Wie zitten er achter al die vervelende huisbezoeken?
De ‘achter-de-voordeur’-aanpak is nu erg in de mode en wordt tot op kabinetsniveau gepredikt. In bijna alle probleemwijken trekken welzijnswerkers en inspecteurs van gemeenten en woningbouwcorporaties nu bij burgers aan de bel. In Rotterdam zijn hele teams van vier, vijf man opgetuigd om mensen thuis op te zoeken.
Jos van der Lans
De stichting Eropaf!, pleitbezorger van outreachende hulpverlening, heeft een brievenbussticker ontwikkeld waarmee de burger kenbaar…
Wat is daar zo ‘onbeschaafd’ aan?
In de eerste plaats komt het nogal eens intimiderend over. De nadruk ligt te veel op controleren, er is te weinig vertrouwen in de bewoner. Die Rotterdamse interventieteams lopen als controlepelotons door de straten; ze zijn meer uit op het opschonen van het uitkeringsbestand dan op het helpen van de burger. In Zeist werd de sociale dienst door de rechter al eens teruggefloten om de manier van controleren. Je hebt weliswaar het recht om een huisbezoek te weigeren, maar doe dat maar eens als er zo’n team voor je neus staat. Zeker mensen in achterstandswijken bijten niet zo makkelijk van zich af. Bovendien ben je meteen verdacht als je de deur dichthoudt.
U stoort zich ook aan ‘ondoordachte’ huisbezoeken.
Iedereen rent maar naar die voordeuren, zonder een idee wat ze daarachter kunnen aantreffen: huiselijk geweld, kindermishandeling, drankproblemen. Welzijnswerkers of inspecteurs van de sociale dienst die op pad gaan zonder duidelijke afspraken met andere instellingen kunnen doorgaans weinig uitrichten en wekken daardoor valse verwachtingen. Ik zeg daarom: ‘Bezint eer ge begint.’
Hoe moet het dan wel?
Er is niets mis met een beetje bemoeienis van overheid en instellingen. Als stichting juichen we het zelfs toe dat hulpverleners uit hun kantoren komen. Het gaat om de manier waarop. Een positieve benadering is belangrijk, en respect voor de persoonlijke levenssfeer.
Waarom een Nee-sticker?
De sticker is natuurlijk maar een symbolisch middel. Ik denk niet dat mensen hem nu massaal op hun brievenbussen gaan plakken. Misschien gaan we ze wel verspreiden bij de instellingen die wat ons betreft verkeerd bezig zijn. We proberen een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen.
De stickers zijn te bestellen via www.eropaf.org
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Goed artikel, Jos!
Bezint eer ge opschrijft en stickers verspreidt, Jos. In Rotterdam worden mensen die financiële (en mogelijk achterliggende) problemen hebben en hiervoor zelf de hulp waarop ze recht hebben niet zoeken, bezocht door een hulpverlener (geen peloton dat druk uitoefent) met bevoegdheden. Van belang is dan wel, dat de betrokkene meewerkt. Jouw symbolische sticker wordt misschien een reden om de deur niet open te doen. En dat is jammer, vooral voor de stickerplakker.
En Jos, er zijn ook interventieteams maar die doen iets anders.