Overslaan en naar de inhoud gaan

Kans op armoede in Nederland relatief klein

Vergeleken met andere Europeanen hebben Nederlanders, Zweden en Tsjechen kleine kans op armoede en sociale uitsluiting, Bulgaren en…

Het risico op armoede of sociale uitsluiting in Nederland is vrij klein. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt dat die kans 15 procent is. In 2010 gaf 12 procent van de inwoners aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen.

Zweden, Tsjechië
Het risico op armoede of sociale uitsluiting was met 14 procent het kleinst in Tsjechië, gevolgd door de oudere lidstaten Zweden en Nederland met 15 procent. De twee nieuwste EU-leden, Roemenië en Bulgarije, hadden met ruim 40 procent de hoogste percentages. Binnen de voormalige EU-15 was het risico op armoede of sociale uitsluiting met 28 procent het grootst in Griekenland.

115 miljoen mensen

In de Europese Unie had bijna een kwart van de inwoners (115 miljoen) het risico op armoede en/of sociale uitsluiting. Het CBS baseerde zich op gegevens van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel

Als de kans om vermoord te worden 15% zou zijn...zouden we dat dan ook "relatief klein" noemen?
Is dit weer een uitting van ontkenning (dat armoede bestaat in Nederland?). Leve een kabinet dat zoveel mogelijk mooi weer speelt!

Op 18 januari 2012, 09:25
annelies

@Michiel: helemaal mee eens. Sinds er een officieel rapport is uitgebracht waarin de hoogte van de cito-score leidend blijkt in de vraag of het onderwijs goed is, geloof ik geen enkele zogenaamde onafhankelijke instelling meer die gefinancierd wordt door de overheid.
Dit is net zo'n voorbeeld.

Op 18 januari 2012, 09:31
Bas

De toename van huishoudens met armoedeproblematiek zal in werkelijkheid in ernstigere mate toenemen dan dat het CBS nu heeft voorgerekend. Zeer veel Nederlanders zijn de afgelopen twee jaren hun werk kwijtgeraakt. Weinig hebben een nieuwe betrekking gevonden. Een overgroot deel van deze werknemers had een WW recht opgebouwd van = 20 maanden. Na deze WW periode volgt gedwongen verkoop eigen woning. Eerst komt er een beheersbaar klein golfje en dan de grote vernietigende tsunami. Ach, het gaat komende twee jaar slechts om ongeveer honderdduizend huishoudens. Op de al 1.7 miljoen huishoudens die al moeite heeft met de eindjes aan elkaar knopen is dit slechts een druppel. Maar helaas niet de spreekwoordelijke druppel water maar met kwik. Het is dus niet een simpele optelsom van twee getallen zoals het CBS heeft gerekend maar heeft deze groep eerder een hefboomwerking met verzwarende trap. De Staat heeft eerst gefaald om het belang van zijn bevolking te beschermen door steeds toe te geven aan externe belangen en gelukzoekers. De kas is nu leeg en de Staat bied praktisch geen enkel vangnet meer. Voor veel autochtone vermogenden uit de middenklasse de reden hun heil elders te zoeken. En zo word de sociale druk steeds groter en onbetaalbaar. Werkelijk een land om trots op te zijn.

Op 18 januari 2012, 10:12

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in