Advertentie
sociaal / Nieuws

Onrust over overname zorg failliete TSN houdt aan

Het is nog niet duidelijk of alle gemeenten tijdig nieuwe aanbieders hebben gecontracteerd die de ondersteuning aan cliënten overnemen zodra de UWV de betaling aan oud-TSN-medewerkers stopzet. Enschede en Den Haag hangt een rechtszaak boven het hoofd.

06 april 2016

De onrust rondom contractering van huishoudelijke hulp na het faillissement van Thuiszorg TSN houdt aan. Het is nog niet duidelijk of alle gemeenten tijdig nieuwe aanbieders hebben gecontracteerd die de ondersteuning aan cliënten overnemen zodra de UWV de betaling aan oud-TSN-medewerkers stopzet. Enschede en Den Haag hangt een rechtszaak boven het hoofd.

Continuïteit

Staatssecretaris Van Rijn (Wmo, PvdA) wil dat de VNG haar leden gemeenten nogmaals oproept om bij de curatoren van het failliete TSN aan te geven op welke manier de hulp wordt voortgezet. Gemeenten moeten dat uiterlijk 8 april doen. Op 10 april wil Van Rijn van de curatoren onder meer weten hoe gemeenten het ‘TSN-gat’ hebben opgevuld en hoe de continuïteit van hulp wordt geborgd. Ook wil hij weten of en in hoeverre voormalige TSN-medewerkers hun baan en (TSN-arbeidsvoorwaarden) kunnen behouden en of de medewerkers hun voormalige cliënten kunnen blijven houden. Dit schrijft Van Rijn in een brief aan de Kamer. ‘Ik blijf nauwgezet in de gaten houden of de wettelijke verantwoordelijkheid voor continuïteit van ondersteuning door gemeenten wordt gerealiseerd en dat cliënten van TSN Thuiszorg zo min mogelijk last ervaren van het faillissement’, aldus van Rijn in zijn dinsdag verstuurde brief.


Bestaande aanbieders

Tot 25 april worden de voormalige TSN-medewerkers door het UWV doorbetaald. Tot die tijd is de zorg gegarandeerd. Zo’n 300 gemeenten hadden contracten met TSN. Veel gemeenten hebben inmiddels contracten gesloten met aanbieders die al in de betreffende gemeenten actief waren, zoals Noordwijkerhout en Groningen. Andere gemeenten hebben nieuwe aanbieders gecontracteerd, waaronder Zwolle en Nijmegen. Zo wordt het TSN-personeel dat in Nijmegen werkt door Acteon Thuiszorg BV overgenomen, tegen de huidige arbeidsvoorwaarden bij TSN.


Rechtszaak

Een aantal gemeenten is met Stichting Familiehulp (Buurtzorg) in zee gegaan, zoals Enschede en Den Haag. In ieder geval deze gemeenten hangt nu een rechtszaak boven het hoofd; die wordt aangespannen door brancheorganisatie BTN. Gemeenten die met Buurtzorg in zee wilden gaan, moesten een beroep doen op innovatiegelden die het rijk beschikbaar heeft gesteld en een uurtarief van 21 euro hanteren. BTN vindt dat sprake is van verboden staatssteun en een ongelijk speelveld. Sommige gemeenten hebben weliswaar een innovatiepotje in het leven geroepen waar in de toekomst ook andere aanbieders een beroep op kunnen doen, maar deze 'bypass' is in de ogen van BTN niet zuiver. Buurtzorg kan meteen een beroep op dat potje doen, terwijl criteria veelal nog niet bekend zijn of worden gemaakt. De onbekende eisen zijn blijkbaar niet op Buurtzorg van toepassing, stelt BTN. Het handelen van Enschede is volgens de brancheorganisatie daarnaast in strijd met de gemeentelijke aanbestedingsregels.


Ongenoegen

Naast Enschede en Den Haag bereidt BTN ook voor Purmerend, Amersfoort en Zaanstad de gang naar de kort geding rechter voor. Dit tot groot ongenoegen van de verantwoordelijke wethouders. ‘BTN dreigt #Enschede met rechtszaak huishoudelijk hulp’, twitterde Wmo-wethouder Jurgen van Houdt recent. ‘Jammer! Beter geld besteden aan zorg ipv advocaten. Client en personeel centraal.’ ‘Brancheorganisatie zorg BTN bereidt stappen voor tegen 3.000 Haagse ouderen; ben je dan wel bezig met waar je voor op aarde bent’, twitterde een boze Haagse zorgwethouder Karsten Klein.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
De nieuwe zorgaanbieders geven allemaal een contract van 3 uur in afwachting van wat er dit jaar gaat gebeuren.

De oud-TSN medewerker levert wel de klanten aan deze zorgorganisaties masr worden zo wel de dupe.

Her is nog net geen 0-uren contract.

Van Rijn dat heb je goed geregeld.

WW en 3-urencontracten voor 1 jaar.

Wie hoog klimt zal diep vallen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Diete Springelkamp / huishuodelijk hulp TSN
In de gemeente Oldambt is het ook aardig onrustig, want de cliënten weten zelfs nog nu nog steeds niet naar welke zorgaanbieders ze kunnen. Wel hebben ze een brief gehad dat ze per 1 juli 15 euro per week moeten gaan betalen. (waarvan???) En per 1 juli gaan ze de PGB ook opheffen.

Het is inderdaad super geregeld.

Diep triest is het!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
sylwia / Thuishulp A
Ik ben aalenstande moeder met autischise kindje van 5 jaar ,werzaam voor het uwv op het moment ,nou van buurtzorg hoor ik niets nada ,aafwachten maar,tja hoe lang ,ik ben mens ik wil wetten waar ik aan toe ben?Zo zijn zo velen in mijn situatie
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Evelien albertema / Thuishulp
Ook ik heb een autistisch kind hij is nu 26 jaar in al de zware periode heb ik gewerkt nu wordt het zo af gedaan nooit een waardering gehad in de 15 jaar dat je gewerkt hebt vind het gewoon schandalig.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie