Advertentie
sociaal / Column

Op een Sprankelende bijeenkomst!

Divosa bestaat dit jaar negentig jaar. Een feestje waard, maar ook een goed moment voor bezinning.

13 juni 2024

Divosa bestaat dit jaar negentig jaar. Een feestje waard, maar ook een goed moment voor bezinning. Je zou kunnen zeggen dat het leven je overkomt, maar helemaal vanzelf gaat het natuurlijk niet. Daar weet Divosa alles van. We hebben onszelf door de jaren heen herhaaldelijk opnieuw moeten uitvinden omdat de maatschappelijke en politieke werkelijkheid rond mensen in kwetsbare posities verandert.

En wat is dan het bestaansrecht van Divosa? Voor zo’n moment staan we ook nu. Het is misschien een open deur, maar het zijn roerige tijden. Een nieuw kabinet staat in de steigers en demografisch staan we voor grote uitdagingen. We moeten steeds meer doen met steeds minder mensen en tegelijk hechten we aan een leven waarin welvaart, welzijn en sociale cohesie aanwezig zijn. Links- en rechtsom heeft dit impact op het sociaal domein.

En daar komen gemeenten, onze leden en Divosa om de hoek kijken. Het Voorjaarscongres dat dit jaar in Zwolle plaatsvindt, draait om het thema Dwars. Dit thema is gekozen omdat we voor de uitdaging staan om dingen echt anders te gaan doen, totaal anders misschien. Tegelijk willen we het wel zo vormgeven dat we er als vereniging toeblijven doen en meepraten over wat wij belangrijk vinden.

Dat is een delicate balans, weet Divosa uit ervaring. In een niet al te ver verleden voerden wij als vereniging actie op het Malieveld omdat we tegen de voordeurregeling waren. Dat werd ons in Den Haag niet in dank afgenomen. Maar soms moet je weleens je nek uitsteken, al was het maar om anderen een spiegel voor te houden. Het is namelijk best tricky om beleid te maken voor mensen in een kwetsbare positie, terwijl te veel beleidsmakers geen idee hebben wat kwetsbaar zijn in het dagelijks leven werkelijk betekent.

Kortom, het kan geen kwaad om vanuit de uitvoering op zijn tijd dwars te denken en te doen. Dit is zelfs noodzakelijk. Ik moet hierbij vaak denken aan voormalig Apple-topman Steve Jobs, een drop-out die zijn hart volgde en de wereld in enkele jaren tijd wist warm te maken voor de ene kaskraker (iPod, iPhone, iPad) na de andere. Het sociaal domein vraagt ook om veranderingen: uitgaan van opgaven in plaats van regels, vertrouwen op de kracht van de wijk, de inzet van bijvoorbeeld gezinsadvocaten waardoor gemeenten handenvol geld aan jeugdzorg uitsparen. Er gebeurt al heel veel moois en het Voorjaarscongres in Zwolle is een uitgelezen moment om na te denken over de jaren die voor ons liggen. Laten we er met zijn allen een Sprankelende bijeenkomst van maken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie