Advertentie
sociaal / Nieuws

Ostendorp vertrouwt op goede afloop discussie Kinderpardon

Ik verwacht dan dat de Kamer druk uitoefent op de regering en dat de brief ook voor beweging zorgt. Bovendien vertrouw ik erop dat Teeven ruimhartig gebruik gaat maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

09 mei 2014

Bijna 200 burgemeesters hebben het voorbeeld van burgemeester Hans Ostendorp (CDA, Bunnik) gevolgd door de oproep te tekenen die hij aan staatssecretaris Teeven (V en J) deed om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon. De staatssecretaris liet weten niet te denken aan aanpassing maar Ostendorp blijft positief.

Staatssecretaris Teeven heeft na de ministerraad gezegd dat hij niet van plan is de regels voor het Kinderpardon te veranderen. Bent u teleurgesteld?

Ostendorp: ‘Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat hij na deze 200 handtekeningen uit de ministerraad zou komen en zeggen “laten we het anders doen”. Ik heb vanochtend nog met hem gesproken en dat was een constructief en prettig gesprek. Ik ken de afspraken in het kabinetsakkoord, ik weet dat het gevoelig ligt. Maar ik vind het wel jammer. Ik probeer met deze actie aan te tonen dat er een heel breed draagvlak is om geen verschil te maken tussen toezicht van het rijk en gemeentelijk toezicht. Ik vind dat vijf jaar onder toezicht genoeg is.’

Premier Rutte vindt dat gemeentelijke toezicht ‘warrig’ en ‘een lappendeken’. Heeft hij daar een punt?

‘Dat vind ik eerlijk gezegd een wat rare reactie van hem. Het kabinet zegt eigenlijk dat gemeentelijk toezicht helemaal niet bestaat. Maar waar het mij om gaat is dat zo’n kind gewoon in het zicht van de overheid is. Het gaat naar school, neemt deel aan de Nederlandse maatschappij en dat al vijf jaar. Dan hoort zo’n kind gewoon onder dat pardon te vallen. Ik ben daar verder niet boos over en het gaat helemaal niet om mij, maar kan hij of Teeven mij uitleggen waarom er zo’n knip is gemaakt tussen toezicht van het rijk of van de gemeente? De enige reden die we nu krijgen is “het is zo afgesproken in het regeerakkoord van VVD en PvdA”.’

Terwijl er ook vanuit de partij genoeg burgemeesters zijn die de oproep ondertekenen.

‘Ja zeker, de 200 burgemeesters die getekend hebben zijn van alle partijen. Het laat zien dat het in dit geval niet ter zake doet van welke partij de burgemeester is. Ik ben zelf van het CDA maar ook VVD’ers en PvdA’ers tekenen. En er zijn ook burgemeesters die niet tekenen maar het inhoudelijk wel met de oproep eens zijn.’

Heeft u er nog vertrouwen in dat Teeven op andere gedachten gebracht wordt?

‘Ik begrijp ook wel dat het kabinet niet nu ineens zegt “we gaan het anders doen”. Maar de Tweede Kamer gaat een hoorzitting organiseren en daarvoor zijn burgemeesters ook uitgenodigd. Daar ga ik zeker naartoe. Ik verwacht dan dat de Kamer druk uitoefent op de regering en dat de brief ook voor beweging zorgt. Bovendien vertrouw ik erop dat Teeven ruimhartig gebruik gaat maken van zijn  discretionaire bevoegdheid. Dat heeft hij in het geval van het Utrechtse jongetje Dennis ook gedaan.’

Uw actie heeft heel wat teweeg gebracht.

‘Ja inderdaad. Veel collega-burgemeesters die ondertekenen. Maar ook mensen die niet tekenen maar het met de inhoud wel eens zijn. En vanuit de samenleving is veel gereageerd. Dat is heel ondersteunend allemaal. En het sterkt me in de gedachte dat er een heel breed draagvlak is. Ik ben van huis uit geen actievoerder en ik hoop dat ook niet te worden. Maar we geven samen wel het signaal af “kijk er nog eens goed naar”. Want alle kinderen moeten gelijke kansen hebben.

Op de site van het  Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) staat welke burgemeesters zich inmiddels hebben geschaard achter de oproep van Ostendorp. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Zoals het Utrechtse jongetje Dennis, jakkes. Nog vrijkaartjes op zak, Ostendorp?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Meekijkend argusoog
Kan de koning niet iets strenger optreden tegen zijn burgemeesters? Het kan toch niet zo zijn dat burgemeesters in linkse actievoerders veranderen en via de media tegen het regeringsbeleid ingaan?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem
Vreemd dat niet gekozen politici in hun hoedanigheid van burgemeester, en daarmee als het gezicht van hun gemeente ondertekenen. Deze burgemeesters zullen ongetwijfeld niet zijn nagegaan of zij namens hun gemeenten kunnen spreken c.q. tekenen. Als men dit doet als privepersoon, heb ik daar vrede mee. Tekenen als burgemeester vind ik een brug te ver.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie