Advertentie
sociaal / Nieuws

NVVK ontwikkelt schuldhulp in Caribisch Nederland

Op dit moment is de schuldhulpverlening nog niet wettelijk vastgelegd.

09 februari 2024
Bonaire Shutterstock
Shutterstock

De NVVK, de branchevereniging voor financiële hulpverleners, reist binnenkort af naar Caribisch Nederland om daar de schuldhulpverlening te helpen ontwikkelen. Het ministerie van SZW stelt hiervoor een subsidie beschikbaar. Er is op dit moment op de eilanden geen wet die de openbare lichamen verplicht minnelijke- of wettelijke schuldhulpverlening aan te bieden.

Afdelingshoofd Openbaar Domein

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Openbaar Domein

Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Onderzoeken

De inkomenssituatie van veel inwoners van de eilandengroep is slecht, bleek onlangs uit een inventariserend onderzoek van het Nibud. In reactie op dit onderzoek en het onderzoek van de Commissie sociaal minimum stuurde minister Schouten een brief naar de Kamer waarin verschillende maatregelen werden aangekondigd. Uit het onderzoek van het Nibud bleek onder andere dat informatie over schulden in Caribisch Nederland slechts zeer beperkt beschikbaar is.

NVVK

Volgens SZW is er door de openbare lichamen de afgelopen jaren wel een start gemaakt met het ontwikkelen van schuldhulpverlening. De NVVK is gevraagd af te reizen om hen daarbij te ondersteunen. ‘Dit gaat bijvoorbeeld om het professionaliseren van de hulpverlening, het maken van afspraken met schuldeisers zoals de leveranciers van de nutsvoorzieningen en het eerder in beeld krijgen van de mensen met schulden’, aldus de minister in haar brief.

Bonaire

In maart gaat NVVK-projectcoördinator Linda van Vliet naar Caribisch Nederland ‘om een bijdrage te leveren aan lokale bijeenkomsten waarin ze hun plannen verder ontwikkelen. Bonaire heeft een ambitieus programma ‘Samen tegen armoede’ opgesteld. Ik verwacht dat we samen mooie stappen kunnen zetten.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie