgen beter begeleiden. Ook kan een gemeente, welzijnsorganisatie, of een familielid of buurman het beheer over het pgb overnemen. Dan sluit je niemand uit.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
ik zit zelf in het systeem van pgb maar heb geen schulden. nu de oorzaak die soms wel voorkomt is deze: de zorgverzekeraars betalen maandelijks zeer hooge bedragen uit waar een client niet aan toekomt om het op te maken en zal dan bij een eventueele schuldenlast het restandbedrag gebruiken om ziojn schulden af te lossen. als de verzekeraars zien hoeveel een client per half jaar nog over heeft moeten zij toch de organisatie zijn die dan in de tweede helft van het jaar minder gaat storten om zo te voorkomen dat het geld wort gebruikt voor schulden. [heb zelf €3000,-- per maand aan zorg te besteden]
Waar kan ik een motie indienen om de zorg weer tot het sociale overheidsbestel te laten vallen. Iedereen heeft recht op dezelfde zorg, zowel als het gaat om kwantiteit aan zorg als de kwaliteit van zorg. Zorg hoort een overheidsaangelegenheid te zijn en niet iets wat ook maar neigt naar privatisering. Er is nog geen burger die het echt nodig heeft bij gebaat geweest. Snel terug naar waar het thuishoort, BIJ DE OVERHEID!
1 Loket waar men voor alle zorgvragen terecht kan en dat je dan ook die zorg krijgt die je nodig hebt, waarbij de financiele afhandeling voor je wordt geregeld. Als je deze nu nodig hebt, kom je in een onbekende mallemolen van stress en ellende. Nederland is op gebied van zorg allang geen sociale staat meer, maar in de greep van de (zorg)verzekeraars, de dikbuikige managers die over jouw welbevinden gaan met in het achterhoofd die eurotekens. Het gaat helemaal nergens meer over!